Nová technológia rozpoznávania tváre príde do smartfónov už v tomto roku.

Šéf divízie pre vývoj senzorov, Satoshi Yoshihara minulý týždeň informoval, že spoločnosť Sony plánuje zvýšenie produkcie nových 3D senzorov pre predné a zadné kamery. Táto správa je logickým krokom aj vzhľadom na to, že v blízkej budúcnosti sa značný počet výrobcov telefónov plánuje sústrediť na nové technológie a implementovať ich do svojich zariadení.

Yoshihara ďalej uviedol, že očakáva rovnakú revolúciu v 3D technológiách, ako tomu bolo aj v prípade fotografických možností dnešných smartfónov. Zatiaľ čo pre 3D kamery novej generácie existuje viacnásobné využitie, pravdepodobne najzaujímavejšie je im umožniť rozpoznávanie tváre, ktoré sľubuje, že bude ešte presnejšie a spoľahlivejšie než 3D skenovanie, ktoré spoločnosť Apple predstavila s príchodom Face ID.

Model skenovania tváre, ktorý výrobcovia smartfónov Huawei a Xiaomi tiež napodobnili, sa zakladá na snímaní projekčných bodov neviditeľného svetla na tvár používateľa a následne meria deformácie v tejto mriežke. Nové 3D kamery od Sony využívajú pulzujúce laserové signály, ktoré merajú, ako dlho trvá pulzu sa odraziť naspäť. To je veľmi podobné spôsobu, akým sa netopiere orientujú v prírode, za pomoci echolokácie.

Sony tvrdí, že táto nová metóda dokáže vytvárať aj podrobnejší model tváre používateľa a správne fungovať až do vzdialenosti 5 metrov. Potenciál novej technológie je veľký a preto Sony berie túto výzvu veľmi vážne. Japonská spoločnosť skúma možnosti, ako implementovať technológiu do rôznych oblastí  života a objaviť by sa tak mohla nielen v smartfónoch, ale aj v autonómnych autách, dronoch a napríklad aj v robotoch.

Produkcia nových 3D kamier je plánovaná na koniec leta 2019, takže je pravdepodobné, že prvé smartfóny, ktoré by mohli obdržať toto revolučné vylepšenie, prídu už na jeseň 2019. Doteraz sme sa nezačali stretávať s rastúcim trendom využívania snímačov odtlačkov prstov v displejoch, takže je aj možné, že práve Sony svojou technológiou odstráni nejednu vrásku na tvárach výrobcov a umožní im rovno prejsť na toto zaujímavé riešenie.

Očakáva sa, že práve táto technológia sa stane preferovaným bezpečnostným riešením Android smartfónov v budúcnosti.

Zdroj: PhoneArena

Prečítajte si aj:

Pozrite si tieto fotky ľudských tvárí. V skutočnosti neexistujú, vytvorila ich umelá inteligencia

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.