Disk v počítači, externý disk a nakoniec sieťový disk. Evolúcia je nezastaviteľná. Mať jeden disk, ktorý sa dá pripojiť len k jednému počítaču naraz, nemusí byť aj váš prípad.

Stačí si kúpiť sieťový disk a naraz sa k nemu pripojí každý člen rodiny alebo firmy a nájdete na ňom obsah pre seba.

Výhody sieťového disku

Zálohovanie súborov – Na základné kopírovanie dát postačí nájsť diskové pole cez Prieskumníka vo Windows a skopírovať dáta na disk. Využiť môžete aj skutočné zálohovanie, ktoré bude plne automatické. Nastavíte si čo, kedy a kam. Všetko tak, ako keby ste robili v programe vo Windows.

Multimediálny archív – jednou z najlepších vlastností pre deti a fanúšikov multimédií bude ukladanie fotiek a filmov priamo na NAS. K súborom sa dostanete priamo z TV. Keď prídete domov, stačí si pustiť film, seriál, vašu hudbu alebo sa podeliť s návštevou o fotografie z dovolenky. Chcete pozerať filmy radšej na smartfóne alebo tablete? Žiadny problém. Video aplikácie na smartfóne rozpoznajú multimediálny server a ukážu vám, aké v ňom máte filmy.

Prístup aj cez internet – k súborom na disku sa dostanete aj cez internet. Avšak, ak takéto niečo nechcete, stačí si vzdialený prístup vypnúť. Bola by to ale škoda, nakoľko by ste mohli k súborom pristupovať z vášho počítača aj smartfónu.

Cloud domov – Súvisí so zálohovaním a zaujímavé na tom je to, že stiahnete cloud späť ku vám. Máte veci na Google Drive, no nechcete im všetko nechať napospas? Nastavte si pravidelné zálohovanie z vášho Google účtu do NAS vo vašom byte. A funguje to aj naopak, veci, ktoré máte na domácom sieťovom disku môžete synchronizovať s Google Drive. A nielen s ním, je tu podpora viacerých cloudových služieb.

Pripravený pre kameru – Mať bezpečnostnú kameru je fajn, ale už pri kúpe zistíte, že je ju treba napojiť na nejaké softvérové riešenie a niekam ukladať dáta. To všetko už v sieťových diskoch od tohto výrobcu máte. Súčasťou je licencia pre zapojenie dvoch kamier. Komu bude málo, ďalšie licencie si môže dokúpiť.

Centrum balíčkov na inštaláciu dodatočných programov priamo do operačného systému v sieťovom disku

Začíname

Keď už máte svoje NAS riešenie doma, potrebujete ho po rozbalení pripojiť do elektrickej siete a cez LAN kábel k miestnej sieti. Môžete ho zapojiť priamo do routera. Keďže NAS od Synology sa dodávajú bez pevných diskov, ešte pred pripojením do elektrickej siete je treba do neho vložiť HDD. Niektoré modely majú prístup len oddelením oboch častí, prípadne spredu. Verzia Synology DS218j vyžaduje použitie skrutkovača. Zmestia sa do nej dva disky a je na vás či použijete 3,5-palcový, 2,5-palcový a tiež či to bude klasický alebo SSD disk.

Do prehliadača zadajte adresu find.synology.com a počkajte, kým sa nájde váš sieťový disk. Synology Web Assistant vás prevedie celým procesom inštalácie disku. Je to rovnako jednoduché, ako k počítaču pripojiť externý disk.

Operačný systém DiskStation Manager sa inštaluje na disk dodatočne a sťahuje sa z internetu. Celý proces je v českom jazyku, stačí ním prejsť, podobne ako keď inštalujete nejaký program na počítači. Sprievodca vám pomôže s inštaláciou základných balíkov. Rozhodnúť sa môžete, či chcete používať NAS doma alebo vo firme. Na základe toho nainštaluje odpovedajúce rozšírenia. Či už to bude multimediálny server alebo riešenie na zálohovanie dát. Všetko ostatné si, ale môžete doinštalovať kedykoľvek cez Centrum balíčkov. Počas inštalácie si vytvárate meno a heslo na prístup k disku. Neskôr sa dajú vytvoriť ďalšie prihlasovacie údaje, napríklad pre ostatných členov rodiny. Ich kontá môžu mať obmedzené práva, napríklad proti vymazávaniu vecí z vami nastavených adresárov. Nestane sa, aby vám deti odstránili dôležité dáta.

Tip pre vás – Synology DiskStation 218j

  • Procesor Marvell Armada 385, 2 × 1,3 GHz
  • Hardvérové šifrovanie diskov
  • Inštalácia dvoch diskov a podpora RAID
  • Vhodný na zálohovanie a streamovanie multimédií
  • Podpora pre VPN
  • Inštalácia webových aplikácií

Cena: 199 EUR

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.