Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Účinné spotrebiče a inteligentné služby maximalizujú úspory energie a poskytujú udržateľné riešenia pre domácnosti

Spoločnosť Samsung Electronics na veľtrhu IFA 2022 predstavila svoju víziu vytvorenia dokonale udržateľnej domácnosti prostredníctvom pokročilých technológií na úsporu energie a strategických partnerstiev s cieľom stať sa jednotkou v oblasti spotrebičov s vysokou energetickou účinnosťou.

„Potreby a záujem zákazníkov sa posúvajú smerom k udržateľnejším alternatívam a sme preto radi, že im môžeme vyjsť v ústrety s naším sortimentom najnovších energeticky úsporných a inteligentných spotrebičov,“ hovorí JaeSeung Lee, prezident a riaditeľ divízie digitálnych spotrebičov spoločnosti Samsung Electronics. „Nasadením efektívnych spotrebičov so synergickými funkciami SmartThings plánujeme ponúknuť skutočne plne udržateľnú domácnosť, aká tu doteraz nebola.“

Jednotka v úsporách energie vďaka inteligentným technológiám

Predstavením systému SmartThings Home na začiatku tohto roka položila spoločnosť Samsung základy pre vytvorenie skutočne udržateľnej domácnosti. Vďaka kombinácii prepojených spotrebičov so službami ako je SmartThings Energy[1] s inteligentným režimom AI Energy môžu používatelia maximalizovať úspory energie vďaka optimalizáciám prevádzky.

Udržateľnosť na stánku Samsung
Udržateľnosť na stánku Samsung

V prípade práčok Samsung s prvotriednou energetickou účinnosťou[2] optimalizuje systém SmartThings Energy s režimom AI Energy pracie cykly[3] pomocou technológií ako je AI Ecobubble™, ktorá znižuje spotrebu energie až o 70 %[4] tým, že perie oblečenie v studenej vode, a napriek tomu stále zaisťuje účinné pranie.

Chladničky Samsung, ktoré sú z hľadiska energetickej účinnosti rovnako hodnotené ako špička vo svojej kategórii[5], využívajú výhody systému SmartThings Energy s režimom AI Energy Mode tak, že inteligentne upravujú teplotu na základe analýzy otvárania ich dverí a otáčok kompresora[6], čím užívateľom ušetria až 10 % spotreby energie. Očakáva sa, že táto úspora sa do konca roka zvýši na 30 % – až o 15 % pomocou AI algoritmu, ktorý optimalizuje otáčky kompresora a cyklu odmrazovania[7] a o ďalších 15 % vďaka udržiavaniu vyššej priemernej vnútornej teploty[8] v chladničke.

Medzi ďalšie významné úspory energie patrí 40 %[9] pri vykurovacích systémoch Eco Heating System, 20 %[10] pri sušičkách a 20 % do konca tohto roka pri rezidenčných klimatizáciách (RAC) [11].

Pri nových práčkach Bespoke AI™, chladničkách Bespoke s mrazničkou v dolnej časti a vykurovacích systémoch Eco Heating System (EHS) dodávaných od tohto mesiaca na európsky trh sa usiluje spoločnosť Samsung o vyššie úspory energie, než aké sú vyžadované pri súčasnej triede „A“[12] a pridáva pri príslušných modeloch ďalších 10 % úspory energie navyše.

Tieto úspory energie spoločne slúžia ako predstupeň budúcnosti udržateľnosti, na ktorú sa spoločnosť Samsung so svojimi spotrebičmi zameriava. Stanovila si preto za cieľ zabezpečiť, aby do roku 2023 bolo 100 %[13] jej hlavných spotrebičov, ako sú chladničky, práčky a RAC klimatizácie a EHS systémy, vybavené technológiou Wi-Fi a schopné integrácie so SmartThings.

Okrem úsporných spotrebičov vytvorila spoločnosť Samsung spolu so spoločnosťou Q CELLS koncepciu skutočne energeticky sebestačnej domácnosti Net Zero Home[14], ktorá je schopná získavať a uchovávať udržateľnú energiu zo solárnych panelov pre napájanie najnovších spotrebičov Samsung s vysokou energetickou účinnosťou – všetko je pritom inteligentne riadené pomocou SmartThings.

Meniteľný dizajn chladničiek Bespoke na prispôsobenie štýlu domácnosti

Udržateľnosť spotrebičov Samsung sa prejavuje aj v prispôsobiteľnom dizajne chladničiek Bespoke. Modularita a vymeniteľné panely chladničiek Bespoke znižujú množstvo odpadu tým, že predlžujú životnosť spotrebičov. Užívatelia si môžu zakúpiť ďalšie varianty dizajnu a ľahko meniť panely na svojich chladničkách Bespoke podľa toho, ako sa vyvíjajú ich potreby, čo v praxi znamená, že spotrebiče je možné modernizovať, namiesto toho, aby sa pri zmene potrieb vyhadzovali.

Záväzok udržateľnosti vďaka trvanlivosti a 20-ročná záruka

Súčasťou vízie udržateľnosti spoločnosti Samsung je aj podpora pokročilých technológií digitálnych invertorov (DIT). Technológia DIT, založená na viac ako 25 rokoch výskumu a vývoja, ovplyvňuje všetko od energetickej účinnosti až po výkon a taktiež životnosť hlavných spotrebičov.

Ponukou dvadsaťročnej záruky[15] – doposiaľ najrozsiahlejšej záruky spoločnosti Samsung – na digitálne invertorové motory a digitálne invertorové kompresory Samsung nielen podporuje dôveru v spoľahlivosť svojich produktov, ale ďalej sa zaväzuje k znižovaniu množstva odpadu a podpore udržateľnosti[16]. Pre užívateľov znamená táto záruka pokojnejšiu myseľ, pretože vedia, že im spotrebiče budú slúžiť mnoho rokov.

Spolupráca na vytváraní čistejších technológií

S preberaním role lídra v oblasti energeticky úsporných spotrebných technológií, spolupracuje spoločnosť Samsung stále viac so spoločnosťami, ktoré majú ekologické ciele. V spolupráci so spoločnosťou Patagonia vyvinula technológie práčok, ktoré znižujú znečistenie mikroplastmi vznikajúcimi pri praní. Nové práčky, ktorých uvedenie na trh je plánované na september, dokážu znížiť znečistenie mikroplastmi z prania o pôsobivých 54 %.[17] Túto výhodu však nebudú mať iba nové práčky, pretože do konca roka získajú prístup k tejto funkcii prostredníctvom aktualizácií aj všetky kompatibilné modely.

Udržateľnosť sa stáva veľmi dôležitým faktorom našich životov a spoločnosť Samsung sa preto s nadšením ujíma vedúcej úlohy pri vytváraní domácich spotrebičov, ktoré môžu pomôcť šetriť energiu a prostriedky v domácnosti. Navštívte nás na veľtrhu IFA 2022 alebo na webových stránkach Samsung.com, aby ste zistili viac.


[1] Služba SmartThings Energy v súčasnej dobe spolupracuje s asi 40 domácimi spotrebičmi Samsung, ktoré sú vybavené funkciou SmartThings. Patria medzi ne práčky, sušičky bielizne, umývačky riadu, klimatizácie, čističky vzduchu, vysávače, rúry, digestory, varné dosky, mikrovlnné rúry, televízory (modely uvedené od júna 2022) a merače spotreby energie.

[2] Na základe 70 % úspory energie s režimom AI Energy Mode a praním v studenej vode s technológiou Ecobubble™. (od augusta 2022)

[3] Možno použiť pri zvolenej teplote prania 20 až 40 °C.

[4] Na základe interného testovania modelu WW11BBA049AB za bežných podmienok používania. Výsledky: Ročná spotreba energie bez režimu AI Energy Mode = 88,7 kWh. Ročná spotreba energie s režimom AI Energy Mode = 31,5 kWh. Výsledky sa môžu líšiť podľa aktuálnych podmienok použitia.

[5] Najvyššia energetická účinnosť medzi chladničkami s mrazničkou v dolnej časti, spadajúcich do energetickej triedy A a predávaných v Európe (k 16. 8. 2022).

[6] Pri prevádzke v inteligentnom energetickom režime AI Energy Mode sa teplota v chladničke a mrazničke zvýši, čo vedie k skráteniu doby uchovania potravín. Časté otváranie dverí môže zvýšiť teplotu vo vnútri a ďalej skrátiť dobu uchovania potravín. Skutočná doba uchovania potravín sa môže líšiť v závislosti od podmienok a spôsobu používania. Užívatelia môžu pri prevádzke v režime AI Energy nastaviť teplotu aj ručne, v takom prípade však nie je zaručený účinok funkcie úspory energie. Pred zapnutím režimu AI Energy Mode skontrolujte, čo sa nachádza vo vnútri chladničky/mrazničky, a berte na vedomie, že zapnutím režimu AI Energy Mode sa automaticky neaktivuje algoritmus úspory energie*. Pred aktiváciou algoritmu úspory energie v režime Maximum alebo Custom zobrazí SmartThings oznámenie.

* Teplota sa bude meniť podľa postupných krokov. Krok 1: Chladnička 3 °C, mraznička -18 °C / Krok 2: Chladnička 5 °C, mraznička -16 °C

[7] K dispozícii pre vybrané modely od decembra 2022 prostredníctvom aktualizácie cez Wi-Fi. Výsledky testu odvodené z porovnania pri výrobcom nastavenej teplote s režimom AI Energy a bez režimu AI Energy. Výsledky sa môžu líšiť v závislosti od podmienok a spôsobu používania.

[8] Chladnička nastaví teplotu na 5 °C, mrazničku na -16 °C, čo môže ovplyvniť dobu uchovania potravín.

[9] Na základe interného testovania Eco Heating System za bežných podmienok používania.

[10] Cieľová teplota sa môže pri prevádzke v režime AI Energy Mode zvýšiť. Užívateľ môže cieľovú teplotu nastaviť ručne; v takom prípade sa režim AI Energy Mode zmení na bežný režim chladenia a účinok úspory energie nie je zaručený.

[11] Testované na modeli AR12TXCAAWK/EU na základe spotreby energie v režime AI Auto Cooling oproti AI Energy Mode po dobu 8 hodín.

[12]  Podľa európskej energetickej normy je najvyšším hodnotením energetickej účinnosti domácich spotrebičov trieda „A“ pre chladničky a práčky a trieda „A+++“ pre sušičky a klimatizácie (EHS).

[13] 100 % podpora Wi-Fi sa bude vzťahovať iba na modely s režimom AI Energy Mode prostredníctvom SmartThings Energy.

[14] Net Zero Home bol predtým pilotný projekt Zero Energy Home.

[15] Dvadsaťročná záruka sa vzťahuje iba na digitálne invertorové motory v práčkach a sušičkách a kompresory v chladničkách predávaných od júla v EÚ a ďalej na digitálne invertorové motory v práčkach predávaných v USA. Záruka je obmedzená na produkty vyrábané spoločnosťou Samsung a jej subdodávateľmi a nevzťahuje sa na žiadne outsourcované produkty.

[16] Spoločnosť Samsung podporuje smernicu WEEE (Waste of Electrical and Electronic Equipment) pre ekologicky bezpečný zber, spracovanie, recykláciu a likvidáciu zariadenia.

[17] Testované s 2 kg náplňou mikín zo 100 % polyesteru pri porovnávaní pracieho cyklu Syntetika na bežnom modeli Samsung WW4000T a cyklu Menej mikrovlákien na modeli WW7000B. Výsledky sa môžu líšiť v závislosti od oblečenia a prostredia. Testované laboratóriom Ocean Wise Plastics Lab.

Značky: