Spoločnosť Sony predstavila v Budapešti svoje novinky z oblasti foto, audio a televízorov. A veru, mali sme sa na čo pozerať. Sony má priehršite nových produktov a napr. na globálne klesajúcom trhu kompaktných fotoaparátov Sony stále rastie. 

Televízory s heslom 4K HDR

Hlavné predstavenie v Budapešti však patrilo televízorom. Novinkou v portfóliu televízorov Sony je podpora 4K s HDR. Ide tak o televízory, ktoré majú jednak rozlíšenie 4K a zároveň podporujú HDR. To zabezpečí vysoký dynamický rozsah obrazu, ktorý prekonáva doterajšie možnosti.

Sony4KHDR

Na použitie HDR je potrebné, aby ste mali HDR zdroj signálu – napr. DVD alebo film stiahnutý z niektorých streamovacích služieb ako je napr. Netflix alebo aj YouTube. Pokiaľ takýto zdroj signálu máte, môžete využiť potenciál takéhoto televízora, ktorý sa prejaví hlavne na obrázkoch, kde je vysoký rozdiel medzi svetlým a tmavým obrazom. Typickým príkladom je nočný ohňostroj, neónové svetlá zapnuté v noci a pod. HDR televízor zobrazí takýto obraz tak, že čierna je naozaj čierna a svetlé farby sú veľmi dobre rozpoznateľné. Niečo takéto sme doteraz videli na OLED televízoroch, ktoré sú však zatiaľ veľmi drahé a ich životnosť je veľmi krátka. Sony to na svojich LED televízoroch ukázalo v podobnej kvalite a obraz bol naozaj kontrastný.

Sony4KTelevizory

Sony na jar uvedie štyri  nové typy televízorov s podporou HDR.

SonyXD93

Sony Bravia XD93 aj s riešením zakrytia káblov v zadnej časti

Vlajkový model BRAVIA XD93 má zabudovanú technológiu kontroly podsvietenia Slim Backlight Drive. LED diódy sú usporiadané do mriežky , pričom v minulosti podobný efekt dosahovali len televízory s plnohodnotným zadným podsvietením panelu (tzv. full-array LED backlight). V kombinácii s technológiou X-tended Dynamic Range PRO dochádza k regulácii podsvietenia panelu tak, aby vynikli v zobrazovanej scéne určité miesta s vysokým jasom alebo naopak, aby boli zvýraznené čierne úrovne a tmavé oblasti scény. Rozsah jasu je až tri krát vyšší ako pri bežných TV s LED posvietením. Pritom je to televízor, ktorý má v najužšom bode len 11,8 mm.

SonyCoJeHDR

Vľavo je obraz na Sony Bravia televízore bez HDR, vpravo na televízore XD93 je podpora XDR v obraze

Nemusíte nosiť veľkú zrkadlovku, keď vám postačí niečo menšie

Ďalej sme boli svedkami predstavenia nového fotoaparátu Sony Alpha R63000. Tento zaujme pozornosť hlavne mimoriadne rýchlym zaostrovaním s udávanou hodnotou 0,05 sekundy. V režime živého náhľadu  vidíte zaostrovacie body napr. na pohybujúcom sa človeku a zaostrovanie funguje od jednej strany snímača k druhej v celom rozsahu. V podstate nemáte šancu urobiť nezaostrenú fotografiu, možno v manuálnom režime, ak by ste to chceli.

SonyAlphaR6300

 

V jeho zadnej časti na nachádza vyklápateľný OLED displej, ktorý odvádza veľmi dobrú prácu. Sony α6300 je vybavený snímačom 24,2 MPixvo formáte APS-C, Exmor CMOS a procesorom BIONZ X. Rozsah ISO je od 100 do 51200. Fotoaparát dokáže nakrúcať 4K video vo formáte Super 35 mm. Využíva pritom informácie zo všetkých snímacích bodov a vytvára efektné 4K videá.

SonyAlphaR6300-3

Samozrejmosťou je Wi-FI a NFC, telo je z magnézia, odolné voči prachu a nečistotám.

Ak kamera, tak len so 4K rozlíšením

Nasledovala kamera FDR-AX53. Je to kompaktná 4K kamera s novým senzorom Exmor R CMOS s približne 1,6-krát väčšou plochou pixlov v porovnaní s minulosťou. Dobré zábery urobíte aj pri nízkej úrovni svetla. Vo výbave je objektív ZEISS Vario-Sonnar T, ktorý zaručuje rozlíšenie aj pri širokouhlých záberoch až do 26,8 mm a 20-násobnom optickom zoome a 30-násobnom priblížení Clear Image Zoom. Optický stabilizačný systém funguje aj pri behu a vylepšená je aj kvalita zaznamenávaného zvuku. Kameru využijete aj pri spomalených záberoch.

SonyAX33

Kamera FDR-AX53 dokáže nahrávať v rozlíšení 4K pri rýchlom dátovom toku 100 Mb/s, pričom používa vysokovýkonný formát XAVC S. Kamera má vo výbave nanovo prispôsobený algoritmus automatického zaostrovania Fast Intelligent AF, ktorý je použitý aj v profesionálnom fotoaparáte Sony α7S II. Tento algoritmus optimalizuje komunikáciu medzi objektívom a procesorom, pričom dosahuje zhruba o 40% vyššie rýchlejšie a precíznejšie zaostrenie objektov v porovnaní s predošlými modelmi.

Starček sa vracia a ukazuje svoju bývalú silu

Asi najväčšiu pozornosť na predstavení pútal na seba gramofón. Stará technológia v novom šate prináša úžasný zvuk, vypočuli sme si pritom platňu od Dire Straits a znelo to úžasne (aj vďaka profesionálnemu zosilňovaču a reproduktorom).

SonyGramofon

Sony PS-HX500 navyše umožňuje digitalizáciu kolekcie platní do digitálneho formátu vo vysokom rozlíšení tak, aby ste si mohli charakteristický zvuk vašej obľúbenej zbierky platní vychutnať nech ste kdekoľvek. Disponuje tiež integrovanou guľovou hlavou, ktorá minimalizuje rezonanciu. Práve dizajn sa podpísal na presnej reprodukcii. Súčasťou ramienka je aj zariadenie, ktoré kompenzuje odstredivú silu a zariadenie pre zdvih a posun ramienka. Prenoska s pohyblivými magnetmi má nastaviteľný prítlak a vyváženie.

SonyGramofon2

Gramofón PS-HX500 má hliníkový, tlakom odliaty otočný tanier poháňaný remeňom a dvojrýchlostným motorom, 30 mm akustické podložky s vysokou hustotou, novú 5 mm gumenú podložku medzi tanierom a základňou a štyri tlmiace nožičky.

Vinyl sa vydáva na cesty

Tento gramofón od Sony je vybavený vysoko kvalitným A/D prevodníkom štandardu DSD, ktorý umožňuje digitalizáciu platní v High-Resolution kvalite. Vďaka tomu si teraz môžete vziať vaše obľúbené nahrávky kdekoľvek a prehrávať ich na počítači, smartfóne alebo hudobnom prehrávači. Gramofón má zabudovaný predzosilňovač a tak ho môžete jednoducho prepojiť s externým zosilňovačom, hudobnými systémami alebo aktívnymi reproduktormi pomocou linkových vstupov (typicky označených ako LINE-IN, AUDIO-IN, AUX IN a pod.).

SonyGramofon5

PS-HX500 je prvý gramofón na svete, ktorý podporuje konverziu do formátu Double-rate a Single-rate DSD (vzorkovacia frekvencia / sampling 5,6 MHz/1bit, 2,8 MHz/1bit). Tento výkonný audio formát je schopný reprodukovať hudbu presne a prirodzene. Proces A/D konverzie umožňuje voľbu výsledného kódeku (formátu súboru) a tým pádom aj ovplyvnenie výslednej kvality a veľkosti súboru. Či už zvolíte formát WAW alebo precíznejšie Hi-Res audio či maximálnu možnú kvalitu digitálnej kópie vo formáte Double-rate DSD. Vaša hudobná kolekcia tak pocestuje s vami kamkoľvek sa vydáte, a to v tej najvyššej zvukovej kvalite.

Softvér na jednoduché nahrávanie a editovanie hudby

SonyGramofon3

Po pripojení PS-HX500 k PC si stiahnete a nainštalujete software pre prevod nahrávok do digitálnej podoby. Digitalizované nahrávky môžete potom v počítači upravovať, rozdeľovať či naopak spájať a premenovať pre lepšiu organizáciu hudobnej knižnice. Záleží len na vás, či uchováte celý album alebo len vybrané skladby. Gramofón PS-HX500 bude dostupný od apríla 2016 za MOC 500 Eur.

S veľkou silou prichádza veľká zábava

Jeden box, super basy. Sony prichádza so skvelým zvukom, obrovským výkonom a dvoma 16 cm nízkofrekvenčnými reproduktormi. GTK-XB7 premení aj obyčajnú noc v pohodlí domova na klubový zážitok. EXTRA BASS technológia používa DSP technológiu, ktorá transformuje frekvencie vzhľadom na použitý zdroj audia. Vaše pesničky sú ešte výraznejšie, s dynamickými a hlbokými basmi, ktoré definujú dnešnú elektronickú tanečnú hudbu.

SonyXB7

Trojité multi-farebné osvetlenie, líniové svetlá, stroboskopy a pulzujúce svetlo reproduktorov v synchronizácii s hudbou prinesie atmosféru festivalu priamo do vašej obývacej izby. Zahrať si môžete podľa seba: Funkcia Multi Layout dovoľuje uložiť XB7 vertikálne alebo na strany a užiť si vzrušujúci stereo zvuk. Funkcia Speaker Add, umožňuje pripojiť druhý XB7 prostredníctvom Bluetooth a okamžite zdvojnásobiť hudobný zážitok. Cena toho zariadenia je 350 Eur.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.