Tohtoročnou témou robotickej súťaže FIRST Global je Feeding The Future.

Už 26. až 29. septembra bude prebiehať svetové finále súťaže FIRST Global, v ktorom sa tím slovenských reprezentantov a reprezentantiek pokúsi zabojovať o víťazstvo. Ide o robotickú súťaž, ktorá sa klasifikuje ako moderná olympiáda a až 190 krajín sveta si v nej zmeria sily. Chýbať nebudú ani slovenskí stredoškoláci z Gymnázia M. Rúfusa v Žiari nad Hronom a Duálnej Akadémie v Bratislave. V Aténach budú našu krajinu zastupovať piati zástupcovia tímu pod vedením kapitánky Alexandry Hajdúchovej.

Robotické riešenia, ktoré sa v rámci témy Feeding The Future budú prezentovať, majú prispieť k efektívnejšiemu pestovaniu a distribúcii potravín na celom svete. Tento rok mal slovenský tím mimoriadne málo času na vytvorenie robota, na ktorom pracovali počas celých prázdnin. Robota, ktorý bol pomenovaný po významnom vedcovi Štefanovi Jedlíkovi, naprogramovali a vyrobili ho tak, aby sa dal ovládať dvoma ovládačmi. Jeden ovládač pritom slúži na jeho pohyb po priestore, zatiaľ čo druhým sa jeho kôš môže vyzdvihnúť do výšky a vrátiť späť.

Robot slovenskej reprezentácie na FIRST Global Challege v AténachZdroj: TOUCHIT
Robot slovenskej reprezentácie na FIRST Global Challege v Aténach

Ovládanie robota je inšpirované mechanizmom, ktorý využívajú tanky. Každá jeho strana zrýchľuje samostatne, čo je efektívne najmä pri rýchlom otáčaní. Zdvihák s košom je založený na výťahovom systéme a môže sa dostať až do výšky 173 cm. Najväčšou výzvou pri výrobe robota bolo časové obmedzenie, keďže sada na jeho stavbu prišla tímu stredoškolákov pred mesiacom, uvádza kapitánka tímu Alexandra Hajdúchová.

Súťažná disciplína, ktorá sprevádza tohtoročnú súťaž FIRST Global, spočíva v umiestnení lôpt reprezentujúcich vodu a energiu s priemerom až 28 cm do vyvýšených nádob. Za každú úspešne ušetrenú dvojicu sa vyprodukuje jedlo v podobe oranžových lôpt. Tie následne treba odniesť do skladu. Bonusové body môže tím získať aj za spoľahlivý a vyvážený dizajn, vďaka ktorému sa robot na platforme neprevráti.

Robot slovenskej reprezentácie na FIRST Global Challege v AténachZdroj: TOUCHIT
Robot slovenskej reprezentácie na FIRST Global Challege v Aténach

Postup našich študentov bude možné sledovať na súťaži FIRST Global Challenge na odkaze first.global/live. Zároveň sa už v októbri spustí prihlasovanie do budúceho ročníka FIRST Global Slovensko, kde študenti budú mať šancu reprezentovať Slovensko už budúci rok.

Zdroj: vlastné, FIRST Global Slovensko

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.