Zvýšená snaha sledovať používateľov bude pravdepodobne aplikovaná aj vo Veľkej Británii.

Vo viacerých krajinách sveta sa objavujú názory o potrebe sledovania používateľov na zamedzenie nelegálnych aktivít a vláda pripravuje nové rozšírenie zákonov. Podľa webu The Next Web ide tentoraz o nové obavy vyplývajúce z plánovanej aktualizácie zákona o vyšetrovacích právomociach vo Veľkej Británii.

Nové návrhy uvádzajú, že služby, ktoré majú na starosti zasielanie správ by museli pred ich zverejnením odsúhlasiť bezpečnostné prvky s vládou. Ministerstvo vnútra by tiež mohlo požadovať, aby boli bezpečnostné funkcie vypnuté bez toho, aby bola verejnosť informovaná. Na to sa ale ohradila spoločnosť Apple, ktorá pohrozila, že v prípade nasadenia takýchto plánov do praxe odstráni aplikácie FaceTime a iMessage zo Spojeného kráľovstva.

Praktiky podobné tejto kritizujú aj odborníci a bezpečnostné organizácie. V tomto prípade je jedným z hlavných kritikov Harry Halpin, ktorý je generálnym riaditeľom spoločnosti Nym Technologies. Sídli vo Švajčiarsku a zaoberá ochranou súkromia. Podľa generálneho riaditeľa by mohli viesť nové pravidlá k štandardnému sledovaniu na všetkých zariadeniach.

Aj tentoraz vzniká nový návrh zákona v rámci odstraňovania škodlivého obsahu z internetu. Avšak nariadenie zadných vrátok do softvéru v rámci ich komponentu koncového šifrovania bude mať dopad na súkromie používateľov. Spoločnosti ako Apple, Signal alebo WhatsApp odmietli splniť takéto požiadavky.

Zdroj: The Next Web

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.