Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Cestovné výdavky dovolenkárov vzrástli o 5 percent.

Podľa prieskumu cestovnej kancelárie TUI to Slovákov aj tento rok ťahá v zimnom období k moru, na klasické ostrovy snov. Obľúbené sú najmä diaľkové destinácie ako Maldivy či Thajsko. Prekvapením tejto zimy je Dominikánska republika, ktorá sa oproti minulému roku posunula o osem miest a v aktuálnom slovenskom rebríčku obľúbenosti je na druhom mieste. Slovenskí dovolenkári preferujú na blížiacu sa zimnú sezónu osemdňové pobyty, na ktoré minú v priemere 2 574 eur na osobu.

V rebríčku obľúbenosti pre zimnú sezónu 2024/2025 momentálne vedú Maldivy. Po Dominikánskej republike a Thajsku nasledujú Maurícius a Jamajka. Rakúsko, druhá najobľúbenejšia cestovateľská destinácia vlaňajšej zimy, sa tento rok na Slovensku do TOP 10 nedostala. Zo stredne vzdialených destinácií sa v rebríčku najlepšie umiestnilo Španielsko, ktoré je až na siedmom mieste. Deviate je Taliansko, pričom do TOP 10 sa nedostali Hurghada, Gran Canaria a Tenerife, ktoré Slováci v zime tiež radi navštevujú.

Súostrovie v Indickom oceáne uprednostňujú ako zimnú destináciu aj Maďari. Na druhej strane, naši českí bratia preferujú európske destinácie. Tento rok ich najviac vycestuje do Talianska a Rakúska, Maldivy sú až na treťom mieste. V Rakúsku a Slovinsku je na prvom mieste medzi zimnými destináciami Španielsko, nasleduje Egypt a až potom sú diaľkové destinácie ako Thajsko a Maldivy.

„V nadchádzajúcej zimnej sezóne dominujú medzi Slovákmi osemdňové pobyty, na ktoré minú v priemere 2 574 eur na osobu, čo je, porovnaní s predchádzajúcim rokom, o 5 % viac. Naopak, českí dovolenkári sú šetrnejší a na osobu minú v priemere „len“ 1 783 eur. Táto suma predstavuje oproti zimnej sezóne 2023 pokles približne o 8 %. Menej ako Česi sú ochotní minúť Slovinci, ktorých zimná dovolenka stojí v priemere 1 697 eur, pričom aj tu vidíme medziročný pokles vo výdavkoch o 1,5 %,“ približuje Mariana Metwaly Veiglová, Senior Sales Manager TUI ReiseCenter Slovensko.

 SlovenskoMaďarskoRakúskoSlovinskoČesko
1MaldivyMaldivyŠpanielskoŠpanielskoTaliansko
2Dominikánska republikaMexikoEgyptEgyptRakúsko
3ThajskoMauríciusThajskoMaldivyMaldivy
4MauríciusDominikánska republikaMaldivyThajskoThajsko
5JamajkaTanzániaSpojené Arabské EmirátySpojené Arabské EmirátyDominikánska republika
6MexikoThajskoKapverdyDominikánska republikaMexiko
7ŠpanielskoŠpanielskoUSATureckoŠpanielsko
8TanzániaSpojené Arabské EmirátyMauríciusMexikoEgypt
9TalianskoKapverdyRakúskoKapverdyKeňa
10Spojené Arabské EmirátyEgyptDominikánska republikaSrí LankaSrí Lanka

Rezervácie a informácie získate v každej dobrej cestovnej kancelárii a na www.tui-reisecenter.sk .

O TUI:

S viac ako 180 destináciami po celom svete ponúka TUI širokú škálu produktov – od dovoleniek na pláži a spiatočných letov až po plavby a pobyty v mestách – všetko z jedného zdroja. Od cestovných a hotelových rezervácií až po množstvo doplnkových produktov na mieste, ako sú výlety a požičovne áut. TUI je jediným kontaktným miestom pre flexibilné, bezpečné a bezstarostné cestovanie.

Značky: