Určite sa aj vám dostal do schránky e-mail s podivným predmetom a neznámym odosielateľom.

Je pravdepodobné, že ak dostanete e-mail alebo správu, ktorá vyzerá zvláštne, nerozmýšľate dvakrát nad tým, či ju odstránite. Váš dedko alebo babka môžu však premýšľať inak. Pravdepodobne správu otvoria a kliknú na link vo vnútri namiesto toho, aby mail presunuli do odpadkového koša alebo ho vymazali.

To isté platí pre podozrivé telefonáty. Podvody zamerané na seniorov sú často úspešnejšie ako podvody zamerané na ich mladších náprotivkov. Telekom a program ENTER preto vytvorili online bezpečnostné tipy pre seniorov, ktoré môžu znížiť riziko podvodu u seniorov.

Vytvorte si dlhé, jedinečné heslo

Dĺžka víťazí nad zložitosťou. Silná prístupová fráza je veta, ktorá má aspoň 12 znakov s veľkými a malými písmenami, číslami a špeciálnymi znakmi. Zamerajte sa na pozitívne vety alebo frázy, nad ktorými radi premýšľate a sú ľahko zapamätateľné, (napríklad „NarodilSomSa12.marca alebo MilujemSvojuRodinu“).

Každému sa môže stať, že svoje heslo zabudne. Uchovajte si zoznam hesiel, ktorý je uložený na bezpečnom a zabezpečenom mieste mimo vášho počítača. Hlavné je, aby ste vedeli, kde ich hľadať!

Môžete tiež použiť Google na návrhy silných hesiel.  Nikdy nepoužívajte rovnaké heslo pre viac ako jeden účet. Všade, kde je to možné, odporúčame pridať k heslám dvojfaktorovú autentifikáciu. Ak si neviete nastaviť heslo a zvýšenú bezpečnosť, poproste o to svojich najbližších. Iste  vám s tým radi pomôžu.

Nezabudnite zamknúť svoje zariadenie

Nikoho ani len nenapadne nechávať pri odchode z domu odomknuté vchodové dvere. To isté by ste mali urobiť aj s počítačom, tabletom alebo mobilným telefónom. Vyžadujte pre ich odomknutie prístupový kód alebo heslo. Namiesto PIN-u či hesla môžete použiť aj biometriu. Zabezpečenie vašich zariadení zabráni zvedavým pohľadom a môže pomôcť chrániť vaše informácie v prípade straty alebo krádeže.

Pozor na zdieľanie osobných údajov

Buďte opatrní pri tom, koľko osobných informácií poskytujete na sociálnych sieťach. Čím viac informácií zverejníte, tým jednoduchšie môže byť pre hackera alebo podvodníka použiť tieto informácie na odcudzenie vašej identity, prístup k vašim údajom alebo spáchanie trestných činov ako je krádež.

To, že vás webová stránka žiada o vašu adresu, rodné číslo, fotografiu, rodné meno matky alebo bankové údaje neznamená, že musíte odpovedať úprimne.

Zdroj: theonlinemom.com
Zdroj: theonlinemom.com

Ľudia online nie sú vždy tým, za koho sa vydávajú

Seniori si musia dávať pozor na cudzincov a ľudí, ktorí sa zdajú byť ich priateľmi. Nikdy neviete, kto sa nachádza na druhej strane vášho počítača či mobilného telefónu. Pre zločincov je jednoduché skryť svoju pravú identitu a pôsobiť dôveryhodne a priateľsky.

Ak vás niekto požiada o priateľstvo na sociálnej sieti, prijmite jeho žiadosť iba vtedy, ak ho skutočne poznáte. Ak vás niekto online požiada o peniaze alebo citlivé informácie, zdvihnite telefón a zavolajte dôveryhodnému členovi rodiny a následne polícii.

To, čo uverejníte na internete, tam ostáva navždy

Nezabúdajte, že čokoľvek uverejníte na sociálne siete, tam ostáva navždy. Chápeme, že sa chcete pochváliť rodinou, zábavnými videami či prezdieľať zaujímavý post alebo článok.

Uvedomte si však, že keď uverejníte obrázok alebo správu online, môžete tiež neúmyselne zdieľať osobné údaje s cudzími ľuďmi o sebe a o členoch rodiny – napríklad o tom, kde žijete.

Majte prehľad, aké podvody sa dejú najčastejšie

Kreativita podvodníkov nepozná medze. Seniorské podvody sú trendy a dá sa nimi často nachytať veľa starších obyvateľov. Nebuďte jedným z nich.

Zaujímajte sa o novinky v tejto oblasti. Pýtajte sa svojich členov rodiny, pozerajte relevantné médiá a sledujte facebookovú stránku polície – https://www.facebook.com/hoaxPZ, kde často informujú o najnovších hoaxoch a podvodoch, ktoré sa ľuďom stali.

Požiadajte vnúčatá a deti o kontrolu mailov

Komunikujete cez maily a chodia vám spamy a nevyžiadaná či podozrivá pošta? Poproste svoje deti alebo vnúčatá, aby vám raz za čas skontrolovali maily. Rozpoznajú spamy a presunú ich do koša. Môžete sa vašich členov rodiny opýtať na online svet, ktorému by ste chceli lepšie porozumieť. Upozornia vás na internetových podvodníkov a nebezpečenstvá online prostredia. 

Romantická pasca

Nikto z nás nechce byť sám. Nielen mladí ľudia, ale aj osamelí seniori si hľadajú lásku na internete. No lásky chtiví dôchodcovia a dôchodkyne si musia dávať pozor na romantických podvodníkov. Ich cieľom je pripraviť ich o peniaze. Zároveň ich vnútorne hlboko zrania.

V nedávnom období sme mohli počuť o prípadoch, keď dôverčivé dôchodkyne sadli na lep takýmto podvodníkom a odovzdali im v niektorých prípadoch celoživotné úspory. Nepodľahnite skorým vyznaniam lásky. Najmä v prípade, keď aj napriek tomu, že deklarujú finančné a sociálne zabezpečenie, žiadajú poskytnutie finančnej „pôžičky“, pretože sa „náhle niečo stalo a súrne potrebujú hotovosť.“

Povedzte o tejto situácii svojim blízkym, aby ste spoločne ohlásili toto konanie polícii. Môže ísť o romantického podvodníka.

Pozor na podvodné stránky alias phishing

 V posledných rokoch začali rásť ako huby po daždi podvodné predajné stránky a e-shopy, ktoré sa na prvý pohľad verne podobajú na tie oficiálne. Zákazník by však mal spozornieť vždy, ak zadáva svoje platobné údaje.

Podvodníci môžu vyžadovať zaslanie peňazí za neexistujúce služby či tovar, alebo chcú vylákať platobné údaje z kreditnej karty alebo internet bankingu. Ak si nie ste istí bezpečnosťou stránky, plaťte radšej na dobierku alebo pri osobnom odbere zásielky. V žiadnom prípade údaje nezverejňujte a obráťte sa so žiadosťou o vysvetlenie SMS alebo e-mailu na infolinku doručovateľa alebo e-shopu.

Iné e-shopy zase umelo navyšujú ceny, aby z nich v rámci akcie spustili 20 %, 30 % alebo 50 a viac %. Výsledná cena „po zľave“ však býva vyššia ako tá, za ktorú sa tovar predával počas celého roka. Vždy je rozumné skontrolovať cenu vybraného tovaru na iných webových stránkach.

Overujte si informácie

Vždy podrobne skúmajte zdroj informácií a radšej sa obráťte na overené médiá, ktoré majú renomovanú povesť. Pri surfovaní internetom si dávajte pozor na nežiaduce správy a e-maily, ktoré môžu obsahovať klamstvá.

Pred kliknutím na neznámy odkaz sa zastavte a zamyslite sa nad jeho dôveryhodnosťou. Pamätajte, že vo svete internetu platí zásada „menej je viac“. Zdržte sa zdieľania osobných informácií, ak si nie ste úplne istí dôveryhodnosťou webovej stránky.

Ak si nie ste istí pravdivosťou informácií na stránke, ktorú čítate, opýtajte sa na to svojich detí a vnúčat. Iste sa s vami radi porozprávajú aj na pálčivé témy.

Dôležité telefónne čísla:

Pri krízovej situácii volajte najprv najbližším členom rodiny / deťom / vnúčatám

Linky tiesňového volania:

  • 112 – Jednotné európske číslo tiesňového volania (Funguje v každej krajine EÚ a dovoláte sa cezeň na najbližšie stredisko integrovaného záchranného systému.)
  • 150 – Hasiči (požiarnici)
  • 155 – Záchranná zdravotná služba (sanitka)
  • 158 – Polícia
  • 159 – Mestská polícia
  • 18 300 – Horská záchranná služba

Viac informácií nájdete na stránke https://enter.study/svet-seniorov/

Značky: