Položili ste si niekedy otázku, či sa môže niekto neoprávnený dostať k zmazaným a citlivým údajom vo vašom mobilnom telefóne?

Odpoveď je jasná – áno dá sa to. Stačí na to špecifický softvér, ktorý sme si vyskúšali za vás.

Na náš test sme použili program MOBILedit FORENSIC EXPRESS personal od spoločnosti Compelson. Tá sa od roku 1996 zaoberá vývojom softvéru na dešifrovanie mobilných telefónov. Compelson je jedným z najväčších hráčov na trhu v segmente vývoja softvéru na dešifrovanie a obnovu dát z mobilných telefónov.

Špičkové softvéry od tejto spoločnosti podľa potrieb dešifrovania používajú aj FBI, CIA, MI5, US army a viac ako 75 krajín sveta na štátne i súkromné účely.

Mimochodom, konkurentom pre Compelson je spoločnosť Cellebrite, ktorá sa podieľala aj na dešifrovaní smartfónov Apple z nedávnych teroristických útokov. Obe spoločnosti neustále vyvíjajú a zdokonaľujú svoj softvér a algoritmy, aby boli schopné preniknúť takmer do každého zariadenia, dešifrovať ho a vyčítať potrebné dáta.

Nami testovaný softvér vyčíta z mobilného telefónu všetky aktuálne, ale i zmazané údaje, ako sú heslá Wi-Fi sietí, Bluetooth párovania, emailové kontá, prihlasovacie údaje s heslami, história hovorov a správ, kontakty, MMS, súbory, poznámky, dáta z aplikácií a mnoho ďalšieho. Nechýba ani prehľad SIM karty, kde je uvedené jej špecifické číslo (IMSI/ICCID) a taktiež všetky uložené kontakty a správy, aj tie zmazané.

V podstate tento softvér realizuje komplexnú zálohu a obnovu dát. Tá môže byť pre určitý segment používateľov a firiem nápomocná. Ale je tu aj opačná strana, ktorá využíva takéto programy na nelegálne získavanie údajov a informácií. Ak by sa k vášmu mobilnému zariadeniu dostala takáto osoba, mohli by sa prezradiť dôležité osobné údaje. Taktiež pri predaji používaných mobilných telefónov sa stáva, že predávajúci nezrealizuje potrebný reset do výrobných nastavení, ale len bežne vymaže dáta. Takto zmazané dáta dokáže tento softvér obnoviť. Dáta po resete do výrobných nastavení sú tomuto programu nedostupné. Avšak, profi verzia tohto softvéru to dokáže! Uzamknutý telefón je pre tento program prekážkou. No opäť platí, že špeciálna verzia dokáže rozšifrovať aj uzamknutie a tak získať prístup k zabezpečeným zariadeniam.

Pripojenie k telefónu a manipulácia so súbormi cez nami testovanú verziu bola možná len v prípade odblokovaného zariadenia. Možnosť komunikácie so softvérom v počítači je cez USB kábel, Wi-Fi sieť alebo Bluetooth. Pri zariadeniach s OS Android je potrebné zapnúť vývojársky režim a povoliť ladenie cez USB. Zariadenia Apple komunikujú prostredníctvom iTunes. Staršie mobilné zariadenia sa pripájajú automaticky bez špeciálnych nastavení. Softvér podporuje súčasné pripojenie viacerých zariadení, ktoré sa prehľadávajú a zálohujú. Potrebný je ale dostatočný výkon počítača, nakoľko sú to náročnejšie operácie. K dispozícii je obsiahla databáza operačných systémov, značiek a samotných modelov telefónov.

Špecifické vyhľadávanie informácií v smartfóne

Špecifické vyhľadávanie informácií v smartfóne

Po načítaní telefónu do tohto programu máte možnosť vybrať si úplnú zálohu a obnovu všetkých súborov alebo špecifické vyhľadávanie. Toto je výborným doplnkom a zbytočne neprehľadávate všetky súbory zariadenia, ale len vami vybrané s množstvom ďalších špecifikácií. Kompletná záloha a obnova zmazaných súborov trvá pri nových zariadeniach veľmi dlho, v niektorých prípadoch až 12 hodín. Ak potrebujete vyhľadať o obnoviť len kontakty, správy alebo Wi-Fi heslá, jednoducho ich označíte a do pár sekúnd máte vytvorený report. Report (správa o vyhľadávaní) je prehľadný a rozdelený do samostatných priečinkov. Možnosť vytvorenia výsledného reportu je vo viacerých formátoch: PDF, HTML, EXCEL.

Zobrazenie výsledného reportu vo formáte PDF

Zobrazenie výsledného reportu vo formáte PDF

Vyhľadávanie zmazaných dát zo zariadení je vďaka špeciálnym algoritmom, ktoré precízne a hĺbkovo skúmajú všetky databázy cache súborov. Veľká časť tímu vývojárov sa venuje analýze rôznych aplikácií, softvérov a ich novým aktualizáciám. To preto, aby zabezpečili stále aktuálnu databázu a nové možnosti obnovy a čítania zmazaných dát. Pre používateľa je to výhodou kvôli častým aktualizáciám a inovácii softvéru. Aktualizácie programu MOBILedit FORENSIC EXPRESS sú na určité obdobie v cene licencie, po uplynutí tejto doby, je potrebné za ďalšie nové platiť zvlášť.

Program je používateľsky nenáročný, v anglickom jazyku a veľmi dobre sa s ním pracuje. Aktívne používanie softvéru vyžaduje zakúpenie licencie. Na nami testovaný softvér stojí licencia 118,80 €. V ponuke spoločnosti sú aj ďalšie rôzne programy od tohto výrobcu. Od úplne základných na kopírovanie súborov a správu mobilných telefónov, až po tie profesionálne na kompletné dešifrovanie, kde sa pohybuje cena licencie až do 1200 €.

S testovaným programom sa do ľubovoľnou formou uzamknutého mobilného telefónu preniknúť nedá. To je aj určitou výzvou, aby si používatelia svoje telefóny zabezpečovali a neprišli ľahko o osobné a cenné informácie.

Cena testovanej verzie: 118,80 EUR
Zapožičal: www.compelson.cz

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júnovom vydaní TOUCHIT č. 5/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE