Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Fotovoltika mení v posledných dvoch rokoch energetický sektor na Slovensku, no mení najmä spôsob, akým domácnosti a podniky u nás získavajú elektrickú energiu.

V prípade spustenia projektu Zelená domácnostiam, ktorý by mala Slovenská inovačná a energetická agentúra zverejniť už v marci, by počet fotovoltických inštalácií mohol v tomto roku významne narásť. Podľa údajov spoločnosti Columbus Energy už od začiatku tohto roka stúpol počet záujemcov o montáž fotovoltických panelov. Dôvodom je okrem znižovania nákladov na elektrickú energiu aj očakávaná štátna dotácia vo výške až 4 025 eur.  

Mapy slnečného žiarenia ukazujú, že Slovensko dostáva priemerné množstvo slnečného žiarenia podobne ako naši susedia. Podľa štúdie Európskej agentúry pre životné prostredie dostávame približne 1 500 hodín slnečného svitu. Na rozdiel od nás naši susedia úspešne investujú fotovoltiky už niekoľko rokov. Napríklad v Česku pripojili v minulom roku do siete temer 83 000 nových fotovoltických elektrární. V Poľsku i v Česku k rozvoju obnoviteľných zdrojov energií prispeli prudké nárasty cien energií ako aj výrazná podpora zo strany štátu. Slovensko zatiaľ zaostáva, no v tomto roku by malo prísť k zásadnému zlepšeniu, a to aj vďaka štátnym dotáciám,“ hovorí Milan Lempochner, COO spoločnosti Columbus Energy. Odborníci očakávajú, že v roku 2024 budú na Slovensku nainštalované nové fotovoltické elektrárne (FVE) s celkovým výkonom až 300 MWp.    

Podľa M. Lempochnera môže dostatočne výkonná inštalácia FVE pokryť celú spotrebu domácnosti a viesť k úplnej nezávislosti od distribútora elektriny. „Dôležitý je výber správneho fotovoltického panelu a overeného výrobcu. Má to veľký vplyv na efektívnosť a životnosť fotovoltickej elektrárne,“ upozorňuje. Na trhu je viacero typov fotovoltických modulov, napríklad monokryštalické, polykryštalické a tenkovrstvové – amorfné. Monokryštalické panely ponúkajú v porovnaní s polykryštalickými a tenkovrstvovými vyššiu efektivitu, čo ich robí vhodnejšími pre oblasti s obmedzeným priestorom. Väčšina fotovoltických panelov váži medzi 20 – 25 kg, takže sú vhodné na väčšinu striech. „V drvivej väčšine prípadov nie je na inštaláciu fotovoltiky potrebné žiadne stavebné povolenie, nakoľko sa nemení vzhľad, ani účel stavby a nezasahujeme ani do nosnej konštrukcie. A pokiaľ ide o čas montáže – skúsení montéri vám malý zdroj nainštalujú v priebehu jedného dňa,“ hovorí M. Lempochner.

Tohtoročná mierna zima a včasný príchod jari prajú záujemcom o inštaláciu fotovoltických článkov. Prví tohtoroční záujemcovia budú zapojení do siete v priebehu marca. Od prvého rozhovoru po finálnu inštaláciu totiž zvyčajne prejdú tri mesiace. „Ak by ste si objednali fotovoltiku dnes, vaše panely vám začnú šetriť náklady začiatkom leta,“ hovorí M. Lempochner.  

Jedným zo zákazníkov je pán Andrej zo severu Kysúc. „O fotovoltike sme uvažovali zhruba dva roky. V tom čase sme v dome vymenili plynový kotol za tepelné čerpadlo a všetka energetická spotreba našej domácnosti dnes súvisí s elektrinou. Naša priemerná ročná spotreba je 13 400 kWh/rok. S rodinou sme sa rozhodli, že využijeme štátnu dotáciu – v prípade nášho regiónu by mala dosiahnuť maximálnu výšku 4 025 eur – a zainvestujeme do fotovoltického systému. Náklady by sa nám mali aj pri súčasných cenách elektriny vrátiť do piatich rokov. V prípade, že vláda prestane dotovať ceny pre domácnosti a ceny elektriny sa zvýšia, naša investícia sa nám vráti ešte skôr,“ hovorí pán Andrej. Podľa jeho slov sa pri výbere dodávateľa obrátil na renomovanú firmu, ktorá v oblasti obnoviteľných zdrojov energií podniká už dlhší čas a má za sebou viac ako 60 000 inštalácií v Česku, v Poľsku a na Slovensku. „Odborný konzultant, ktorý prišiel k nám domov, je dlhoročný profesionál v odbore. Vedel koľko slnečných dní v priemere ročne je v našej obci, prezrel si strechu a posúdil jej vhodnosť na inštaláciu solárnych panelov, mal zmeraný ideálny uhol na inštaláciu a profesionálnu aplikáciu na návrh najvýhodnejšieho riešenie vzhľadom na priemernú spotrebu elektrickej energie v našej domácnosti. Po podpise zmluvy za nás Columbus Energy vybaví všetky potrebné papiere vrátane žiadosti o štátnu dotáciu. Celý proces od podpísania zmlúv po spustenie prevádzky fotovoltického riešenia by mal trvať zhruba tri mesiace,“ dodal.

Značky: