Reálne výbuchy častokrát nezaostávajú za filmovými.

Hollywoodske akčné filmové trháky, ale aj snímky z iných produkcií sú neraz doslova prešpikované rôznymi digitálnymi výbuchmi. Pred dekádami patrili takého triky k niečomu, čo divákov lákalo do kín ako včely na med. Za všetky spomeňme aspoň prvú Vesmírnu pechotu z roku 1997, ktorú je dnes možné pozrieť si napríklad na Disney+.

Hoci sú v súčasnosti digitálne vytvorené výbuchy už bežnou praxou, zrejme len málokoho dokážu vyslovene ohúriť. O to zaujímavejšie ale môže vyznieť ich porovnanie s reálnymi výbuchmi skutočných vesmírnych nosných rakiet či modulov.

Jedno takéto video s veľavravným názvom Ako nepristáť s orbitálnym raketovým nosičom (How Not to Land an Orbital Rocket Booster) má na portáli YouTube zverejnená aj spoločnosť SpaceX. Je v ňom zachytený napríklad tvrdý dopad a následný výbuch rakety na hladine oceána, výbuch raketového stupňa vo vzduchu po zlyhaní senzora na motoroch, alebo výbuch nosiča po nezdarenom pristátí na plávajúcej plošine:

Na prvý pohľad tieto výbuchy nevyzerajú ako niečo, čím by sa mala SpaceX chváliť, avšak platí, že aj zo zlyhaní sa dá mnoho naučiť a dokážu nás posunúť vpred. Video je navyše zakončené optimisticky, historicky prvým úspešným pristátím raketového stupňa na plávajúcej plošine.

No a ak by sa niekomu málilo, ďalšie výbuchy rakiet, vrátane iných ako od SpaceX sú v tejto kompilácii:

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.