Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Samsung Electronics Co., Ltd., založila Automobilový inovačný fond (Samsung Automotive Innovation Fund) v hodnote 300 mil. dolárov, ktorý sa zameriava výlučne na inovácie v automobilovom priemysle. Samsung Automotive Innovation Fund sa bude venovať vývoju tzv. pripojených automobilov a technológií autonómneho riadenia vrátane vývoja inteligentných senzorov, strojového videnia, systémov umelej inteligencie, vysoko výkonných počítačových systémov, riešení v oblasti konektivity, bezpečnostných riešení zodpovedajúcich požiadavkám automobilového priemyslu či technológií pre zabezpečenie bezpečnosti a súkromia.

Okrem vyššie spomínaného fondu založila aj spoločnosť HARMAN, ktorú Samsung začiatkom tohto roka odkúpil, novú strategickú obchodnú jednotku pre autonómne riadenie a systémy ADAS. Táto jednotka sa v rámci spoločnosti HARMAN stane súčasťou divízie Connected Car a spoločne s tímom Smart Machines zameriavajúceho sa na vývoj inteligentných strojov a pôsobiaceho v rámci Strategického a inovačného centra Samsung (SSIC – Samsung Strategy and Innovation Center) bude pracovať na vývoji kľúčových technológií pre bezpečnejšie a inteligentnejšie pripojené automobily. V tíme Smart Machines pôsobia špičkoví odborníci, ktorí sa sústreďujú na vývoj novej generácie mobilných riešení určených pre automobilový priemysel.

„Sme nadšení, že v dnešnej dobe, kedy automobilový priemysel prechádza zásadnými zmenami, môžeme zohrať vedúcu úlohu pri podpore a utváraní budúcnosti, ktorá prinesie inteligentnejšie pripojené automobily,“ uviedol Young Sohn, prezident a hlavný stratég spoločnosti Samsung Electronics a predseda predstavenstva spoločnosti HARMAN. „Založenie strategickej obchodnej jednotky pre autonómne vozidlá a systémy ADAS, ako aj založenie automobilového fondu sú výrazom odhodlania spoločnosti Samsung zameriavať sa na otvorené inovácie a spoluprácu. V spolupráci s OEM výrobcami a začínajúcimi firmami bude našou snahou zaistiť, aby používanie automobilov bolo pre vodičov i spolujazdcov bezpečnejšie, pohodlnejšie a príjemnejšie.“

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie sa autonehody celosvetovo radia medzi desať najčastejších príčin úmrtí. Len v samotných Spojených štátoch dochádza podľa najnovších údajov každoročne k viac než 35 000 smrteľným nehodám. Cieľom spoločnosti Samsung v oblasti automobilového priemyslu je znížiť nehodovosť zavedením nových technológií od senzorov po riešenie pre spracovanie dát, ktoré prispejú k zabezpečeniu väčšej bezpečnosti automobilovej premávky a zároveň k väčšiemu pohodliu na cestách.

V súvislosti s rastúcim dopytom po integrovaných riešeniach, najmä po systémoch autonómneho riadenia, sa spoločnosti Samsung a HARMAN zamerajú na spoločný vývoj nových technických riešení, vysoko výkonných počítačových systémov, senzorov, algoritmov, systémov umelej inteligencie a taktiež na vývoj riešení v oblasti konektivity a cloudových riešení, ktoré umožnia praktické nasadenie pokročilých asistenčných systémov (ADAS) a systémov autonómneho riadenia.

„Už v súčasnosti existuje po systémoch ADAS veľký dopyt a je možné očakávať, že s ďalším rozvojom technológií pre pripojené automobily a autonómne riadenie tento dopyt aj naďalej porastie,“ uviedol Dinesh Paliwal, prezident a generálny riaditeľ spoločnosti HARMAN. „Novo založená strategická obchodná jednotka je dôkazom odhodlania spoločností Samsung a HARMAN na tieto výzvy reagovať – naším cieľom je stať sa popredným partnerom poskytujúcim prepojené a integrované technológie. Odráža taktiež neuveriteľnú silu, akou spojenie spoločností Samsung a HARMAN ponúka, pretože umožní našim OEM zákazníkom ponúknuť spojenie veľkosti a zdrojov dostupných spoločnosti Samsung s dôkladnými znalosťami spoločnosti HARMAN v oblasti automobilového priemyslu a sieťových riešení. Spoločne udávame smer, ktorým sa bude v budúcnosti uberať automobilový priemysel.“

Do funkcie senior viceprezidenta novej strategickej obchodnej jednotky HARMAN bol vymenovaný John Absmeier, veterán s dlhoročnými skúsenosťami v odbore, ktorý zároveň naďalej zostáva v pozícii viceprezidenta tímu Smart Machines, pôsobiaceho pri SSIC. V čele oboch organizácií zaistí John Absmeier ich hladkú vzájomnú spoluprácu, ktorá umožní uviesť riešenie v oblasti autonómneho riadenia a systémov ADAS na trh.

Prvou strategickou investíciou fondu Samsung Automotive Innovation Fund bude investícia do firmy TTTech, ktorá je poprednou spoločnosťou zameriavajúcou sa na vývoj funkčnej bezpečnosti, deterministických sietí, systémov pre spracovanie dát v reálnom čase a komplexnej integrácii softvérových riešení pre systémy ADAS a platformy automatizovaného riadenia. Predchádzajúce investície spoločnosti Samsung realizované v rámci už existujúcich investičných fondov zahŕňali investície do začínajúcich firiem zameriavajúcich sa na automobilový priemysel vrátane spoločností AImotive a Renovo, zaoberajúcich sa vývojom systémov automatizovaného riadenia, spoločností Quanergy, TetraVue a Oculii, zameriavajúcich sa na vývoj senzorov, spoločností Autotalks a Valens, vyvíjajúcich riešenie v oblasti konektivity a spoločnosti Graphcore, špecializujúcej sa na vývoj vysoko výkonných počítačových systémov.

K dnešnému dňu získala spoločnosť Samsung povolenie pre testovanie v cestnej premávke vyvíjaného softvéru a hardvéru pre systémy autonómneho riadenia v Južnej Kórei a Kalifornii. Spoločnosť Samsung neplánuje vlastnú výrobu automobilov a namiesto toho sa hodlá aj naďalej sústreďovať na spoluprácu s výrobcami automobilov a ďalšími firmami zameriavajúcimi sa na riešenie v oblasti mobility s cieľom vyvinúť novú generáciu inovácií určených pre automobilový priemysel.