Dvadsaťjedenročný Slovák Martin Michalko je študent počítačových vied na Kalifornskej Univerzite v Santa Cruz. Už počas prvého ročníka vysokej školy vyvinul aplikáciu menom “Calendar Buddy“, založenú na umelej inteligencii.

Aplikácia pomáha ľuďom s organizáciou ich pracovného času a denného rozvrhu. Calendar Buddy dnes využíva na celom svete niekoľko tisíc ľudí a aplikácia sa nachádza v App Store. Martin aktuálne vyvíja softvér aj v oblasti preventívnej medicíny so zameraním na včasnú diagnostiku preventabilných ochorení.

Zaujíma sa o vedu, informatiku a robotiku. Dnes patrí medzi úspešných slovenských študentov, ktorí si našli svoje miesto na prestížnych amerických univerzitách. „Do Ameriky som odchádzal nadšený, zároveň aj trošku nervózny nakoľko  som nevedel, čo mám od tejto cesty očakávať. Mal som strach hlavne z nepoznaného, ale keďže ísť študovať do Ameriky bol môj cieľ už od začiatku strednej školy, vedel som, že štúdium v USA mi značne rozšíri poznatky a skúsenosti,“ hovorí Martin Michalko.

Aplikácia uľahčí plánovanie dňa

Hlavnou inšpiráciou, prečo sa rozhodol pre projekt Calendar Buddy, bol postoj ľudí, ktorí sa snažia byť vysoko produktívni. „Už na strednej škole som sa spoliehal na metódu „time-blocking“, čo v  skratke znamená, že som si plánoval, čo budem cez deň robiť a v aký čas. Ale aplikácie, ktoré by mi uľahčovali dodržiavať túto metódu boli veľmi komplikované, nemali funkcie, aké som potreboval, ale hlavne plánovanie celého dňa trvalo dlho,“ hovorí Martin. Aj preto sa rozhodol vyvinúť aplikáciu, ktorá metódu time-blocking uľahčí a tým uľahčí aj celkové plánovanie dňa a jeho manažment.

Posun zdravotníctva vďaka technológiám

Calendar Buddy dnes využíva na celom svete niekoľko tisíc ľudí a aplikácia je dostupná v App Store.

Martinov svet aplikačného biznisu v kombinácii s umelou inteligenciou je dnes namierený na sektor zdravotníctva. „Zdravie a biológia je niečo, čomu sa intenzívne venujem najmä v poslednom období. Chcem, aby ľudia  rozumeli svojmu telu a zdraviu a mohli žiť kvalitnejšie a dlhšie. Som presvedčený, že zdravotníctvo bude v nasledujúcom období čeliť obrovskému rozmachu. Prevencia bude v tomto smere zohrávať kľúčovú úlohu,” hovorí mladý vývojár.

Pomôcka pre pacientov po porážke a infarkte

Martin aktuálne vyvíja softvér, ktorý sa zaoberá umelou inteligenciou v oblasti preventívnej medicíny so zameraním na včasnú diagnostiku rôznych zdravotných problémov. „Na základe takejto diagnostiky budeme vedieť ponúknuť pacientom personalizovaný liečebný plán založený na laboratórnych testoch, symptómoch ochorenia, DNA a ďalších faktoroch,“ hovorí Martin. Verí, že jeho technológia pomôže najmä ľuďom s chronickými ochoreniami či ľuďom po prekonaní závažných epizód ako je napríklad infarkt či cievna mozgová príhoda, ale aj tehotným ženám či pacientom s autoimunitnými a raritnými ochoreniami. Inteligentný software bude vyvinutý tak, aby bol užitočnou pomôckou tehotným ženám, ale taktiež aj ostatným ľuďom, ktorí vďaka nemu budú môcť žiť dlhší a zdravší život.

Slovák v centre pozornosti Silicon Valley

Martinov projekt prevencie založený na umelej inteligencii zaujal v Silicon Valley významných investorov a dostal sa do pozornosti svetovo uznávaných vedcov z odboru biotechológií. „Radí nám Tyler Schultz, známy “whilstleblower” v kauze Theranos, ktorá bola nedávno sfilmovaná a pokiaľ mám dobré informácie, tento seriál beží aj na Slovensku,“ hovorí Martin. Súčasťou jeho vývojárskeho tímu je dizajnér, ktorý pomáhal dizajnovať pre Elona Muška a jeho firmu Neuralik.

Martinova profesionálna kariéra v Amerike sa viaže k syntetickej biológii. „Som presvedčený, že v budúcnosti s pomocou syntetickej biológie budú vedieť lekári vyliečiť mnohé ochorenia. Ľudia budú žiť aj nad 100 rokov a ľudstvo bude vedieť opäť priviesť k životu aj vyhynuté druhy živočíchov,“ uzatvára Martin.

Martin Michalko je študent počítačových vied na Kalifornskej Univerzite v Santa Cruz.  Učarovala mu umelá inteligencia, ktorá podľa neho môže významne pomôcť v oblasti preventívnej medicíny a včasnej diagnostiky závažných ochorení. Kalifornia je epicentrom technológií. Hlavne oblasť Silicon Valley, ktorá ponúka obrovské množstvo príležitostí pre mladých ľudí. „Môžete pracovať s odborníkmi a firmami, ktoré majú veľké skúsenosti v oblasti počítačových technologických odborov,“ hovorí Martin.

„Čo sa týka Američanov, ktorí žijú a pôsobia v oblasti Silicon Valley, sú zameraní najmä na kariéru. Treba povedať, že na rozdiel od našich študentov sú veľmi otvorení, ľahko sa zapájajú do konverzácie, vedia diskutovať, formulovať vlastné názory a postoje, sú cieľavedomí a to je možno ten najväčší rozdiel s našimi študentami,“ vysvetľuje študent Martin. V Amerike neuznávajú memorovanie, ale formovanie vlastných názorov, hlboké diskusie a orientáciu na cieľ. Výsledok je dôležitý a ten rozhoduje.

Čo sa týka vedy, Slovensko ide podľa Martina správnym smerom. Chýbajú mu však zdroje do podpory vedy, inovácií a výskumu. Problémom je podľa neho aj nastavenie školského systému. Dôležité je, aby stredoškoláci mali záujem pracovať v oblasti vedy a výskumu. Dobrou správou je, že aj na Slovensku pôsobia mnohé inštitúcie a organizácie, ktoré tento cieľ podporujú.

„Angličtina by mala byť povinnou výbavou mladého človeka, ktorý chce profesionálne rásť a vyvíjať sa. Množstvo informácií a užitočných kníh či skrípt je práve v angličtine. V Amerike na rozdiel od Slovenska je okrem štúdia dôležitá aj mimoškolská aktivita. Na Slovensku sme v tomto pozadu. Každá mimoškolská aktivita, dobrovoľníctvo, záujem o veci verejné je kľúčom k otvoreniu dverí na štúdium na celosvetovo uznávané univerzity,“ uzatvára Martin Michalko.

Zdroje: LinkedIn

Prečítajte si tiež