Súkromníci majú záujem aj o vesmírne stanice.

Všetky vesmírne stanice, ktoré boli doposiaľ vypustené na obežnú dráhu Zeme, patrili buď jednotlivým štátom, alebo združeniu viacerých krajín. V budúcnosti by však na orbite mohla pribudnúť prvá súkromná vesmírna stanica, nazvaná Haven-1. Plán na jej vypustenie predstavili spoločnosť SpaceX a menej známa firma Vast, založená len v roku 2021 a sídliaca v Los Angeles.

Nejde pritom o nijako veľmi vzdialené plány. Už v auguste 2025 chce SpaceX pomocou svojej nákladnej rakety Falcon 9 dopraviť na obežnú dráhu Zeme hlavný modul budúcej vesmírnej stanice, rovnako nazvaný Haven-1. Ten bude spočiatku fungovať samostatne, neskôr ale bude pripojený k väčšiemu modulu Vast-1.

Keď bude spojenie oboch modulov ukončené, k vesmírnej stanici sa vypraví raketa SpaceX Crew Dragon so štyrmi astronautmi na palube. Posádka bude potom žiť a pracovať na palube stanice približne 30 dní a potom sa vráti na Zem v kapsule Crew Dragon.

Spoločnosť Vast všetky štyri miesta na prvej misii predá, pričom sa očakáva, že medzi zákazníkmi budú domáce i medzinárodné vesmírne agentúry, ale aj súkromné osoby zapojené do vedeckých a filantropických projektov. Ceny zatiaľ neboli zverejnené.

Okrem SpaceX a Vast majú plány na umiestnenie súkromných orbitálnych staníc aj ďalšie spoločnosti. Ide napríklad o Blue Origin, Lockheed Martin, Nanoracks, Vyoager Space či Axiom alebo Airbus (v jej prípade ale ešte ide len o koncept).

Časovo sa spomínajú ako možné termíny vypustenia týchto staníc roky 2027 až 2030, ale vzhľadom na obrovskú zložitosť výstavby a vypustenia takýchto umelých habitatov je dosť pravdepodobné, že môže dôjsť k posunu.

V každom prípade bude potrebné skonštruovať nové vesmírne stanice, pretože tá aktuálna, Medzinárodná vesmírna stanica (ISS) už presluhuje plánovaný čas prevádzky a po roku 2030 má byť vyradená a nasmerovaná na zničenie do atmosféry Zeme.

Zdroj: Vastspace.com, Digitaltrends.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.