Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

 V roku 2023 s Kiwi.com cestovalo o polovicu viac slovenských zákazníkov ako rok predtým. Európske krajiny boli stále najobľúbenejšie, na čele s Talianskom, Španielskom a Rakúskom. Najčastejšie kupovaná trasa však bola Košice – Praha. Slováci zároveň vyhľadávali oveľa viac lety bez špecifikácie destinácie a termínu, pravdepodobne s cieľom nájsť cenovo najvýhodnejšiu ponuku.

V roku 2023 cestovalo s Kiwi.com o polovicu viac slovenských zákazníkov ako rok predtým. V porovnaní s predcovidovým rokom 2019 ich bolo až trikrát viac. Spoločne by tak Slováci vykúpili v minulom roku miesta v 476 najväčších dopravných lietadlách na svete Airbus A380. Spiatočné cesty, ktoré si zarezervovali cez Kiwi.com trvali v priemere 6 dní, no väčšina (65 %) si užívala krátke pobyty do 3 dní. Opäť sa pritom potvrdilo, že pre slovenských cestovateľov sú najzaujímavejšie európske krajiny, na čele s Talianskom, Španielskom a Rakúskom. Celkovo Slováci vycestovali do 142 krajín a naopak na Slovensko pricestovali návštevníci zo 121 krajín.

„Naše dáta ukazujú, že Slováci milujú cestovanie a v minulom roku sa naplno rozbehli do sveta, aj keď najčastejšie zostávali v Európe. To sa premietlo aj do výrazného nárastu našej zákazníckej základne, ktorá sa strojnásobila oproti predcovidovému roku 2019 a medziročne narástla o polovicu. Zároveň badať, že naši slovenskí zákazníci sú otvorení novým trendom, naplno využívajú našu mobilnú aplikáciu a inovatívne spôsoby vyhľadávania, ktoré im poskytujú ohromnú slobodu v cestovaní,” vysvetľuje Eliška Řezníček Dočkalová, viceprezidentka pre zákaznícku skúsenosť Kiwi.com. Zaujímavosťou je, že viac ako polovicu rezervácií leteniek, konkrétne 53 %, urobili Slováci na Kiwi.com práve prostredníctvom mobilného telefónu.

Dokopy Slováci nalietali cez Kiwi.com viac ako 200 miliónov km, čo predstavuje vzdialenosť, ako keby si 260-krát zaleteli na Mesiac a späť. Najviac rezervácií leteniek Slováci uskutočnili v minulom roku v mesiacoch máj, jún a január, pričom najčastejšie cestovali v júli, septembri a počas júna. Lietalo sa najmä do Viedne, Londýna, Prahy, Milána a Ríma a do TOP 10 bookovaných destinácií sa v roku 2023 dostali aj Barcelona, Budapešť, Palma, Krakov a Paríž. Najobľúbenejšou trasou však boli lety Košice – Praha, na ktoré si minulý rok zakúpilo letenky až o 50 % viac zákazníkov Kiwi.com ako v roku 2022. Populárne boli aj lety Bratislava – Londýn a Viedeň – Barcelona. Najdlhšia cesta, ktorú podnikol Slovák prostredníctvom bookingovej platformy Kiwi.com, mala až 13 prestupov – Praha, Viedeň, Kuwait City, Mumbai, Bangkok, Chiang Maj, Ho Chi Minh City, Denpasar, Kuala Lumpur, Phuket City, Muscat, Jeddah a Rím a Praha.

Zároveň sa zdá, že Slováci hľadajú najlacnejšie možnosti cestovania, lebo sú otvorení prispôsobiť destináciu a termín cesty najvýhodnejšej ponuke. Poukazuje na to narastajúci trend vyhľadávaní leteniek prostredníctvom inšpiratívnej funkcie ,,kamkoľvek”, ktorý medziročne narástol o 30 % a obsiahol 6 miliónov vyhľadávaní. Ešte obľúbenejšia bola možnosť cestovať „kedykoľvek”, ktorá figurovala vo viac ako 20,3 milióna vyhľadávaniach.

Dni, kedy cez Kiwi.com letelo do sveta najviac Slovákov, sa viažu na dni pracovného pokoja a sviatky, ak vychádzajú na tzv. predĺžený víkend. Pred septembrovým Sviatkom Sedembolestnej Panny Márie (už 14. sept.) odletelo do zahraničia najviac Slovákov. Obľúbenými dátumami boli aj sviatky Dňa víťazstva nad fašizmom (počínajúc 5. Májom) a takisto 29. august (Výročie SNP).

Aké sú cestovateľské vyhliadky Slovákov na rok 2024?

Z rezervácií leteniek a vyhľadávaní na rok 2024 možno badať pokračujúci trend stálic medzi destináciami. Najviac Slováci vyhľadávajú a bookujú krajiny ako Španielsko, Veľká Británia, Taliansko, Rakúsko, ale aj exotické Thajsko. Do prvej desiatky najobľúbenejších krajín Slovákov na rok 2024 sa zatiaľ dostali aj Portugalsko, Francúzsko, Spojené arabské emiráty, Česká republika a Turecko.* Pri rozhodovaní, kam vycestovať, zohráva svoju rolu aj cena letenky. Priemerná cena, ktorú Slováci zaplatili za letenku v minulom roku bola 151.85 eur, zatiaľ čo v tomto roku je priemerná cena letenky 170 eur, aj s ohľadom na väčší počet mimoeurópskych destinácií bookovaných s predstihom.

„Vo vyhľadávaniach sa nám po európskych destináciách u Slovákov najčastejšie objavuje Ázia a za ňou nasleduje Severná Amerika. Ďalšie mesiace ukážu, či tento trend pretrvá aj po zvyšok roka,” dodáva Eliška Řezníček Dočkalová.

*Údaje za rok 2024 analyzovalo Kiwi.com na základe rezervácií Slovákov, ktoré sa zrealizovali kedykoľvek do 10.01.2024 s cieľom vycestovať v roku 2024.

Značky: