Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Elektrifikácia v závode BMW Group v Lipsku pokračuje: Štyri mesiace po spustení výroby modelu MINI Countryman so spaľovacím motorom teraz z liniek schádza aj plne elektrická verzia.

Po postupnom ukončení výroby BMW i3 privítala kolíska elektromobility v závode BMW Group Leipzig ďalšie plne elektrické vozidlo. V súčasnosti závod vyrába štyri modely s tromi typmi pohonu dvoch značiek, všetky na jednej výrobnej linke: BMW radu 1, BMW radu 2 Active Tourer (vrátane plug-in hybridnej verzie), BMW radu 2 Gran Coupé a MINI Countryman v plne elektrickej aj spaľovacej verzii.

MINI Countryman Electric predstavuje významný krok v rámci prechodu značky MINI na úplnú elektrifikáciu do roku 2030 a spája pocit elektrifikovanej motokáry s nulovou mobilitou lokálnych emisií. Dodáva sa v dvoch plne elektrických variantoch: Countryman E (150 kW, 204 k | spotreba 17,4 – 15,7 kWh/100 km | emisie CO2 0 g/km) a výkonnejší Countryman SE ALL4 s pohonom všetkých kolies (230 kW, 313 k | spotreba 18,5 – 16,8 kWh/100 km | emisie CO2 0 g/km).

Hlavným faktorom nárastu objemu výroby v závode je model MINI Countryman. V priebehu roka 2024 sa produkcia zvýši na takmer 500 kusov denne – popri približne 800 vozidlách BMW, ktoré závod vyrába. Navyše, vďaka flexibilnému systému výroby je závod Leipzig schopný pohotovo reagovať na dopyt zákazníkov, napríklad zvýšením podielu plne elektrických vozidiel.

Flexibilná montážna štruktúra tiež znamenala, že MINI Countryman Electric sa mohol plynulo začleniť do výroby. Podobná situácia nastala aj v prípade rôznych pohonných jednotiek, ktoré sa vyrábajú na jednej a tej istej linke v rámci agregátnej montáže a pripravujú sa na tzv. „manželstvo“ s karosériou.

Značky: