Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosti Globaltel a SWAN vítajú začatie vyšetrovania, ktoré inicioval Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) v súvislosti s kontrolou v NASES, pretože všetky doposiaľ zverejnené informácie týmto firmám pripadajú účelové alebo prinajmenšom značne zjednodušené.

Nie je šťastné, že doteraz nie je zverejnený protokol z kontroly v plnom rozsahu, čo neprispieva k transparentnosti vykonanej kontroly. Spoločnosť Globaltel požiadala o sprístupnenie protokolu z kontroly v zmysle Zákona 211/2000 Z.z. o slobodnom prístupe k informáciám, no s poukázaním na trestné oznámenie zo strany NKÚ nám sprístupnenie bolo odmietnuté.

Vieme sa preto vyjadriť len k informáciám, ktoré na verejnosť prenikajú postupne, napríklad aj vo vyhláseniach podpredsedu NKÚ Ľubomíra Andrassyho pre médiá. Mnohé jeho tvrdenia sú však v prudkom rozpore s našim zmluvným vzťahom s NASES-om. Nakoľko zmluvy sú verejné, vie si to verejnosť overiť, na rozdiel od informácií z protokolu o kontrole, ktorý NKÚ zverejniť odmieta.

Aj preto by sme privítali viesť túto debatu na odbornej úrovni a odmietame sa zapájať do neférového politického boja. Spoločnosti uvádzajú, že sú dlhodobým partnerom vlády a už viac ako 18 rokov spolupracujú a dodávajú štátu riešenia v oblasti eGovermentu, vďaka ktorým dnes funguje komunikácia štátnej správy s občanmi i jej orgánmi navzájom omnoho efektívnejšie.

Značky: