Telefón je zariadenie, ktoré máme väčšinou stále pri sebe a nosíme ho všade.

Preto je riziko straty alebo odcudzenia vysoké. Cena telefónu je jedna vec, fotografie, osobné dokumenty, SMS a emaily vec ďalšia. Aj preto je treba si telefón chrániť a mať preventívne riešenie. V čase keď telefón stratíte, môžete ho ešte dodatočne nájsť. Možno ste ho len zabudli v hoteli, na chate alebo na nejakom inom mieste. Ak ho nenájdete, je tu možnosť ho na diaľku vymazať.

V smartfóne nosíme životné spomienky, oplatí sa ich chrániť.

Nami načrtnuté modelové príklady nie sú príliš vzdialené od reality. Práve preto odporúčame antivírusový systém pre smartfón. Mnohí tieto programy ešte stále nepoužívajú a navyše ich aj kritizujú. Časy, keď tieto programy spotrebovali veľké množstvo systémových prostriedkov, sú dávno preč. Je tu doba výkonnejších smartfónov. Navyše, zákerné aplikácie posielajúce SMS na „drahé čísla“ sú realitou aj na Slovensku. Antivírus ako ESET Mobile Security nie je len na zachytávanie vírusov alebo blokovanie škodlivých SMS či MMS správ. Pomáha aj pri strate zariadenia a dokáže ho zablokovať aj vtedy, keď sa doň vloží iná SIM karta.

Hlavná obrazovka ESET Mobile Security, funkcia Anti-Theft je aktívna

Ochrana zariadenia

Mobile Security od ESET-u chráni okrem vírusov aj vaše súkromie. Vďaka špeciálnej funkcii Anti-Theft umožní nájdenie vášho telefónu alebo tabletu a na diaľku ho zablokujete. To aj v prípade, že zariadenie nie je pripojené k internetu, napríklad príkazom cez SMS správu. Scenárov môže byť niekoľko a my si ukážeme rôzne situácie, ako sa dopracovať k stratenému telefónu alebo aspoň ochrániť vaše dáta pred cudzím zrakom.

Na to, aby ste mohli využívať všetky funkcie, ktoré Mobile Security ponúka, je potrebné sa zaregistrovať na službe My ESET. Tu získate konto, kde tiež môžete využívať aplikáciu pre rodičovskú kontrolu Parental Control. V tomto účte sa budú dať sledovať vaše zariadenia. Antivírus si totiž môžete nainštalovať na všetky vaše zariadenia alebo si kúpiť rodinnú licenciu. Potom sa budú dať ochrániť telefóny vašich detí alebo blízkych osôb, ktorí budú používať tento program v rámci rodinnej licencie.

Inštalácia programu vyžaduje povolenia, ktoré treba potvrdiť. Operačný systém Android obsahuje ochranu proti škodlivým aplikáciám a do istej miery sa chráni. Preto je potrebné, aby ste antivírusu povolili prístup do systémových oblastí. Následne sa z neho stane jeden zo správcov zariadenia a budete môcť telefón ovládať aj na diaľku.

Anti-Theft v mobile

Stav služby Anti-Theft na smartfóne

Využiť môžete viac stupňov ochrany. Prvý je vhodný vtedy, keď je zariadenie pripojené na internet. To znamená, že ho budete môcť spravovať na diaľku cez web. Okrem toho môže nastať situácia, keď nebude zariadenie pripojené na internet, alebo bude v ňom stále vaša SIM karta. Takto viete pomocou príkazov zamknúť zariadenie na diaľku. Výrobca myslel aj na to, aby vám nikto nemohol zariadenie zamknúť zo zlomyseľnosti. Preto SMS v tvare príkazu na zamknutie či napríklad vymazanie musí obsahovať aj vaše heslo.

V prípade, že niekto vyberie z telefónu SIM kartu alebo ju zároveň nahradí inou, zariadenie sa automaticky uzamkne. Vy ako majiteľ sa do telefónu dostanete, odomknete ho totiž heslom, ktoré ste v ESET Mobile Security nastavili. V aplikácii si môžete pridať dôveryhodnú SIM kartu, na ktorú budú chodiť upozornenia. Napríklad pri výmene SIM. Môže to byť vaša druhá SIM karta v inom telefóne alebo karta vášho známeho, komu dôverujete.

Textové príkazy, ktoré sme spomenuli, sa dajú nastaviť samostatne. Je vždy na vás, aké stupne ochrany zapnete. Pri výmene SIM sa z telefónu odošle upozornenie, ktoré bude obsahovať telefónne číslo SIM karty, jej IMSI (unikátne číslo SIM karty) a IMEI vášho zariadenia. Ten, kto telefón odcudzil, nezistí odoslanie správy. Mobile Security ju ihneď vymaže a nebude vidno, že sa správa odoslala.

Anti-Theft na webe

Webové rozhranie My ESET s históriou polohy nášho telefónu

Webová verzia je výborná v poskytovaní prehľadu všetkých zariadení s aktívnou funkciou Anti-Theft. Dokážete si zobraziť ich polohu, urobiť snímku z oboch fotoaparátov, alebo na diaľku zamknúť či vymazať telefón. Ak zariadenie označíte ako stratené, začne sa jeho aktívny monitoring. V pravidelnom intervale sa bude zaznamenávať jeho poloha. Samozrejme, takto označené zariadenie sa uzamkne. Z webového rozhrania My ESET dokážete zistiť, na ktorých IP adresách bolo zariadenie pripojené.

Výhodou je, že ak zariadenie necháte monitorovať touto bezpečnostnou funkciou (aj v neuzamknutom stave), budete dostávať informačné súhrny. Napríklad pri pokuse o odomknutie zariadenia a zadaní nesprávneho hesla, keď sa batéria dostane na kritickú hodnotu alebo naopak, keď bude v zariadení batéria nabitá.

Zoznam našich smartfónov s aktívnou funkciou Anti-Theft

Verdikt

ESET Mobile Security s funkciou Anti-Theft ponúka solídnu ochranu vášho androidového zariadenia. Vďaka nej ho máte dodatočne chránené na použitie s inou SIM kartou, môžete ho na diaľku zablokovať, zistiť jeho polohu, alebo spustiť fotoaparáty.

Program môžete využívať zadarmo alebo v platenej Prémiovej verzii. Tá ponúka nielen GPS lokalizáciu alebo vzdialené uzamknutie, ale aj snímkovanie z fotoaparátov, vzdialené mazanie dát, aktívne sledovanie polohy a prémiové antivírusové funkcie.

Link: my.eset.com
Cena: zadarmo / 10 EUR na rok pre jedno zariadenie (Google Play účet)

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júlovo-augustovom vydaní TOUCHIT č. 7-8/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.