Jednoduché a šikovné cestovanie v Integrovanom dopravnom systéme v Bratislavskom kraji ponúka mobilná aplikácia IDS BK obyvateľom Bratislavského kraja a jeho návštevníkom. Bratislavská integrovaná doprava pripravila mobilnú aplikáciu, ktorá spája nákup cestovných lístkov napr. MHD, autobusu Slovak Lines i vlaku (ZSSK aj Regiojet). Vyhľadáva kombinácie spojení a cestovné poriadky všetkých liniek v IDS BK. Na rozdiel od konkurenčnej CG Transit je IDS BK bezplatná a bez reklamy. Testovali sme ju niekoľko týždňov. 

V mobilnej aplikácii IDS BK budete mať ako cestujúci vždy po ruke všetko potrebné pre cestovanie.  Môžete si totiž zakúpiť jednorazové a denné cestovné lístky integrovanej dopravy, vyhľadať spojenia z miesta na mape či výberom z najbližších zastávok, nájsť aj cestovný poriadok ktorejkoľvek linky všetkých dopravcov zapojených do IDS BK.

ZA IDS stoja predstavitelia kraja, mesta, kartových spoločností a bánk

Zaplatiť sa dá len kreditnou kartou, rovnako si viete vytvoriť aj kredit pre cestovné lístky. Platba v hotovosti pri nejakej prepážke nie je možná. Pri platbe môžete použiť platobné karty VISA, Mastercard aj Maestro. Na plnohodnotné využitie mobilnej aplikácie IDS BK je potrebné sa v aplikácii najprv zaregistrovať a vytvoriť si vlastný profil.

V profile v mobilnej aplikácii IDS BK vám odporúčame vytvoriť si kredit. Potom sa dajú cestovné lístky pohodlne a rýchlo kupovať. Trochu dlhšia cesta je nákup konkrétnych cestovných lístkov zaplatením z platobnej karty VISA, Mastercard či Maestro.

Mobilná aplikácia IDS BK je vhodná aj pre zahraničných turistov. Pripravená je totiž v anglickej a nemeckej verzii, konštatujeme že tieto preklady sú kvalitné. Samozrejmosťou je slovenská jazyková mutácia. Mobilná aplikácia IDS BK je voľne dostupná na stiahnutie pre operačné systémy Android a iOS.

Google Play
App Store

Ako cestujúci môžete tiež zasielať aj otázky a podnety týkajúce sa dopravy či mobilnej aplikácie.

Aplikáciu sme reálne testovali a poznáme aj jej nevýhody:

  1. funguje len v bratislavskom kraji a my by sme chceli, aby to vedela aj po celom Slovensku
  2. nezohľadňuje oneskorenia spojov, hoci niektoré zaradené dopravné spoločnosti ho vo svojich aplikáciách uvádzajú
  3. presun peši medzi spojmi je uvedený len ako časový údaj, nás by viac potešila mapa, ktorý by okazovala odkiaľ a kam ísť – to je asi výhodné pre zahraničných návštevníkov
  4. stalo sa nám, že keď sme mali ešte platný lístok na MHD a vybrali sme spoj na iné miesto, chcel od nás, aby sme si kúpili ďalší lístok na MHD

Za hlavné výhody považujeme:

  1. jednoduchosť použitia
  2. spojenie viacerých druhov dopravy do jedného miesta
  3. aplikácia pre prehľadná

Bratislavská integrovaná doprava zaznamenáva každoročný nárast počtu prepravených osôb v IDS BK. V roku 2017 narástol počet prepravených osôb o viac ako 820-tisíc. BID, a.s. predpokladá, že mobilná aplikácia IDS BK osloví predovšetkým nepravidelných cestujúcich, používateľov SMS lístkov a zahraničných turistov. Osobne si myslíme, že to budú hlavne mladí ľudia, ktorí ju budú využívať.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.