I Če – Jong, známy tiež ako Jay Y Lee čelí závažným obvineniam z korupcie. Budeme svedkami ďalšej nepríjemnej kauzy Samsungu?

Samsung sa ešte poriadne nespamätal z kauzy Note7 a už sa musí sústrediť na ďalšiu. Tentoraz bude mať čo do činenia s domácou vládou. Jay Y Lee prebral vedenie firmy po tom, čo jeho otca (Lee Kun–hee) odstavil v roku 2014 od práce infarkt. V najbližších dňoch bude zrejme musieť čeliť zatykaču, o ktorý požiadal juhokórejský úrad špeciálneho žalobcu. Ten ho viní z korupcie, sprenevery a krivej prísahy. Kauza súvisí s dočasným odvolaním juhokórejskej prezidentky P. Kun–hje. V decembri ju parlament odvolal pre vzťahy s jej dôverníčkou Čche Son-sil, ktorá údajne ilegálne zasahovala do štátnych záležitostí. Práve priateľka prezidentky mala od šéfa spoločnosti Samsung Group prijať úplatky v celkovej hodnote viac ako 36 miliónov dolárov výmenou za množstvo výhod a úľav. Prioritne sa malo jednať o dosiahnutie podpory vlády pre fúziu spoločnosti Samsung C&T s firmou Cheil Industries, ktorá sa nakoniec aj uskutočnila.

Šéf Samsungu už minulý týždeň čelil dlhému 22 hodinovému vypočúvaniu. O tom, či zatykač bude alebo nebude vydaný, musí ešte rozhodnúť súd, ktorý bude zasadať zajtra (streda 18.1.2017) o 10:30 miestneho času v Soule. Konglomerát Samsung Group vydal vyhlásenie, v ktorom všetky obvinenia popiera. Kauzu budeme ďalej sledovať.

 

Značky: