Majstrovstvá sveta vo futbale aj ďalšie športové sviatky sú pre mnohých ľudí dôvodom ku kúpe nového televízora. Ďalším je plánovaný nástup vysielania vo formáte DVB-T2, ktoré nie je kompatibilné s väčšinou prístrojov v našich domácnostiach. Ak si teda pri sledovaní športových prenosov potrpíte na výborný obraz aj zvuk, prinášame vám šesť tipov pre správny výber televízora.

  1. Rýchla odozva displeja – obraz bez duchov a tieňov

Rýchle scény, ktoré sú typické nielen pre športové relácie, ale aj akčné filmové scény, sú pre televízor najnáročnejšie. To kvôli rýchlo sa meniacom farbám jednotlivých obrazových bodov. „Mnoho televízorov ponúka špeciálny športový režim, ktorý vylepší obrazové vlastnosti pre sledovanie športu. Ešte dôležitejšia je však „doba odozvy“ použitého displeja. Dlhšia doba odozvy znamená, že každý z bodov pomalšie zhasína. U futbalového prenosu sa to prejaví napríklad tieňom, alebo viditeľnou šmuhou za letiacom loptou. Najlepšie si z aktuálne používaných zobrazovacích technológií s týmto problémom poradia tenké televízory OLED, čas odozvy displeja OLED je spravidla kratší ako 5 ms,“ vysvetľuje Ondřej Machala, produktový manažér Panasonic.

  1. Kvalitný obrazový procesor – spracovanie farieb a obrazu do vysokého rozlíšenia

Nemenej dôležité je digitálne spracovanie vstupného obrazového signálu a jeho úprava do vysokého rozlíšenia. Skúškou pre televízor sú v tomto ohľade rýchle scény s malými obrazovými detailmi, ako sú práve športové prenosy. Väčšina moderných televízorov je vybavená panelmi s rozlíšením 4K, zatiaľ čo televízny signál a väčšina ďalších dostupných zdrojov, ako filmy na DVD diskoch alebo z internetu streamované videá, majú rozlíšenie oveľa nižšie. Tu prichádza na rad výkonná elektronika, ktorá obraz pre daný televízor vylepšuje podľa svojich možností. Každá generácia nových televízorov je vybavená výkonnejšími procesormi a využíva v tomto smere lepšie algoritmy pre spracovanie. Preto vyberajte z najnovších modelových radov. „Okrem rozlíšenia rieši obrazový procesor tiež presnosť farebného podania. Pri športových prenosoch je tento aspekt optimalizácie farebných nuáns tiež mimoriadne dôležitý. Na túto oblasť sa špecializuje už vyššie spomínaný športový režim. Napríklad procesory HCX využívajú rovnaké metódy spracovania, ako hollywoodske postprodukčné štúdiá“, dodáva Ondřej Machala.

  1. Čierna farba – pôsobivý obraz

Treťou kľúčovou vlastnosťou je schopnosť televízora zobraziť správne plochy, ktoré majú byť čierne. Televízory, ktorých displeje sa skladajú zo zobrazovacieho panelu, pod ktorým je ukryté trvalé podsvietenie, majú v tomto ohľade problém a z čiernej farby sa vďaka prenikajúcemu svetlu môže stať tmavo šedivá. Pretože čierna farba ovplyvňuje výrazným spôsobom z pohľadu diváka kvalitu obrazu, výrobcovia si zakladajú na riešení tejto problematiky. OLED panely sú však založené na tom, že displej nie je plošne podsvietený a čierne časti obrazu sú naozaj úplne čierne.

  1. HDR – vylepšenie kontrastu

Kontrast má zásadný vplyv na vnímanie obrazu. Vyspelá elektronika dokáže spočítať rozdiel medzi najsvetlejším a najtmavším bodom zdrojového obrazu, rozsah kontrastu „roztiahnuť“ až na maximálne možnosti televízora, ktoré sú spravidla oveľa väčšie, a zlepšiť tak výsledný dojem pre divákov. Technológia, ktorá vykonáva popísaný proces sa volá HDR (High Dynamic Range) a jej aktuálne najnovšia generácia nesie označenie HDR10.

  1. Prenos obrazu do tabletu – aby vám neunikla žiadna šanca

Ďalšou neoceniteľnou možnosťou je sledovanie práve vysielaného programu na tablete alebo smartphonu v rámci domácej Wi-Fi siete. „Ak aj musíte odbehnúť od televízora, nič vám neunikne. Rovnako tak môžete sledovať záver zápasu zo spálne pri zaspávaní. Príkladom televízorov s touto vlastnosťou je nová generácia OLED prístrojov Panasonic s funkciou TV Anywhere. Keď nestihnete začiatok stretnutia alebo budete mimo domova, môžete vzdialene spustiť nahrávanie vysielania na externý disk pripojený k USB a následne si ho poslať do vášho tabletu, „dodáva Ondřej Machala z Panasonicu.

  1. Zvuk – rovnako dôležitý ako obraz

Nevýrazný zvuk zrazí aj ten najlepší obraz do kolien. Trend maximálne tenkých televízorov audio vlastnostiam televízorov všeobecne príliš neprispieva. Pokiaľ chcete dosiahnuť bohatú zvukovú reprodukciu, doplňte televízor soundbarom, ktorý je dizajnovaný na položenie pod televízor alebo montáž na stenu nad ňu. Soundbar môžete kúpiť súčasne s televízorom, ale aj samostatne kedykoľvek v budúcnosti.

Produktové tipy:

Panasonic TX-55FZ800E

Elegantný zástupca najnovšej generácie OLED 4K televízorov Panasonic s obrazovkou s uhlopriečkou 55 „(139 cm), obrazovým procesorom HCX využívajúcim algoritmy z profesionálnych hollywoodskych štúdií a športovým režimom. Zobrazenie ďalej vylepšuje technológia HDR10+ a kvalitu obrazu i zvuku potvrdzuje prestížna certifikácia THX. S pripojením do káblovej a bezdrôtovej Wi-Fi siete podporuje všetky bežne používané chytré služby a pomocou funkcie TV Anywhere vie poslať obraz do telefónu alebo tabletu aj mimo domácej Wi-Fi sieť.

Cena: 2299 eur

Soundbar Panasonic HTB 688

Kompaktný zvukový systém typu soundbar využíva tri nezávislé reproduktory a pre výraznú reprodukciu basov je doplnený výkonným bezdrôtovým subwooferom. Kombinácia oboch častí naplní obývaciu izba čistým, bohatým a plným zvukom, ktorý je dynamickejší a pôsobivejší než zvuk z reprodukčného systému zabudovaného v tenkom televízore. Jednoduché zapojenie a ovládanie zaisťuje kompatibilita s HDMI CEC.

Cena: 309 eur

Viac o sledovaní Majstrovstiev sveta vo futbale

Ako sledovať MS vo futbale 2018 cez internet aj mimo Slovenska

Značky: