Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

JE KRYPTO RIEŠENÍM PRE DAŇ Z FINANČNÝCH TRANSAKCIÍ?

Kryptomeny sú aktuálne horúcou témou nielen pre investorov, ale aj pre regulátorov. Najmä z daňového a účtovného hľadiska vyvolávajú mnoho otázok. Slovenská legislatíva sa v posledných rokoch mení a prispôsobuje potrebám modernej digitálnej ekonomiky. Ako sa však vyvíja právny rámec v oblasti kryptomien na Slovensku a v Európe a ako sa k nim postaviť z pohľadu daní? Aj týmto otázkam sa venujú odborníci z Highgate Group.

Kryptoaktíva dnes už nie sú doménou iba úzkej skupiny nadšencov, ale s daňovými a regulačnými otázkami sa potykajú aj veľké inštitucionálne finančné domy. Daň z finančných transakcií, ale aj iné oblasti daňového, účtovného a praktického sveta zasahujú do života podnikateľov. Odborníci z Highgate radia, ako reagovať na výzvy existujúcej aj pripravovanej finančnej regulácie.

Je dôležité pozrieť sa na to ako vlastne slovenská legislatíva chápe pojem kryptomeny. Pojem virtuálna mena obsahoval prvýkrát zákon o účtovníctve z roku 2017. Aj vďaka Európskej únii a jej smerniciam sa správna terminológia začína presadzovať už aj v našich zákonoch.

Zdaňovanie kryptomien: Komplikovaný proces?

Jedným z najväčších problémov pre investorov do kryptomien je spôsob ich zdaňovania. Podľa slovenských daňových pravidiel je akékoľvek využitie kryptomien na bežné transakcie považované za zdaniteľné. To znamená, že ak niekto nakúpi Bitcoin a neskôr ho použije na kúpu tovaru alebo služby, rozdiel medzi nákupnou cenou Bitcoinu a jeho hodnotou pri transakcii sa musí zdaniť.

Právna neistota

„Na Slovensku stále existuje mnoho nejasností týkajúcich sa účtovania a zdaňovania kryptomien. Príkladom je otázka, akým spôsobom si môže daňovník uplatniť náklady pri predaji kryptoaktív. Zákon nešpecifikuje presné metódy a zanecháva značnú voľnosť pre daňovníka. Táto právna neistota môže viesť k nezhodám s finančnou správou, čo zvyšuje riziko z daňových kontrol a následných sankcií.“ – vysvetľuje  Peter Varga, partner a advokát poradenskej spoločnosti Highgate Group.

Ako minimalizovať daňové riziko?

Jednou z legitímnych stratégií, ktoré môžu investori do kryptomien zvažovať, je štruktúrovanie svojich transakcií a celkovo podnikania na trhu s kryptoaktívami tak, aby minimalizovali riziko daňových kontrol. Aj keď to môže byť kontroverzné, cieľom je vyhnúť sa nepredvídateľnosti zo strany slovenských daňových úradov pri výklade a aplikácií príslušných predpisov.

Aj keď legislatíva prešla v posledných rokoch významnými zmenami, stále existuje mnoho nejasností a praktických otázok, ktoré je potrebné riešiť. Pre investorov je dôležité sledovať nové pravidlá a zohľadňovať riziká spojené s možnými daňovými kontrolami

Jedným z problémov je legislatívna nejasnosť, ktorá odrádza najmä veľké finančné inštitúcie od investícií do kryptoaktív. Legislatívne prekážky ako inštitút zabezpečenia dane a problémy s prekladmi európskych noriem, môžu brzdiť rozvoj trhu. Napriek nejakej vôli zo strany veľkých finančných inštitúcií vstúpiť do oblasti kryptoaktív, legislatívna nejasnosť vytvára riziko nepredvídateľnosti a odrádza ich od vstupu do tohto prostredia.“- upresňuje Peter Varga.

K uvedeným otázkam sa 24. októbra 2024 v priestoroch hotela Carlton v Bratislave pod záštitou poradenskej skupiny Highgate Group uskutoční odborná konferencia venovaná rôznym investičným a korporátnym štruktúram z hľadiska daní a finančnej regulácie s dôrazom na oblasť kryptoaktív. https://highgate.sk/konferencie/konferencia-o-krypte/

Značky: