Pohľad na modrú planétu z vesmíru neprestane nikdy uchvacovať.

Spoločnosť SpaceX sa nedávno na Twitteri podelila o úžasné videozábery nasnímané z jej nákladnej rakety Falcon 9. Krátky klip zobrazuje Zem zo vzdialenosti tisícok kilometrov, pričom je jasne vidieť oceán, pevninu a oblaky.

Najpozoruhodnejší je však mramorový vzhľad planéty, ktorý pripomína ikonický záber „modrého mramoru zachytený počas misie Apollo 17 v roku 1972. Ten nám poskytol jeden z prvých neuveriteľne jasných pohľadov na Zem.

Zábery boli zachytené počas misie spoločnosti SpaceX dňa 17. marca 2023, ktorej cieľom bolo rozmiestniť telekomunikačné satelity SES-18 a SES-19 skonštruované spoločnosťou Northrop Grumman. Ich úlohou bude poskytovať televízne a dátové služby v pásme C na území USA.

Video bolo natočené z druhého stupňa rakety Falcon 9, ktorá vyniesla satelity na geosynchrónnu prenosovú obežnú dráhu. Takýto úžasný výhľad na našu materskú planétu si budú môcť vychutnať aj astronauti na nadchádzajúcej misii Artemis II, ktorej finálnym cieľom je po viac ako 50 rokoch návrat ľudstva na Mesiac.

Rovnako úžasné zábery Zeme, hoci z bližšej vzdialenosti, pravidelne zachytávajú astronauti na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice, ktorá obieha približne 400 kilometrov nad Zemou. Je to príliš blízko na to, aby sa naša planéta na nich dala vidieť ako guľa, ale zábery jednotlivých prvkov, pevniny aj vody nie sú o nič menej nádherné.

Zdroj: Twitter.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.