Na Slovensku sa objavil nový typ drona – Xiro Xplorer.

Je to dron, ktorý sa dá kúpiť v troch verziách podľa toho, akú kameru používa. Xiro Xplorer je bez kamery, Xplorer V má v dodávke aj kameru a Xplorer G je pripravený na inštaláciu kamery GoPro Hero 3 a 4.

Základná verzia Xiro Xplorer je po vybalení zo škatule ihneď pripravená na let. Je síce bez kamery, ale má možnosť neskoršieho vylepšenia o prvky z vyšších modelov. My sme testovali verziu Xplorer V s gimbalom s 3-osovou stabilizáciou a integrovanou Full HD kamerou. Pomocou aplikácie sme mali k dispozícii aj živý prenos obrazu z lietajúceho drona. Verzia Xplorer G po doplnení o GoPro kameru ponúka tiež 3-osovú stabilizáciu tejto kamery. Všetky tri verzie sú poháňané batériou s kapacitou 5200 mAh, čo umožňuje 25 minút letu tohto drona. Dobre vám radíme, kúpte si hneď druhú batériu, lietať s týmto dronom je naozaj zábava a 25 minút vám nebude postačovať. Čakať na nabitie tejto batérie je v teréne zdržujúce.

Batéria má na hornej časti aj indikátory označujúce stav nabitia.

Batéria má na hornej časti aj indikátory označujúce stav nabitia.

Súčasťou dodávky je samotný dron, ďalej vysielač, batéria, nabíjačka a náhradné vrtule. Všetko je prehľadne označené a inštalácia je jednoduchá. (XiroV-Ovladac.jpg – Vysielač s pripojeným smartfónom a aplikáciou na ovládanie)

Použiť môžete tri režimy prevádzky: začiatočník, pokročilý a expert. Ak s dronom len začínate, potom určite použite režim začiatočník, pretože tento vám umožní napraviť chyby, ktoré pri prvom pilotovaní určite spravíte. Režimy prevádzky súvisia s tým, ako citlivo reaguje dron na povely z diaľkového ovládača. Pilot pritom môže použiť príkaz na návrat na miesto vzletu či pristátie drona na aktuálnom mieste letu. Režimy pokročilý a expert umožňujú agresívnejšie lietať s týmto dronom, ale čas na opravu prípadných chýb nie je takmer žiadny.

Zabudovaná FullHD kamera v modeli Xplorer V

Zabudovaná FullHD kamera v modeli Xplorer V

Pokiaľ sa Xplorer dostane mimo dosahu diaľkového ovládača alebo stratí s ním spojenie, vráti sa automaticky na miesto vzletu. Práve preto obsahuje prijímač GPS signálu. S mobilnou aplikáciou si môžete aj zostaviť autonómny let drona, ktorý bude obsahovať 16 bodov jeho preletu.

Zaznamenávaný obraz sa prenáša cez Wi-Fi do smartfónu a to do vzdialenosti 800 metrov. Vysielač tiež obsahuje držiak na smartfón, my sme použili Samsung Galaxy S7 edge a v pohode sa do držiaku vošiel. Na displeji smartfónu sa monitorujú niektoré parametre ako je napätie batérie, výška, teplota, GPS súradnice a pod.

Aplikácia na ovládanie umožňuje aj prenos obrazu z kamery

Aplikácia na ovládanie umožňuje aj prenos obrazu z kamery

Podstatné je však to, ako sa s ním lieta a to je zážitok. Nemusíte sa totiž obávať, že s ním nebudete vedieť lietať. Má špeciálne tlačidlá, pomocou ktorých odštartujete aj pristanete, čo sú obyčajne najťažšie etapy letu. Aplikácia XIRO existuje pre iOS a Android a umožňuje aj priamy pohľad z kamery drona, čo je zaujímavý pohľad.

K dispozícii je aj režim Follow me – teda dron vás automaticky sleduje a nahráva obraz bez toho, aby ste na to museli mať druhého človeka. Podmienkou je voľný priestor bez stromov a elektrických stĺpov, ktorým sa Xplorer sám nevyhne.

Celkovo je to Xiro Explorer veľmi zábavné zariadenie – hobby dron, s ktorým sa naučíte lietať a nemusíte riskovať to, že drahú hračku hneď rozbijete. Dodržovať pritom musíte pravidlá, ktoré platia na Slovensku na prevádzku dronov.

Cena: Xplorer – 399 Eur, Xplorer G – 599 Eur, Xplorer V – 649 Eur
Zapožičal: http://shop.uavonic.com/xiro-xplorer

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júlovo-augustovom vydaní TOUCHIT č. 6/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky: