Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Creo s potešením predstavuje šesť víťazov druhého ročníka súťaže Sony Future Filmmaker Awards, ktorí boli vyhlásení dnes večer počas slávnostného ceremoniálu v Los Angeles, ktorý moderoval Denny Directo, korešpondent Entertainment Tonight. Tento významný každoročný program udeľovania cien pre krátke filmy, ktorý založila spoločnosť Creo a sponzoruje spoločnosť Sony, je vstupnou bránou pre rozvoj výnimočných filmových talentov a podporuje filmárov s originálnym pohľadom na rozprávanie príbehov.

Víťazmi súťaže Sony Future Filmmaker Awards 2024, ktorú hodnotila odborná porota na čele s predsedom Justinom Chadwickom, sa stali: Katie Blair (USA, kategória Fiction), Olawunmi Hassan & Adaobi Samson (Nigéria, kategória Non-fiction), Solmund MacPherson (Kanada, kategória Environment), Kyle Novak (Česká republika, kategória Animation), Raheem Razak (Južná Afrika, kategória Student) a Cristian Daniel (Uruguaj, kategória Future format).

Tohtoroční víťazi a ďalší kandidáti z užšieho výberu sa zúčastnili týždenného programu, ktorý vyvrcholil dnešným slávnostným odovzdávaním cien. Táto ojedinelá súťaž poskytuje filmárom neoceniteľnú príležitosť nadviazať kontakt s kolegami a špičkami v odbore a získať exkluzívny prístup do zákulisia. Program sa skladá z workshopov vedených vedúcimi pracovníkmi spoločnosti Sony Pictures, ktoré pokrývajú celý rad tém od kľúčových prednášok významných kameramanov, premietania a diskusií až po poznatky o práci s talentovými agentúrami a využívaní najmodernejších technológií a animácie, filmovej hudby a hudobných práv. Šesť víťazov, ktorí boli dnes večer slávnostne vyhlásení, navyše získa finančné ocenenie a kamerové vybavenie od spoločnosti Sony.

Tohtoroční víťazi byli vybraní z viac ako 8 400 filmov od viac ako 5 000 filmárov zo 148 krajín a regiónov. Autori svoje diela prihlasovali do šiestich kategórií: Fiction, Non-Fiction, Environment, Animation, Student a Future Format. Víťazov vyberali Michael Barker a Tom Bernard, spoluzakladatelia a spoluprezidenti spoločnosti Sony Pictures Classics (Call Me By Your Name, The Father, Whiplash); Rob Hardy ASC, BSC, kameraman ocenený cenou BAFTA (Civil War, Mission: Impossible – Fallout, Ex-Machina); a Kate Reid BSC, uznávaná britská kameramanka (Game of Thrones, Great Expectations, Silo), ktorí ocenili tvorivú dokonalosť a originálny prístup k rozprávaniu. Víťazi boli vybraní z 30 tvorcov, ktorí prešli do užšieho výberu. Predvýber mali na starosti austrálsky filmár Unjoo Moon a kameraman Robert Primes ASC, držiteľ ceny Emmy. Obom fázam hodnotenia predsedal oceňovaný režisér Justin Chadwick (Mandela: Long Walk to Freedom, The Other Boleyn Girl, Tulip Fever, Shardlake).

Celá porota Sony Future Filmmaker Awards sa vyjadrila k tohtoročným víťazným filmárom a tvorcom, ktorí sa dostali do užšieho výberu: „Tohtoroční víťazi prekračujú hranice a kultúry, talentovaní tvorcovia naprieč svetom, ktorí sa chcú presadiť v našom priemysle. Každý z víťazov pristupuje k svojmu príbehu originálne: od predzvesti erodujúcej spoločnosti cez surrealistický pohľad na rodinné problémy až po animovaný milostný príbeh pozastavený v čase: boli sme ohromení vynaliezavosťou týchto filmárov a ich nevšedným pohľadom na svet. S veľkým potešením vzdávame hold víťazom i širšiemu výberu 30 tvorcov, ktorí sa tento rok dostali do užšieho výberu, a tešíme sa, keď budeme môcť sledovať ich ďalšie kroky v kinematografii.“

Po úspešnom druhom ročníku pripravuje Sony Future Filmmaker Awards tretí ročník súťaže, ktorý prebehne na jar 2025 a do ktorého sa budú záujemcovia môcť prihlásiť už počas tohto roku.  

VÍŤAZI ROKU 2024

KATEGÓRIA FICTION

Súťažná kategória Fiction oceňuje príspevky, ktoré sú založené na rozprávaní a prinášajú originálny fiktívny príbeh alebo udalosť. Víťaz kategórie získa kameru, objektív Sony a 5 000 USD.

  • Katie Blair (USA), Imogene – Imogene je slobodná, slobodomyseľná štyridsiatnička z New Yorku, ktorej tradičná rodina plánuje jej otehotnenie, a preto pozve darcu spermií na večeru.

KATEGÓRIA NON-FICTION

Kategória Non-Fiction oceňuje krátke filmy, ktoré sú prevažne faktografického charakteru a ktorých obsah môže zahŕňať archívne zábery, dokumentárne zábery, rekonštrukcie a animácie. Víťaz kategórie získa sadu kamery a objektívu Sony a 5 000 USD.

  • Olawunmi Hassan & Adaobi Samson (Nigéria), Ìrún Dídì – Film sleduje vývoj nadčasového umenia zaplietania vlasov od tradičných jorubských techník až po moderné interpretácie, ktoré sa stávajú posvätným rituálom starostlivosti o seba samého a posilnenia sebavedomia.

KATEGÓRIA ENVIRONMENT

V rámci celosvetového celoročného programu Creators for the Planet, ktorý organizácia Creo vytvorila v spolupráci s Nadáciou OSN a spoločnosťou Sony Pictures, podporuje kategórie Environment filmy, ktoré predstavujú pozitívnu budúcnosť planéty. Víťaz kategórie získa sadu kamery a objektívu Sony a 5 000 USD.

  • Solmund MacPherson (Kanada), Wildmen of the Greater Toronto Area – Skupina obyvateľov Toronta, ktorí sú znechutení rastúcimi životnými nákladmi, sa hromadne vzdá svojej osobnosti a po právnej stránke sa stane zvieratami.

KATEGÓRIA ANIMATION

Novinkou tohto ročníka súťaže je kategória Animation, ktorá zahŕňa tvorcov využívajúcich stop-motion, pohyblivú grafiku, počítačovú animáciiu kreslený film, rotoskopiu a experimentálnu animáciu, ako aj ďalšie dostupné techniky. Víťaz kategórie získa sadu kamery a objektívu Sony a 5 000 USD.

  • Kyle Novak (Česká republika), Ángulos de la Hora (Hour Angle) – Dvaja cudzinci sa dohodnú na anonymnom sexe po tom, čo ich lietadlo musí neplánovane pristáť a oni musia zmeniť svoje cestovné plány.  

KATEGÓRIA STUDENT

Kategória Student oceňuje filmárov, ktorí študujú odbor film na registrovaných inštitúciách po celom svete a ktorých štúdium je zakončené ziskom diplomu alebo titulu. Víťaz a jeho škola dostane kamerové vybavenie Sony.

  • Raheem Razak (Južná Afrika), AFDA, Južná Afrika, Anguish – Vo svete, ktorý je zamorený zombíkmi, sa musí oddaný syn Sam starať o svoju zombie matku a zároveň sám prežiť apokalypsu.

KATEGÓRIEA FUTURE FORMAT

Kategória Future Format podporuje novú generáciu začínajúcich filmárov a oceňuje filmy v dĺžke 2 – 5 minút nakrútené výhradne na chytrý telefón. Víťaz kategórie získa kamerové vybavenie Sony a 2 500 USD.

  • Cristian Daniel (Uruguaj), PARASOMNIA – Mladý muž sa pokúša odhaliť znepokojujúcu prítomnosť v temnej chodbe bez toho, aby tušil, čo ho čaká.

AK SA CHCETE  DOZVEDIEŤ VIAC O VÍŤAZOCH A TVORCOCH, KTORÍ SA DOSTALI DO UŽŠIEHO VÝBERU, NAVŠTÍVTE STRÁNKU  SONYFUTUREFILMMAKERAWARDS.COM

KLIKNUTÍM SEM ZÍSKATE PRÍSTUP K SNÍMKAM ZO SLAVNOSTNÉHO ODOVZDÁVANIA CIEN

VÍŤAZI A UŽŠÍ VÝBER PRE ROK 2024

FICTIONNON-FICTIONENVIRONMENT
VÍŤAZKatie Blair, USAImogeneVÍŤAZOlawunmi Hassan & Adaobi Samson, NigériaÌrún DídìVÍŤAZSolmund MacPherson, KanadaWildmen of the Greater Toronto Area
UŽŠÍ VÝBERTan Ce Ding, MalajziaPlease Hold the LineUŽŠÍ VÝBERJean Chapiro, MexikoHasta Encontrarlos (Till We Find Them)UŽŠÍ VÝBERCurtis Essel, GhanaThe Permaculturist
Elliott Gonzo & Elliot Warren,    Veľká BritániaHard TimesJordan Matthew Horowitz, USAJack and SamPalmer Morse, USAUsugilix Awakun
Jason Hogan, Veľká BritániaTwentyFlorian Nick, NemeckoBeyond HopeAnnie Roth, USAHellbent
Margareth Villers, EstónskoWhat’s Up With Numbats?Kayla Robinson, USAQuilted EducationMyles Storey, MalajziaFinding Solo
ANIMATIONSTUDENTFUTURE FORMAT
VÍŤAZKyle Novak, Česká republikaÁngulos de la Hora (Hour Angle)VÍŤAZRaheem Razak, Južná AfrikaAFDA, Južná AfrikaAnguish VÍŤAZCristian Daniel, UruguajPARASOMNIA
UŽŠÍ VÝBEREva Louise Hall, USAMiraUŽŠÍ VÝBERNatalia Bermúdez, MexikoCentro de Capacitación Cinematográfica (CCC), MexikoApneaUŽŠÍ VÝBERMuzamil Bhat, IndiaPolite Waters
Radheya Jegatheva, AustráliaBird DroneKatniss Tung Cheng, Hong Kong & Salvador Alejandro Gutiérrez, MexikoIADT – Dun Laoghaire Institute Of Art Design + Technology, ÍrskoBelow the WindowRana Ramy, EgyptABOVE/ZERO
Lisa Kenney, Veľká BritániaMum’s SpaghettiFarah Jabir, USANew York University, USAKasbiBruno Sena, BrazíliaCollapse
Paul Robinson, USAResource:FullMuangthai Sarupkarn, ThajskoKing Mongkut’s Institute of Technology Ladkrabang, ThajskoStigmaMontgomery Taylor, Veľká BritániaIn The Bag

Značky: