Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

S modelom BMW iX je automobilka BMW Group prvým prémiovým výrobcom, ktorý integroval štandard 5G mobilných sietí do celosvetovo dostupného sériového vozidla a Vodafone ponúka prvú zmluvu na mobilné siete 5G pre takéto vozidlo. 

Existujúcu zmluvu na viac SIM kariet je možné rozšíriť pomocou možnosti Vodafone One Number Car na aktiváciu osobnej eSIM karty vo vozidle. Vďaka tomu je vozidlo ďalším prepojeným zariadením pre zákazníkov, akým sú napríklad inteligentné hodinky. Okrem veľkej šírky pásma a nízkej latencie 5G siete profitujú aj z výrazne zlepšenej kvality telefonovania* pomocou štyroch externých antén a 5G WiFi hotspotu* až pre desať zariadení vo vozidle. Aktivovaná osobná eSIM je prepojená priamo s BMW ID zákazníka a je možné ju bez problémov preniesť do iných vozidiel s podporou eSIM a to aj vrátane príslušných funkcií.

Mobilita prvýkrát vstupuje do éry 5G

Nový štandard mobilnej siete 5G v porovnaní s predchádzajúcim štandardom výrazne zvýši možnosti prenosu dát. Tým sa vytvoria nové aplikácie založené na dátach a mnohonásobne sa zvýši kvalita existujúcich aplikácií. Pre mobilitu to znamená komplexné rozšírenie služieb založených na dátach v oblasti zábavy a infotainmentu, autonómnej a asistovanej jazdy a predovšetkým bezpečnosti na cestách. Štandard 5G je rozhodujúcim akcelerátorom budúcich inovácií v oblasti mobility a ďalších oblastí použitia.

Spoločnosti Vodafone a BMW Group prvýkrát používajú osobné eSIM a Vodafone One Number Car na prepojenie vozidla a zákazníka s mobilnou sieťou na báze 5G. Vozidlo sa tak stane integrovanou súčasťou zosieťovaného ekosystému zákazníka.

Osobné eSIM, reálne využitie Dual-SIM-Dual-Active a hotspot WLAN

Vozidlo BMW iX je technologickou vlajkovou loďou automobilky BMW Group a predstavuje skutočnú svetovú novinku v konektivite. Prvýkrát sa tu v sériovom vozidle objavuje spojenie 5G a eSIM.

Okrem štandardnej eSIM integrovanej do vozidla bude zabudovaná aj ďalšia osobná eSIM, ktorá bola predtým známa z inteligentných zariadení, ako sú tablety alebo inteligentné hodinky. Technológia mobilného telefónu nainštalovaná vo vozidle umožňuje, aby boli obe karty eSIM s 5G aktívne súčasne a poskytovali celý rad ďalších služieb (Dual-SIM-Dual-Active). Viackanálový systém BMW iX, špeciálne vyvinutý pre 5G, smeruje mobilný signál z viacpásmových antén optimalizovaných na výkon priamo do systému infotainmentu vozidla prostredníctvom gigabitového ethernetového pripojenia. V budúcnosti budú všetci cestujúci ťažiť zo zlepšenej kvality pripojenia a zvýšenej dátovej priepustnosti, pretože hotspot WLAN* je možné vo vozidle aktivovať prostredníctvom osobnej eSIM karty, čo umožňuje surfovať alebo streamovať rýchlosťou 5G až na 5 koncových zariadeniach. Súčasne už nie je potrebné pre hotspot rezervovať doplnkovú službu, ani samostatnú sadzbu mobilného pripojenia pre vozidlo.

„Automobilka BMW bolo vždy priekopníkom v zosieťovaní a konektivite mobility. Prvú SIM kartu sme nainštalovali do vozidla už v roku 1997. S 5G eSIM Personal eSIM teraz pre našich zákazníkov v spolupráci s Vodafone integrujeme do auta úplne novú úroveň konektivity,” hovorí Stephan Durach, senior viceprezident pre vývoj a prevádzku konektivity v spoločnosti BMW Group.

Vodafone predstavuje prvú zmluvu pre mobilné 5G pripojenie pre automobily

Vodafone predstavuje prvú sadzbu pre mobilné telefóny vo vozidle. Na to, aby zákazníci mohli využívať všetky výhody, ako sú pripojenie optimalizované pre 5G, zlepšenú kvalitu pripojenia a používanie digitálnych služieb s vysokorýchlostným pripojením v aute, nie je potrebné uzatvárať žiadnu dodatočnú zmluvu. Keď bude vozidlo BMW iX k dispozícii na trhu, zákazníci Vodafonu si môžu rozšíriť zmluvu na mobilný telefón so službou Vodafone One Number Car, zahrnúť do nej svoje vozidlo BMW iX a neskôr aj ďalšie podporované modely vozidiel značky BMW a to len za 5 eur mesačne.

„Spolu s BMW prinášame na cesty prvé 5G vozidlo. Systém s viacerými anténami ešte lepšie integruje do vozidla rýchle sieťové a digitálne služby. Pre zákazníka v automobile to znamená ešte vyššiu kvalitu mobilného telefónu, menej otravných prerušení telefonátov a väčšiu rozmanitosť digitálnych služieb, aby ešte lepšie využili čas jazdy,“ hovorí Michael Reinartz, vedúci inovácií v spoločnosti Vodafone Germany.

Rezerváciu je možné ľahko začať vo vozidle a zákazník krok za krokom prechádza aplikáciou My BMW App alebo aplikáciou My Vodafone až k uzavretiu zmluvy. Keď si rezervuje možnosť sadzby, eSIM sa pre vozidlo aktivuje za jednorazový poplatok 10 eur. Následne služba Vodafone One Number Car stojí 5 € mesačne. Zákazník nemá žiadne trvalé záväzky. Voľbu sadzby je možné zrušiť mesačne. Rodiny si tak napríklad môžu v krátkom čase rezervovať digitálne služby na ďalšiu automobilovú dovolenku. Sadzba mobilného telefónu pre vozidlá bude budúci rok k dispozícii aj v iných modeloch BMW. Okrem modelu BMW iX bude podporovať 5G a prinesie funkcie Personal eSIM napríklad aj vozidlo BMW i4.

Osobnú eSIM je možné previesť aj na iné podporované vozidlá

Akonáhle je Personal eSIM aktivovaná prostredníctvom siete Vodafone so sadzbou Vodafone One Number Car, údaje sa ukladajú nielen do vozidla, ale aj pomocou BMW ID. Zákazníci tak môžu aktivovať BMW ID a preniesť nastavenia osobnej eSIM aj do iných podporovaných vozidiel. Aktivácia osobnej eSIM sa vykonáva automaticky po prihlásení pomocou BMW ID a je okamžite k dispozícii. Zákazníci tak premenia každý automobil značky BMW (vozidlo na prenájom alebo z požičovne) s podporou 5G na svoje pripojené zariadenie.

* Funkcia telefónu a hotspotu WiFi bude pravdepodobne k dispozícii do konca roku 2021

Značky: