Webové stránky sú základným nástrojom na obchodovanie na internete a poskytovanie služieb zákazníkom. Bohužiaľ, phishing a online podvody znižujú ich dôveryhodnosť v očiach používateľov internetu. Všetci si pamätáme opakované prípady falošného webu jednej zo slovenských bánk, na ktorý sa prihlásilo veľa dôverčivých klientov a ich konto bolo následne zneužité.

Bezpečnosť webu musí byť hlavným cieľom všetkých online predajcov a poskytovateľov služieb. Silné šifrovanie a autentizácia pomáhajú firmám znížiť riziko úniku a zneužitia informácií na minimum. Zároveň musí byť web dôveryhodný a návštevník musí mať možnosť ho autentifikovať.

ssl_stick_nowat

Ako sa brániť internetovým podvodníkom?

Všetkým spomínaným požiadavkám dokážu vyhovieť SSL certifikáty, ktoré zaisťujú šifrovanie prenášaných dát a zabezpečujú komunikáciu návštevníka so serverom. Vďaka dôveryhodnému vystaviteľovi a údajom uvedeným v certifikáte, slúžia SSL certifikáty aj na identifikáciu vlastníka webu a jeho autentifikáciu.

Certifikát ochráni návštevníka webu pred zneužitím jeho údajov a zabráni phishingovému útoku, kedy sa podvodníci snažia používateľa oklamať a naviesť na ich falošné webové stránky. Certifikát je nutný pre všetky prihlasovacie stránky, kde návštevník zadáva heslo. Ak sa neprihlási cez šifrovaný protokol HTTPS s dôveryhodným certifikátom, môže jeho prihlasovacie údaje ktokoľvek nepovolaný ľahko odchytiť.

Prečo je SSL certifikát potrebný

Používatelia na webových stránkach predajcov tovaru a služieb zadávajú osobné a platobné údaje, ktoré môžu byť ľahko zneužiteľné. Vyžadujú preto zabezpečenie zo strany prevádzkovateľa webu a absencia SSL certifikátu môže zákazníkov odrádzať. Pokiaľ nebude e-shop zabezpečený šifrovaním komunikácie, nikto na ňom nebude platiť platobnou kartou.

Jeden z najväčších realitných portálov v Česku – www.reality-bezprovize.cz – na bezpečnosť návštevníkov myslí a používa na svojom webe SSL certifikát od certifikačnej autority GeoTrust. Všetky citlivé informácie, ktoré ich návštevník s portálom zdieľa, sú dôverné a šifrované. Nikto tak nemôže odpočúvať, či ich klient hľadá prenájom nehnuteľnosti, inzeruje, hľadá nehnuteľnosť na kúpu alebo aké sú jeho osobné údaje a heslo používateľského konta.

Ak ste prevádzkovateľom e-shopu alebo webu poskytujúceho služby, rozhodne myslite na zabezpečenie webových stránok a svojich zákazníkov. Bezpečnosť je pre užívateľa dôležitá a stáva sa konkurenčnou výhodou. Štúdia projektu WebTop100, hodnotiaca najväčšie weby v Česku potvrdzuje, že zabezpečenie e-shopov je často nedostatočné a je veľkým rizikom. Prípadný bezpečnostný incident dokáže podkopať dôveru zákazníkov a obchod môže zlikvidovať. Prečo by práve váš web mal byť takým prípadom?

Starajte sa o bezpečnosť svojich používateľov a umožnite im využitie SSL certifikátu na vašom webe. Zvýšite tým nielen jeho bezpečnosť, ale aj dôveryhodnosť.

Značky: