Doposiaľ prešli redakciou rôzne riešenia a zariadenia pre inteligentnú domácnosť, ktoré majú poskytovať komfort, vytvárať pohodlie a v neposlednom rade aj zabezpečiť domov, v ktorom sú nainštalované. Testovali sme rôzne zariadenia od všemožných výrobcov, ale spoločnosti Xiaomi sme sa hĺbkovo ešte nevenovali. To sa však teraz mení. Aktuálne začíname dlhodobý test inteligentných zariadení od tejto spoločnosti, ktorý bude rozdelený na viacero špecificky zameraných článkov, ale aj videí.

V tomto úvodnom článku vám v krátkosti predstavíme zariadenia, s ktorými dlhodobý test odštartujeme. Postupne budú k týmto zariadeniam pribúdať ďalšie, aby sme ich zapojili do spoločného ekosystému a vytvárali zaujímavé, no hlavne v praxi dobre a prakticky použiteľné automatizácie. Najviac nás zaujíma stabilita systému, funkčnosť jednotlivých zariadení a samozrejme ovládanie, ktoré je v rámci jednej aplikácie – Mi Home (zdarma pre Android/iOS). Zaujíma nás aj práca zariadení, resp. ich kontrola a ovládanie mimo domácnosti.

S čím začíname?  

Bezpečnostným základom našej domácnosti bude – Mi Smart Senzor Set, ktorý podporuje pripojenie a ovládanie viacerých zariadení z ekosystému Xiaomi. Vďaka centrálnej jednotke a snímačom môžete mať prehľad o celej domácnosti, a taktiež kontrolovať a ovládať prepojené zariadenia/spotrebiče. Táto zostava obsahuje riadiacu jednotku, 2x pohybový senzor, 2x okenný a dverový senzor a 1x bezdrôtový prepínač. Už na začiatku musíme pochváliť dizajn a spracovanie týchto zariadení. Každé jedno zariadenie je precízne spracované (v bielej farbe), veľmi elegantné a v domácnosti nerušivé. Aj na tomto príklade pekne vidieť, ako sa chce spoločnosť Xiaomi podobať na Apple, nakoľko aj samotné balenie je veľmi podobne riešené.

Treba aj svietiť, však? Svetlá nám v teste nemôžu chýbať, pričom máme k dispozícii rovno tri zariadenia. Prvým je smart RGB LED žiarovka (Xiaomi Yeelight Smart LED) s nastaviteľnou intenzitou svetla a možnosťou zmeny farebnej škály. Táto žiarovka je v zásade obyčajná, ale tým, že dokáže bezdrôtovo komunikovať s ostatnými zariadeniami ju budeme pekne vedieť zapojiť do automatizácie, napr. pri vytváraní večernej atmosféry. Okrem toho sa dokáže zosynchronizovať s TV alebo aktuálne prehrávanou hudbou, podľa čoho bude meniť farby. Sme na to zvedaví!

Ďalším produktom je Yeelight LED RGB pás Plus, ktorý sa dá veľmi pekne zakomponovať do akejkoľvek domácnosti. V ideálnom prípade ho treba skryť tak, aby dotváral pozadie napr. televízora alebo osvietil nejakú poličku, prípadne kuchynskú linku. Tento LED pás vyniká svojou flexibilitou a jednoduchou rozšíriteľnosťou (máme k dispozícii aj LED rozširujúci pás). Napájaný je z 230V elektrickej siete dodávaným adaptérom, pričom je k dispozícii aj integrovaný ovládač. Farbu a intenzitu svetla môžete ľahko synchronizovať s rytmom obľúbenej hudby a dotvárať tak pohodovú atmosféru. Výhodou je aj dostupnosť rôznych predprogramovaných scén a komunikácia s Google Asistentom a Amazon Alexa.

Posledným smart zariadením, ktoré nám bude pomáhať s osvetlením, je dizajnová lahôdka s jednoduchým názvom – Mi LED Stropné svetlo. Ide o relatívne veľké, ale prakticky spracované LED svietidlo do akéhokoľvek priestoru s málo vídaním spôsobom inštalácie – svetlo má inovatívny rýchloupínací modul, vďaka čomu by sa malo veľmi ľahko zapojiť. Dokázať by to mal aj takzvaný elektro amatér. Samozrejmosťou je možnosť zmeny farebnej teploty svetla od 2700 do 6500 kelvinov a rozsah jasu od 0.1 do 2200 lúmenov. Svetlo komunikuje prostredníctvom Bluetooth alebo Wi-Fi s aplikáciou Mi Home a ostatnými zariadeniami, pričom má aj jednu špecifickú fičúru – je prepojiteľné s inteligentným náramkom Mi Band (nešpecifikovaná verzia), ktorý ho dokáže automaticky vypnúť v prípade, že zaspíte. Zaujímavé, určite vyskúšame! Taktiež nechýba ani podpora hlasových asistentov – Google Asistent a Amazon Alexa.

Na záver sa dostávame k zariadeniu, ktoré sa bude starať o čistotu a komfort v domácnosti. Áno, tipujete správne, do testu Xiaomi ekosystému zapojíme aj robotický vysávač – Xiaomi Xiaowa Lite. Ide o vstupný model, ktorý by mal zabezpečiť vždy čistú podlahu, pričom dúfame, že sa bude po domácnosti pohybovať čo najprecíznejšie. Tento model dokáže podľa výrobcu pracovať až 150 minút na jedno nabitie – vďaka 2600 mAh lítiovo-iónovej batérii. Vo vlastnej réžii vyhodnocuje aj nutnosť dobitia batérie, pričom sa samostatne vráti k nabíjacej stanici a začne automatizovaný proces nabíjania. Výbava robotického vysávača obsahuje HEPA filter, ktorý dokáže zachytiť aj najjemnejšie prachové častice a alergény. Pravidelné vysávanie by malo prispieť aj k lepšiemu vzduchu v domácnosti, bez množstva prachu.

Ľahko odnímateľná nádoba na prach má kapacitu 0,64 l a vystačí na rýchle upratovanie menších a stredne veľkých domácností. Výhodou je prejazdnosť prahov na úrovni 2 cm a samozrejmosťou je ovládanie pomocou aplikácie a možnosť zapojenia vysávača do automatizácie. Robotický vysávač Xiaomi Xiaowa Lite ponúka viaceré režimy čistenia (čistenie okrajov/rohov, čistenie voľných priestorov, spätné čisteniea čistenie na mieste) a je vybavený šiestimi skupinami infračervených senzorov, vďaka ktorým je schopný včas odhaliť prekážku v reálnom čase. Dvojitý gyroskopický inerciálny navigačný systém v kombinácii s dvojitým optickým sledovaním pohybu a ďalšími senzormi napomáha vysávaču, aby vždy dosiahol optimálnu plánovanú cestu čistenia.Medzi hlavné vlastnosti a výhody tohoto modelu patrí – ovládanie prostredníctvom aplikácie Mi Home (aj mimo domácnosti), plánovanie týždenného alebo denného čistenia a kontrola jeho priebehu.Na test tohoto zariadenia sa naozaj tešíme, konečne bude vysávať niekto dobrovoľne!

Čím budeme domácnosť ovládať a kontrolovať? 

Použijeme rôzne zariadenia, ale tým hlavným bude – Xiaomi Redmi 7. Ide o relatívne nový model strednej triedy, ktorý disponuje 6,26“ HD+ displejom s DOT drop výrezom (slzička), pričom až 86,43% prednej časti tvorí samotný displej. Chýbať nesmie ani slušný fotoaparát – 12 Mpx hlavný snímač + 2 Mpx sekundárny snímač. Najviac nás však zaujíma výkon a stabilita systému, nakoľko bude tento telefón slúžiť ako riadiaca jednotka a ovládač celej inteligentnej domácnosti. O plynulý chod sa má postarať procesor Qualcomm Snapdragon 632, ktorému sekundujú 3 GB operačnej pamäte RAM. Interná pamäť má kapacitu 32 GB a je rozšíriteľná o microSD pamäťovú kartu do max. kapacity 512 GB. Chýbať nesmie ani biometrické zabezpečenie zariadenia, ktoré má na starosti snímač odtlačkov prstov v zadnej časti a prítomné je aj základné odomykanie tvárou, ktoré je ovládané AI algoritmom. Redmi 7 disponuje aj certifikáciou P2i (odolnosť voči striekajúcej vode). Potrebovať budeme aj dlhú výdrž na jedno nabitie, čo by mala zabezpečiť integrovaná batéria s kapacitou 4000 mAh.

Dlhodobý a podrobný test inteligentnej domácnosti od spoločnosti Xiaomi začína a vy sa máte načo tešiť. Všetky vyššie uvedené zariadenia, ale aj omnoho viac produktov nájdete na stránke – www.mi-store.sk

Prečítajte si aj:

Vyberáme robotický vysávač: iRobot vs. Xiaomi

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE