Firma chce zakázať podcasty, ktoré obsahujú takzvaný biely šum, napríklad zvuky mora.

Ide o špecializované nahrávky, ktoré pomáhajú ľuďom sústrediť sa napríklad pri práci alebo meditácii. Mnohí takéto nahrávky používajú aj pri spaní. Na tento účel existujú aj samostatné aplikácie, ktoré sa tejto téme venujú a používatelia si môžu nájsť rôzne zvuky prírody, či už to bude zvuk dažďa, alebo napríklad zvuky kaviarne. Mnohí poznáme tieto zvuky aj vo forme nahrávok praskajúceho ohňa alebo morských vĺn či napríklad tečúceho potoka.

Tým, že sa vo výraznej miere takéto typy zvukov, respektíve nahrávok udomácnili aj na platforme Spotify, firma sa na to pozrela bližšie. Podľa webu Bloomberg, ktorý analyzoval správu streamovacieho giganta, sa nahrávky podieľajú na 3 miliónoch hodinách prehraní denne.

Firme to samozrejme spôsobuje dodatočné náklady a chce obmedziť používanie takýchto nahrávok na svojej platforme. V roku 2019 Spotify získalo aplikáciu na tvorbu podcastov s názvom Anchor, čím umožnila vytváranie moderovaných podcastov vhodných ako diskusné relácie a zjednodušila celú tvorbu podcastového obsahu.

Od júla 2022 bolo na Anchore umiestnených 44 % všetkých podcastov. Niektorí tvorcovia si mohli zarobiť aj 18 000 dolárov mesačne prostredníctvom reklám, ktoré Spotify vkladalo do nahrávok v kategórii biely šum (white noise). Firma sa o zisky z predplatného alebo z príjmov reklám delí a odmeňuje aj tvorcov, ktorí umiestňujú svoj obsah na platforme. Avšak tu pravdepodobne došlo k algoritmickej chybe, pričom tieto algoritmy začali používateľom uprednostňovať práve nahrávky s takzvaným bielym šumom.

Firma už nahrávky začala odstraňovať a tvorcovia, ktorí si zostali želať v anonymite, hovoria o tom, že aj keď následne boli nahrávky pre konkrétneho tvorcu v jeho účte obnovené, nezískalo mu to späť jeho čísla popularity. Inak povedané, nedobehlo sa tisíce stiahnutí, ktoré evidujú tvorcovia behom niekoľkých dní.

Jeden z podcasterov takéhoto obsahu, ktorý chcel zostať v anonymite, hovoril, že tento rok už dvakrát zaznamenal odstránenie niektorých epizód zo svojho podcastového kanálu. Nahrávky boli odstránené 3 týždne, čo predstavovalo v jeho štatistikách pokles o 50 000 stiahnutí.

Zdroj: Bloomberg, Reddit

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.