Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Manpower Slovensko dnes zverejnila výsledky prieskumu Manpower Index trhu práce na prvý štvrťrok 2016.

 Slovenskí zamestnávatelia hlásia na obdobie január – marec optimistické náborové plány. 14 % zamestnávateľov očakáva nárast počtu pracovných síl, 4 % predpovedá ich zníženie a 78 % zamestnávateľov nepredpokladá žiadne zmeny. Hodnota Čistého indexu trhu práce pre Slovenskú republiku je teda +10 %,čo je pre toto obdobie, kedy je minimum sezónnych prác veľmi dobrý výsledok

Manpower má pre Slovenskú republiku k dispozícii i sezónne očistené dáta (keďže prieskum sa v SR vykonáva už 17 štvrťrokov), ktoré eliminujú vplyv sezónnych výkyvov v údajoch týkajúcich sa náborových aktivít. Po vykonaní sezónneho očistenia dát za účelom odstránenia vplyvu sezónnych výkyvov v náborových aktivitách je hodnota Indexu +13 %, čo je najsilnejší Index od začiatku vykonávania prieskumu v 4Q 2011. Náborové plány zosilneli oproti minulému štvrťroku o 3 percentné body a v medziročnom porovnaní o 7 percentných bodov. Tlačová správa uvádza všetky dáta sezónne neočistené.

„Nezamestnanosť na Slovensku naďalej klesá. To je veľmi priaznivá správa pre ľudí, ktorí hľadajú prácu, ale spoločnosti si stále viac sťažujú, že nemôžu nájsť dostatok vhodných zamestnancov. Už neplatí, že nemôžu nájsť len dostatok odborníkov. Na Slovensku sú aj tisíce neobsadených voľných miest vo výrobe, skladovaní a call centrách. Podľa Manpower indexu trhu práce bude v prvom štvrťroku 2016 31 % veľkých spoločností nad 250 zamestnancov zvyšovať počet pracovných miest. Najväčší dopyt zaznamenávame predovšetkým od našich klientov v automobilovom priemysle, elektrotechnickom priemysle a logistike. Celkové výsledky prieskumu „zhoršuje“ predovšetkým zimná sezóna v poľnohospodárstve, ťažbe a hotelníctve. Opatrnosť pozorujeme naďalej vo väčšine malých firiem. Celkový optimizmus je ale mimoriadne vysoký i napriek tomu, že ide o obdobie, ktoré je na trhu práce najslabšie“, hovorí Jaroslava Rezlerová, generálna riaditeľka Manpower Česká a Slovenská republika.

 Porovnanie podľa odvetví

Zamestnávatelia v ôsmich z 10 odvetví očakávajú v prvom štvrťroku pozitívne náborové prostredie. Po vykonaní sezónneho očistenia dát sa Index v šiestich odvetviach rovná alebo presahuje najvyššiu dosiahnutú hodnotu od začiatku vykonávania prieskumu v 4Q 2011. Najsilnejšie náborové plány predpovedá Spracovateľský priemysel, kde je hodnota Indexu po sezónnom očistení dát +27 %. Odvetvie Veľkoobchod a maloobchod hlási Index +19 %. Povzbudivé plány hlási aj Doprava, skladovanie a logistika s Indexom +18. Pokles počtu pracovných síl (-2 %) očakávajú zamestnávatelia v odvetví Poľnohospodárstvo, poľovníctvo, lesníctvo a rybolov a stagnujúce náborové plány s Indexom 0 % hlási Ubytovanie a stravovanie. Oproti predchádzajúcemu štvrťroku sa náborové plány zvýšili v ôsmich z desiatich odvetví, predovšetkým o 12 percentných bodov v odvetví Veľkoobchod a maloobchod. Poklesol však o 10 percentných bodov v Spracovateľskom priemysle. V medziročnom porovnaní sa Index zvýšil vo všetkých desiatich odvetviach, hlavne o 13 percentných bodov v odvetví Doprava, skladovanie a logistika.

 Porovnanie podľa regiónov

Zamestnávatelia vo všetkých štyroch regiónoch očakávajú na nadchádzajúci štvrťrok nárast počtu pracovných síl a najsilnejšie náborové prostredie od začiatku vykonávania prieskumu v 4Q 2011. Najoptimistickejší sú zamestnávatelia v Bratislave, kde má Index hodnotu +13 % a na Východnom Slovensku (12 %). Vysoký nárast počtu pracovných síl očakávajú aj zamestnávatelia na Západnom Slovensku s Indexom +8 % a trh práce na Strednom Slovensku vykazuje povzbudzujúce tendencie s Indexom +4 %. V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom sa Index zvýšil v troch regiónoch, hlavne na Východnom Slovensku (o 8 percentných bodov), pokles o 4 percentné body však hlási Západné Slovensko. V medziročnom porovnaní sa náborové plány zvýšili vo všetkých štyroch regiónoch, hlavne o 11 percentných bodov v Bratislave.

 Porovnanie podľa veľkosti podnikov

Zamestnávatelia podnikov všetkých kategórií očakávajú na budúci štvrťrok aktívne náborové

prostredie. Najoptimistickejšie náborové plány s Čistým indexom trhu práce +22 % hlásia veľké podniky s viac než 250 zamestnancami, nasledované strednými podnikmi s 50 – 249 zamestnancami (+8 %). Malé podniky s 10 – 49 zamestnancami hlásia mierny nárast počtu

pracovných síl s Indexom +6 %, podobne ako mikropodniky s menej než 10 zamestnancami

(+5 %). V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom sa náborové plány zlepšili v troch zo štyroch kategórií, hlavne v malých a stredných podnikoch (o 9 percentných bodov). Zamestnávatelia veľkých podnikov hlásia pokles o 9 percentných bodov. V medziročnom porovnaní hlásia zamestnávatelia zosilnenie náborového prostredia vo všetkých štyroch kategóriách, predovšetkým vo veľkých a malých podnikoch (o 9 percentných bodov).

 Globálny pohľad

V 39 zo 42 skúmaných krajín a oblastí sa uchádzači o zamestnanie stretnú s rôznou mierou pozitívnych náborových aktivít. V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom náborové plány zosilneli v 23 krajinách, poklesli v 13 a sú nezmenené v šiestich. V medziročnom porovnaní sa náborové prostredie zlepšilo v 19 krajinách a oblastiach, zoslablo v 18 a je nezmenené v piatich. Najoptimistickejšie náborové plány na prvý štvrťrok hlásia zamestnávatelia v Indii, na Taiwane, v Japonsku, Turecku a Spojených štátoch. Najslabšie a jediné negatívne hodnoty Indexu hlási Brazília, Francúzsko a Fínsko.

Ďalšie výsledky prieskumu Manpower Index trhu práce budú zverejnené 9. marca 2016.

 ManpowerGroup vytvorila i nástroj Manpower Employment Outlook Survey Explorer, nový interaktívny spôsob prezerania a porovnanie zistených údajov. Tento nástroj nájdete na http://www.manpowergroupsolutions.com/DataExplorer/.

 

Značky: