Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Možnosť vlastniť fotovoltiku a platiť za elektrinu menej majú tisíce obyvateľov Slovenska

Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) spustila svoj dotačný program Zelená domácnostiam, ktorý pomáha spolufinancovať ekologické riešenia domácností, medzi ktoré patrí aj fotovoltika. Slovenské domácnosti by tak mohli dostať na obnovu svojich domovov príspevok od štátu vo výške od 1 500 až do 5 400 eur v prípade nízkoprijmových rodín. Vďaka tomu sa fotovoltika stáva dostupnejšou, než kedykoľvek predtým.

Program Zelená domácnostiam ponúka pomoc s financovaním dvoch typov zariadení – malé zariadenia na výrobu elektriny s výkonom do 10 kW (ku ktorým patria fotovoltické panely a veterné turbíny) a zariadenia na výrobu tepla, ktoré pokrývajú spotrebu energie v rodinnom alebo bytovom dome. Do druhej spomínanej skupiny možno zaradzovať slnečné kolektory, kotly na biomasu a tepelné čerpadlá.

„Dlho očakávané spustenie ďalšej fázy dotácie Zelená domácnostiam je už tu a ľuďom tak dáva ďalší dôvod stretnúť sa s licencovanými poskytovateľmi fotovoltických systémov. V Columbus Energy je to o to jednoduchšie, že akúkoľvek administratívu skrytú za žiadosťou o dotáciu vybavia za zákazníkov naši dotační špecialisti. Okrem toho vedia tiež pomôcť s financovaním, ak si chce žiadateľ  zobrať na financovanie fotovoltiky pôžičku,“ uviedol Milan Lempochner, COO Columbus Energy Slovakia.

Proces od výberu po spustenie fotovoltiky prebieha v šiestich krokoch. Prvým krokom je výber vhodnej fotovoltiky a stretnutie s odborným technikom. Nasleduje analýza potrieb konkrétnej domácnosti z pohľadu spotreby elektrickej energie,  technický audit v mieste inštalácie a výber vhodného systému. Tretím krokom je cenová ponuka vrátane spracovania žiadosti o štátnu dotáciu a možností na financovanie. Po absolvovaní administratívnych úkonov prichádza po 4 – 8 týždňoch na rad realizácia na kľúč, ktorá zahŕňa osadenie systému fotovoltiky a podanie žiadosti o pripojenie k distribučnej sústave. Po úspešnej inštalácii a spustení zostáva už len posledný krok, ktorým je Columbus Care – ide o popredajovú starostlivosť, čiže sledovanie stavu systému, uplatňovanie záruk a servis zariadenia.

„Aj domácnosti na Slovensku sa obávajú zvyšovania cien energií, preto narástol záujem o ekonomickejšie a zároveň ekologickejšie zdroje energií akým je aj fotovoltika. Vďaka štátnym dotáciám z programu Zelená domácnostiam bude návratnosť fotovoltiky pre domácnosti na Slovensku ešte zaujímavejšia. Fotovoltika tak začne na seba zarábať už po zhruba piatich rokoch od zapojenia do siete. Ak sa zvýšia ceny energií, návratnosť bude ešte rýchlejšia,“ doplnil M. Lempochner.

Národný projekt SIEA už v súčasnosti plánuje ďalšie dotačné fázy, v ktorých chce opäť podporiť domácnosti v znižovaní emisnej stopy. Záujemcovia sa môžu prihlasovať priamo na webe  alebo osloviť certifikovaných odborníkov zo spoločnosti Columbus Energy, ktorí im spracujú návrh realizácie a zabezpečia aj všetky administratívne úkony spojené so žiadosťou o dotáciu.  

Značky: