Od nástupu smartfónov a dostupného internetu sme sa tak trošku stali otrokmi týchto technológií, ktoré sú skvelé a množstvo vecí nám uľahčujú.

Avšak, rovnako tak nám aj veľmi nenápadne bránia zostávať v kľude/pokoji a vychutnávať si prítomnosť plnými dúškami – v preklade TU a TERAZ, bez sociálnych sietí, mailov a nekonečného uverejňovania príspevkov. Osobne s tým mám tiež problém, no v poslednej dobe sa snažím aspoň počas výletov a pobytu v prírode používanie telefónu minimalizovať na nutné veci, ako sú napr. off-line mapy, ktoré používam v rámci navigácie.

Nedávno som sa počas súkromného výjazdu odstrihol od internetu na niekoľko dní, resp. som ho zapínal iba večer na krátky čas a bolo to skutočne skvelé. Je neuveriteľne odľahčujúce nemať na „očiach“ všetko dianie doma i vo svete, nepozerať sa na nové IG a FB príspevky priateľov, nepridávať žiadne fotky s očakávaním a už vôbec nepozerať správy a pod.

Takýto čas (bez internetu a smartfónu), ktorý bol v minulosti úplne bežným, sa stal niečím, čo je čoraz vzácnejšie a na čom musíme pracovať. Stačí sa trošku obhliadnuť a spomenúť si, koľko času ste na poslednej dovolenke strávili na telefóne „korčuľovaním“ po displeji a pridávaním príspevkov, koľko času ste strávili na internete namiesto vnímania toho, čo je navôkol vás a kto je pri vás.

Ak to všetko odstavíte, zrazu sa vám podstatne viac otvoria oči a uvidíte aj to, čo ste inokedy nevideli, budete myslieť na iné veci a intenzívnejšie budete prežívať prítomnosť i to, čo vlastne robíte alebo kde ste – je to skvelé a dá sa to. Začať môžete aj tak, že si raz za čas „náhodne“ zabudnete doma telefón a zrazu zistíte, že je to spočiatku mierne adrenalínové, no neskôr to začne byť zábava a zrazu začnete riešiť veci úplne inak – v neposlednom rade je to aj užitočné, lebo v posledných rokoch sme na množstvo „off-line skills“ zabudli a je dobré ich oprášiť.

Všetkým prajem parádne leto plné nezabudnuteľných zážitkov.

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE