Digitálny svet sa stal neoddeliteľnou súčasťou nášho každodenného života.

Podľa prieskumu spoločnosti Kaspersky Lab sú ľudia závislí od pripojenia do internetu v takej miere, že až 23 % by sa radšej nechalo prichytiť nahých na verejnosti, než ostať bez svojich online zariadení. Správna starostlivosť o zariadenia a zabezpečenie stabilného pripojenia je preto dôležitejšie ako kedykoľvek predtým.

Na chvíľku sa zamyslite… Ako veľmi sa spoliehate na aktívne internetové pripojenie? Myslíte si, že by ste mohli prežiť celý deň bez internetu? Ak je vaša odpoveď „NIE“, nie ste jediný. Byť online je v dnešnej dobe nevyhnutné pre mnohých ľudí, najmä keď sú na cestách. Viac ako pätina (22 %) respondentov v prieskume tvrdí, že pripojenie je pre nich rovnako dôležité ako mať prístup k jedlu a potravinám, vode či bývaniu.

To, že sa spoliehame na digitálne zariadenia ako aj pripojenie, ktoré poskytujú, je teraz tak silné, že strata smartfónu môže byť stresujúcejšia než mnohé iné skutočne traumatické situácie. Takmer všetci respondenti (90 %) uviedli, že by boli vystresovaní, ak by svoje zariadenie stratili alebo im ho niekto ukradol.

Ľudia sú ochotní riskovať, že sa dostanú do trápnej situácie alebo dokonca až ublíženie na zdraví, len aby zostali v online spojení. Napríklad 26 % respondentov sa pozeralo do telefónu pri prechode cez cestu a 21 % keď prechádzalo neznámou či nebezpečnou štvrťou.

Byť online dnes znamená tiež, že sa staráte a zaujímate o okolie. Konektivita sa stala integrálnou súčasťou našich vzťahov, či už voči rodine alebo priateľom. V prípade, že ľudia nemôžu používať svoje zariadenia, najčastejšie sa obávajú o rodinu a priateľov (51 %) a tiež toho, že nebudú schopní pomôcť členovi rodiny v prípade, ak sa niečo stane (45 %).

Obavy z problémov s online pripojením a ich dôsledkov na naše milostné životy sú často oprávnené. Medzi problémy, ktoré nefungujúce pripojenie spôsobuje, patrí napríklad zmeškanie rande (21 %). Napriek závislosti na online pripojení, až 18 % ľudí nerobí nič pre to, aby ich zariadenia udržiavali plne funkčné a online. Iba 34 % ľudí kontroluje úroveň batérie a len jeden z piatich (22 %) pravidelne kontroluje ich stav.

Kaspersky Security Cloud je schopný prispôsobiť sa potrebám pripojenia používateľov a obsahuje niekoľko užitočných funkcií, ktoré pomáhajú používateľom operačných systémov Mac, Windows, iOS a Android žiť svoj digitálny život bez rizika straty pripojenia práve vtedy, keď je to najviac potrebné:

  • Ak si nemôžete dovoliť, aby váš počítač zrazu prestal fungovať, pomôcť vám môže Hard Disk Health Monitor, ktorý predpovedá a sleduje chyby na pevnom disku vášho počítača.
  • Ak vaše Android zariadenie stratíte alebo vám ho niekto odcudzí, funkcia Anti-Theft vám ho pomôže nájsť a prípadne aj získať späť – napríklad zapnutím budíka, uzamknutím a lokalizáciou zariadenia alebo dokonca odfotením osoby, ktorá zariadenie práve používa.
  • Ak sa spoliehate na verejné Wi-Fi pripojenie, Secure Connection vám umožní chrániť vaše informácie šifrovaním celého obsahu, aby nikto iný nemohol zachytiť a zneužiť vaše dáta.
  • Ak sa obávate, že sa vám vybije batéria – Device Power Consumption vám oznámi, aký je stav batérie na vašom Android zariadení a v akom čase sa pravdepodobne vybije.
  • Ak sú vaše deti mimo domova a nechcete, aby stratili spojenie – Battery Tracker je nová funkcia v službe Kaspersky Safe Kids, ktorá upozorňuje rodičov, keď je úroveň batérie na mobilných zariadeniach ich detí príliš nízka.

Zdroj: KasperskyLab

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.

Komentáre sú uzavreté