Súbory a adresáre, to sú dve hlavné zoskupenia vašich dát, ktorým sa nevyhnete.

Budú vás sprevádzať už po zapnutí operačného systému a tvoria alfu a omegu práce s počítačom. S operačným systémom Microsoft Windows získavate v základe program nazvaný Prieskumník. Ide o program, ktorý je tesne previazaný s operačným systémom a otvárate v ňom nielen adresáre, ale aj špecifické funkcie systému, napríklad Ovládací panel. Prieskumník mení svoj vzhľad podľa toho, akú systémovú oblasť otvára a poskytuje najprehľadnejší spôsob práce so súbormi.

Kombinácia použitia Prieskumníka a alternatívneho správcu súborov, sa nám osvedčila.

Niekedy je však potrebné mať aj čo najefektívnejší spôsob práce, a tak sa hodí mať po ruke alternatívneho správcu súborov. V tomto prípade slovo „alternatívny“ neznamená horší alebo menej vybavený. Práve naopak, správcovia súborov toho dokážu viac ako len zobrazovať obsah adresárov v dvoch oknách. Obsahujú v sebe napríklad FTP klienta, prehliadanie siete, farebné zvýrazňovanie podľa typu súborov a tiež prezeranie komprimovaných archívov. Medzi takéto programy patria Total Commander, Altap Salamander alebo napríklad FreeCommander či napríklad XYplorer. Programov je veľa a na internete nájdete aj mnohé ďalšie, my sme vybrali rokmi preverené aplikácie, s ktorými máme priame skúsenosti.

Prieskumník

Zobrazenie dát v Prieskumníkovi

Zobrazenie dát v Prieskumníkovi

Základ prezerania súborov vo Windows. Rokmi prešiel výraznými zmenami a nevieme si bez neho predstaviť každodennú prácu. Ponúka najlepší spôsob radenia súborov do skupín. Vďaka tomu máme vždy prehľad a najnovšie súbory a adresáre vždy po ruke. Stačí si ich triediť podľa dátumu úpravy alebo podľa typu. V tomto smere nie je nič lepšie, ako systémový Prieskumník. Na časovo efektívne spravovanie dát a prechádzanie adresárových štruktúr volíme iný program. No tento zase poslúži na prehľadné zobrazenie rôznych typov súborov, najmä ak pozeráme aj obrázky a chceme vidieť ich miniatúrne náhľady.

Total Commander 9.0 beta

Total Commnader 9 beta so základným zobrazením na dva adresáre

Total Commnader 9 beta so základným zobrazením na dva adresáre

Preslávený program, ktorý je dostupný nielen pre Windows, ale aj pre Android. Používali sme ho kedysi aj na zariadeniach PDA pre Windows Mobile. Pre tento program existuje množstvo zásuvných modulov, no hravo vystačíte aj bez nich. Prešiel rokmi vývoja, no až posledná verzia 9 priniesla skrášlenie pracovného prostredia. Na tom by možno až tak nezáležalo, no popri bežnom Prieskumníkovi sa s ním lepšie pracuje. A ako všetci vieme, nespornou výhodou je možnosť jeho používania aj po uplynutí avizovanej 30-dňovej skúšobnej lehoty.

Ako sme už spomenuli, najnovšia, hoci stále beta verzia, priniesla grafické zmeny v prostredí. Okrem horných panelov nástrojov pribudol aj prostredný panel. Všetko plne konfigurovateľné. Medzi ďalšie vylepšenia patrí zmena pohľadu na adresároch podľa používateľsky zadaných pravidiel. Pravidlo si pomenujete a definujete, ako majú byť radené súbory, či sa má spustiť nejaký externý príkaz alebo napr. ako majú byť aplikované farby na zobrazený panel. Vítanou možnosťou je zobrazenie až troch externých zariadení, ktorým systém nepridelil písmeno. Typicky tak ide o káblom pripojené smartfóny alebo rôzne multimediálne prehrávače. Už nebudete musieť používať Prieskumníka, ak budete chcieť do telefónu skopírovať nejaký obsah. Užitočná novinka, na ktorej väčšina správcov súborov pohorela.

Kto prenášal viaceré dátové prúdy medzi diskami vie, že si ich mohol popripravovať a postupne sa vykonávali jeden za druhým. Teda nie všetky naraz, čo by spomalilo všetky kopírovania a presuny súborov. Keď sa jedna operácia skončila, pokračovalo sa v ďalšej. To platilo aj pri použití FTP prenosov. Teraz je Total Commander vylepšený ešte o celkové sledovanie a integráciu s panelom operačného systému, aby ukázal celkový priebeh všetkých súborových operácií. Aplikácia reaguje aj na zvyšovanie kapacít diskov a tomu prispôsobila možnosť zobrazenia so zaokrúhľovaním na jedno alebo dve desatinné miesta.

Okrem toho reaguje aj na zvyšovanie rozlíšení displejov. Program sa dá použiť aj pri optickom zväčšení písma, čo sa nedá zatiaľ vo všeobecnosti tvrdiť o ostatných aplikáciách.

Konfigurácia FTP klienta

Konfigurácia FTP klienta

Pozrime sa však aj na funkcie, ktoré s programom môžete vykonávať. Ide najmä o rozšírenú podporu prehliadania adresárov. Okrem dvoch panelov môžete adresáre pridávať do kariet. Pôsobí to potom ako internetový prehliadač. Vďaka tomu sa ľahko vrátite k pôvodne zobrazeným adresárom. Navyše zakaždým po spustení programu máte karty zobrazené tak, ako boli pri jeho opustení. Obľúbené adresáre nebudete musieť prechádzať ručne a otvárať si ich znova. Silnou stránkou je integrácia FTP klienta a ďalších nástrojov, napríklad na hromadné premenovávanie súborov. Samozrejmosti ako komprimovanie alebo rozbaľovanie súborov tu zámerne neuvádzame. Môžete vytvárať rôzne typy archívov, prakticky nebudete potrebovať externý kompresný program. Platí to aj pre nové verzie algoritmov ZIPX.

Link: www.ghisler.com
Cena: 46 EUR

Altap Salamander 3.07

Altap Salamander so zobrazením adresára a FTP klienta

Altap Salamander so zobrazením adresára a FTP klienta

Tento program na správu súborov má takisto dlhoročnú históriu a rovnako ako súčasný Total Commander (Windows Commander), musel zmeniť svoj názov zo Servant Salamander. Aplikácia sa nám páčila najmä prívetivejším prostredím, ktoré mala od začiatku svojej doby pri porovnaní s Total Commanderom. Svojím rozložením náhľadu na adresár v detailnom režime ponúka prehľadne zobrazené informácie o súbore v každom riadku. Aplikácia je zároveň úsporná a dobre sa používa na displeji s HD rozlíšením. Zobrazenia adresárov a ikony si načíta priamo zo systému. Používa konfigurovateľnú lištu, ktorú si môžete plne prispôsobiť. Okrem toho je tu aj lišta skratiek, na ktorú sa zmestí viac ako 20 adresárov, z toho k 10 máte možnosť rýchlej voľby cez klávesovú skratku Ctrl.

Pristupovať môže aj k špeciálnym adresárom ako Drobox, Google Disk alebo OneDrive vrátane OneDrive Business. Po nainštalovaní týchto aplikácií sa vám automaticky zobrazia nové tlačidlá na lište diskov. Prechádzať môžete aj registre, sieťové zariadenia alebo FTP súbory. Je tu prepracovaný klient FTP aj možnosť práce s komprimovanými súbormi. Program bol od začiatku navrhnutý graficky veľmi prívetivo a rozhodne sa za tento program prihovárame. Subjektívne viac ako za Total Commandera, no chápeme, že je to vec vkusu a hlavne špecifických potrieb. Výrobca teraz zlepšil podporu kompatibility s Windows 10 a ponúka 32 a 64-biovú verziu svojej aplikácie.

Zásuvné moduly sú neoddeliteľnou súčasťou programu. Umožňujú prezerať špeciálne súbory vrátane obrázkov, vytvárať HML galérie, komprimovať súbory, hromadne premenovávať alebo napríklad šifrovať. Salamander sa nám páčil aj pre svoju možnosť bezpečného odstraňovania súborov z disku alebo prečisťovania voľného miesta na disku alebo pamäťových médiách. Ak niekomu darujete flash disk alebo požičiavate pamäťovú kartu, tu môžete jej obsah premazať tak, aby sa nedal obnoviť. No a samozrejme, nechýba ani zásuvný modul na obnovu omylom vymazaných dát.

Program podporuje farebné zvýrazňovanie podľa typu súborov, čím získate rýchlejší prehľad o tom, aké súbory sa nachádzajú v adresároch. Takisto nechýba vytvorenie obrazovej mapy z disku. Asi to nevyužijete každý deň, no odhalíte najväčšie adresáre na disku. Všetky nastavenia si môžete exportovať do súboru REG a potom ich na novom počítači len dvojklikom importujete do registra. Budete mať opäť nastavené všetko ako na starom. Rovnako aj tu môžete vytvárať dávky operácií so súbormi a nastaviť ich tak, aby pokračovali vždy keď sa jedna operácia so súbormi skončí.

Link: www.altap.cz
Cena: 29,94 EUR

FreeCommander XE 2016

FreeCommander XE s pohľadom na panely v odlišnom štýle ich zobrazenia

FreeCommander XE s pohľadom na panely v odlišnom štýle ich zobrazenia

Tento program je zadarmo a uvádzame ho ako alternatívu k prvým dvom. Má dostatok funkcií, s ktorými si vystačíte. Ako sme však uviedli, nie je to len o funkciách, ale aj o tom, ako sa s programom pracuje. Program úzko spolupracuje so systémom, takže si väčšinu svojho vzhľadu preberá zo systémových knižníc. Prekážalo nám len zobrazenie adresárov v režime detailov. Keďže niektoré názvy boli dlhé, detaily ako typ súboru alebo jeho veľkosť sme bez horizontálneho rolovania nevideli. Vlastné nastavenie tabulátorov zobrazenia je možné, no treba si to vopred nastaviť.

Silnou stránkou pre „hard-core“ používateľov so súbormi sú záložky. Stačí si adresár presunúť myšou do záhlavia kariet a budete sa môcť prepínať medzi nimi v rámci jedného panela. Vzhľad programu sa dá kompletne prispôsobiť. Na to je tu kladený veľký dôraz. Prínos vidíme aj pre menej zbehlých používateľov, ktorí ocenia dve zobrazenia, premenovávací nástroj, bezpečnostné mazanie súborov alebo kompletnú podporu pre ZIP súbory. Obsah adresárov sa dá porovnávať, tiež poslúži pri synchronizácii dát medzi adresármi alebo vymeniteľnými médiami. Na pohľad je tu pomenej špecifických funkcií, no tie základné tu sú. Využiť môžete aj nástroj na tvorbu snímok.

Link: www.freecommander.com
Cena: zadarmo

Verdikt

Total Commander 9.0 beta je naozaj pokročilý program a považuje sa za správcu súborov, okrem Prieskumníka, ktorého každý pozná. Netvrdíme, že je vhodný pre každého. Je tu až príliš veľa komplexných funkcií, ktoré by ste nevyužili. Pokojne vyskúšajte aj iné programy z nášho prehľadu.

Altap Salamander 3.07 je výborný program, ktorý už roky používame. Nemá toľko možností ako iné aplikácie, no nájdete tu všetky pokročilé nástroje a veľa užitočných detailov, ktoré je občas dobré mať.

FreeCommander XE 2016 je veľmi dobre vybavený správca súborov, no nemá napríklad FTP klienta. Odporúčame ho tým, ktorí chcú graficky efektné prostredie, pokročilé funkcie, no nechcú sa nimi nechať zahltiť.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom októbrovom vydaní TOUCHIT č. 8/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.