Misia Artemis I, ktorú americká vesmírna agentúra NASA plánovala odštartovať najprv koncom augusta a potom v septembri, je odsunutá až na november.

NASA konkrétne určila nové štartovacie okno na obdobie medzi 12. a 27. novembrom. Nepodarilo sa tak naplniť plán o októbrovom štarte, keďže pre hurikán Ian, ktorý zasiahol Floridu, agentúra radšej raketu SLS dopravila späť do hangára, aby ju ochránila pred výčinmi počasia.

Hurikán napokon v čase, keď dosiahol Kennedyho vesmírne stredisko, zoslabol na tropickú búrku, ktorá podľa NASA nespôsobila žiadne poškodenie letového hardvéru Artemis. Podotkla len, že došlo k menšiemu vniknutiu vody.

Predchádzajúce plánované štarty koncom augusta a koncom septembra NASA zrušila. V prvom prípade to bolo pre problémy s motorom a v druhom pre únik kvapalného vodíka, ktorý slúži ako palivo.

NASA chce štartom Artemis I pripraviť pôdu pre budúce misie, ktoré majú na Mesiac po desaťročiach opäť dopraviť ľudí. V rámci Artemis I bude preto raketou SLS na dráhu okolo Mesiaca vyslaná kapsula Orion bez posádky so zámerom získať informácie a skúsenosti na ďalšie fázy tohto projektu.

Cieľom kozmického programu Artemis je podľa NASA dostať na Mesiac po zhruba 50 rokoch ďalších dvoch ľudí, konkrétne muža a ženu. Šlo by vôbec o prvú ženu, ktorá sa dostane na povrch Mesiaca a minimálne jedna z týchto osôb bude inej farby pleti než bielej. Tento plán chce NASA zrealizovať do roku 2024.

Súvisiacimi zámermi je výstavba stálej základne na Mesiaci a vesmírnej stanice na jeho obežnej dráhe, ktoré umožnia vykonávať vedecké výskumy v širšom meradle ako doteraz.

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.