Tento model je koncipovaný trochu inak a jeho hlavné zameranie je na počúvanie hudby a adaptívne odhlučňovanie. Nemá žiadne fitness funkcie a ani skladby si do nich nenahráte.

V Sony sa ale zamerali na priaznivcov kvalitného zvuku a pridali aktívne odhlučnenie. Ak nechcete slúchadlá na športovanie alebo chcete niečo univerzálne na potlačenie hluku pri cestovaní, toto je ten správny model. Viac sa nám páčilo ovládanie cez klasické tlačidlá.

Konštrukcia

Slúchadlá sú z pevného plastu a na svoje ovládanie má každé samostatné tlačidlo. Ich funkcie sú ale rozdielne a treba ich zapínať samostatne. Ľavé je hlavné pri zapnutí, následne treba stlačiť tlačidlo aj na pravom. Vtedy vám príjemný ženský hlas prečíta aktuálny stav batérie. Predná strana s priesvitným oblúkom obsahuje LED diódy na signalizáciu stavu.

Kolíska na nabíjanie slúchadiel od Sony

Kolíska je v tomto prípade väčšia a slúchadlá tam po vložení zacvaknete. Môžete ich teda nabíjať aj vtedy, keď je otvorená. Vlastne je to jediný spôsob, ako zistiť, či boli slúchadlá nabité. Keď prestanú svietiť načerveno, sú nabité. Kolíska sa v tomto prípade nabíja cez microUSB konektor. Vedľa neho je LED dióda, ktorá počas nabíjania svieti takisto načerveno.

Sony má jednu vec navyše, a to NFC na kolíske. Párovanie je tak o niečo jednoduchšie. Avšak párovanie GearX bolo takisto jednoduché a automatické. Po odobratí z kolísky sa okamžite zapnú. Pri Sony je ale výhoda, že aj po vybratí z kolísky ich môžete vypnúť.

Slúchadlá sa nosia skutočne príjemne. Na ušiach ich budete cítiť ešte menej ako GearX. Majú totiž viac vystúpené meniče. Slúchadlá ale viac vidno, pretože logicky viac presahujú z uší von. Je to detail a ich konštrukčná podstata.

V balení máte nadštandardný počet nadstavcov. Štyri veľkosti silikónových návlekov a tri veľkosti penových, na super dokonalé odhlučnenie. K tomu ešte jednu dvojicu aretačných prvkov, aby slúchadlá držali pevne v uchu.

Názov modelu / Technické parametreSony WF-1000X
TypBluetooth 4.1
Veľkosť meniča [mm]6
Odhlučnenie od okoliaANC, Adaptive
Funkcia handsfreeáno
Frekvenčný rozsah [Hz]20 ÷ 20 000
Konektor nabíjacej stanicemicroUSB
Kapacita pamäte v slúchadlách [GB]nemá
Športové funkcienemá
Ambient Sound / Okolité zvukyAmbient Sound Control
NFCáno
Výdrž batérie [hod.]3
Hmotnosť [g]2 × 7
Hodnotenie
Odhlučnenie od okolia5/5
Kvalita reprodukcie5/5
Pomer cena / výkon4/5
Cena [EUR s DPH]229,00

Priamo do uší

Slúchadlá Sony na to idú inak. Poskytnú vám špičkový zvuk a komfort v ovládaní. Žiadne dotykové plochy, ale klasické tlačidlá. Toto sa nám subjektívne páčilo viac. Faktom ale je, že tu nemáte žiadne funkcie navyše a ani nezávislosť na smartfóne. Jediné, čo môžete, je ovládať ANC funkciu na potlačenie hluku. Aj tak je potrebné nainštalovať aplikáciu Headphones Connect. Pre nás takisto bez prekážky. Raz nastavíme a zvyšok bez problémov.

Počas testu sa nám páčilo, to ako pôsobili v ušiach. Celkové ich nosenie bolo nadmieru pohodlné. Povedzme, že aj po dizajnovej stránke vyzerajú lepšie. Kolíska mohla byť síce menšia, ale to je detail. Pri Samsungu je výhodou, že kolíska je plastová s pogumovaným efektom. Táto je hliníková a občas sme si museli dobre rozmyslieť, kam ju v batožine dáme. Mohla by zbytočne vyvíjať tlak na ostatnú elektroniku.

Adaptívne tlmenie zvuku poznáme z tohtoročných modelov od Sony, tu je technológia s istými obmedzeniami. Pravdepodobne pre veľkosť samotných slúchadiel. Nie je tu teda vyrovnávanie tlaku a prispôsobenie reprodukcie podľa toho, v akej nadmorskej výške sa nachádzate, alebo ako máte založené slúchadlá.

Pohľad na vnútorné zloženie slúchadla Sony WF-1000X

Adaptive Sound Control ale zostal a cez mikrofóny v slúchadlách automaticky zmeria typ hluku a tomu prispôsobí odhlučnenie v kombinácii so zameraním na priepustnosť zvuku alebo okolia. Ideálne napríklad pri cestovaní. Odhlučnia sa všeobecné ruchy a šumy, avšak hlásenie o meškaní vlaku alebo zmeny odletovej brány budete cez mikrofóny počuť zreteľne.

Priamo cez aplikáciu si môžete nataviť ekvalizér a spôsob dátového prenosu. To je dosť podstatné, aby ste vyladili prenos alebo kvalitu zvuku. Ak nemáte problémy s vypadávaním zvuku u jedného zo slúchadiel, môžete vybrať zameranie na kvalitu zvuku. Ak sa ale stretávate s výpadkami spojenia medzi obomi slúchadlami, treba uprednostniť režim kvality spojenia. My sme sa stretávali s výpadkami v pravom slúchadle, na druhý deň v tej istej lokalite bez problému. Takže je treba tento režim občas prepnúť podľa potreby a aktuálneho rušenia inými bezdrôtovými technológiami.

Softvér Sony Headphones Connect na nastavenie ANC a kvality zvuku

Zvuk

Kvalita reprodukcie je vynikajúca. Detailne vykreslený zvuk v každom pásme. Obľúbili sme si ich pri počúvaní hudby ako aj pri sledovaní filmov. Aj filmy si vychutnáte v odpovedajúcej zvukovej kvalite. Navyše, je tu aktívne odhlučnenie od okolitých ruchov, a to vám ešte viac spríjemní cestovanie a zvýrazní zvuk. Na lepšie nastavenie zvuku môžete vyžiť ekvalizér v aplikácii. Vybrať sa dá niektorý z predvolených režimov, vlastný sa v tomto prípade nastaviť nedá.

Rozobraté slúchadlá Sony WF-1000X

TOP 3 argumenty:

  1. Špičkový zvuk a adaptívne odhlučnenie
  2. Bežné nosenie pri cestovaní
  3. Zameranie na zvuk, nie šport

Hodnotenie
+ kvalita zvuku,
+ spôsob ovládania,
+ vynikajúce odhlučnenie,
+ rôzne návleky v balení
– naozaj krátka výdrž

Zapožičal: 229 EUR
Cena: Sony Slovakia

Verdikt

Sony WF-1000X sú vynikajúce slúchadlá pre každého, kto chce univerzálny model na počúvanie hudby. Kto nepotrebuje mať športové funkcie v slúchadlách, tu za rovnakú cenu získa lepší zvuk a aktívne odhlučnenie. Na druhú stranu, výdrž je naozaj krátka a slúchadlá budete neustále nabíjať. Je to daň za technológiu ANC. Z pohľadu funkcií sú menej vybavené, ale je tu lepší zvuk a subjektívne sme prijali nedotykové ovládanie lepšie ako dotykové u modelu od Samsungu.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 12/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.