Začiatok školského roka býva pre veľa žiakov akýmsi povinným odbitím si dochádzky.

Neraz sa stáva, že deti nevedia čo “od dobroty” a sú ešte po prázdninách nesústredené a rozbláznené. Vieme, že mobily sú na školách zakázané, tak preto chceme hry chtivým žiakom uľahčiť ovládanie smartfónu pod lavicou.

Pokým sa situácia v triede dostane po začiatku školského roka do normálu a učiteľom už potom nič neunikne, tak dovtedy môžu všetci žiaci využiť naše tipy na hry ovládané výlučne iba jednou rukou.

Tip: Nezabudnite si na smartfóne vypnúť zvuk.

Náš výber je hlavne zameraný na jednoduché hry. Veľkou výhodou je aj ich veľkosť, takže v aj menej vybavených smartfónoch nezaberú veľa drahocenného úložného priestoru, pričom sú dobre spracované a určite zabavia.

1. Séria čiernobielych športových hier

Tieto hry sa pravdepodobne stanú obľúbenými medzi veľa žiakmi. Vyvolávajú rovnakú hernú atmosféru, ako kedysi klasický Tetris alebo iné jednoduché hry do ruky z 90. rokov. Určite odporúčame vyskúšať tieto hry aj rodičom, teda pokiaľ ich už vo svojom smartfóne nemajú, a porovnať si svoje reakcie a šikovnosť so svojimi ratolesťami.

Zahrať si pod lavicou taký basketbal, futbal alebo zastrieľať si na terč z luku je dobrou formou trénovania postrehu a so zvyšujúcim tempom hry aj pevnosť nervov. Cieľom každej hry je nahrať čo najviac bodov trafením lopty do koša, bránky a šípu do terča.

Na tejto sérii hier sa nám páči ich jednoduchosť a hlavne ich dobrá hrateľnosť, presnosť a ľahkosť ovládania. Hry podporujú rôzne módy, akými sú napríklad online hranie s priateľmi, mini turnaje a mód pre jedného hráča. Veľkosť súborov je pritom iba 2 – 3 MB.

Dostupnosť: Android – Basketball, Football, Archery,

Cena: Zadarmo

2. PAC – MAN

Do nášho výberu hier pod lavicu sa dostala aj legendárna bludisková arkáda. Cieľom hry je pojesť všetky bodky v bludisku a vyhýbať sa skupinke duchov, ktorí budú PAC-MANa prenasledovať.

Hra má svoje korene v 80. rokoch a aj dnešnej generácii dokáže ponúknuť verne vyobrazenie 8-bitovej hry. Pohybovanie sa po bludisku je presné a hra ponúka až 256 levelov skvelej zábavy a pojedania veľkého množstva bodiek a bludiskového ovocia.

Hra sa nesie v retro dizajne, pričom ponúka funkcie dnešnej doby. Žiaci si tak budú môcť zahrať rôzne turnaje a výzvy pre získanie virtuálnych odmien. Zvoliť si môžu tri stupne obtiažnosti a získať čo najvyššie skóre, či level.

Dostupnosť: Android, iOS

Cena: Zadarmo (nákupy in-app)

3. Alto´s Odyssey

Táto populárna hra vás vtiahne do deja svojim pútavým prostredím. Alto’s Odyssey je nástupcom obľúbenej Alto’s Adventure. Podobne ako Alto’s Adventure, tak aj Alto’s Odyssey je štýl hry „nekonečného bežca”, ktorý sa kĺže zo svahu a skáče cez prekážky. Pri všetkých týchto aktivitách zbiera aj mince a cieľom hry je zájsť čo najďalej a prekonávať svojej limity.

Hry Alto’s sú známe jednoduchým, pritom krásnym herným prostredím, jednoduché je aj ovládanie. Celková atmosféra je dokonale dotváraná špičkovým soundtrackom. Alto’s Odyssey bola začiatkom roka na platforme iOS veľmi dobre prijatá a teraz je už dlhší čas dostupná aj pre Android.

Dostupnosť: Android, iOS

Cena: Android Zadarmo (nákupy in-app), iOS 5,49 €

4. Orbia: Tap and Relax

Orbia je minimalistická hra zameraná na presné načasovanie ťuknutia na displej, aby hráč prechádzal cez čoraz náročnejšie úrovne hry. Grafické spracovanie je veľmi pekné a dá sa povedať, že je svojim spôsobom dokonalé.

Pekné grafické spracovanie dotvára aj relaxačný hudobný podklad so zvukovými efektami, ktoré posilňujú celkovú atmosféru hry. Orbia vás prevedie rôznymi svetmi v rôznych náročnostiach. Na nás hra spravila dojem a odporúčame ju.

Dostupnosť: Android, iOS

Cena: Zadarmo (in-app nákupy)

5. X Construction Lite

Hlavným cieľom hry je postavenie mosta s vopred určeným množstvom materiálu. Na tom by nebolo možno nič náročné, ibaže vlak sa musí cez údolie dostať bezpečne za každých okolností a most musí pevne stáť s dodržaním fyzikálnych zákonov.

Prvé úrovne hry sú pomerne ľahké, pričom od 10. úrovne je potrebné sa pripraviť na skutočné výzvy a hry z pod lavice si možno nechať aj na doma a zlepšovať svoje schopnosti v stavaní mostov, ako aj pochopení základných fyzikálnych zákonitostí.

Dostupnosť: Android

Cena: Zadarmo

Prečítajte si aj:

5 aplikácií pre žiakov, s ktorými bude škola hrou

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.

Komentáre sú uzavreté