Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Startup Verdikto pôsobiaci na Slovensku a v Česku získal investíciu od Radovana Palu a Andreja Leontieva, partnerov medzinárodnej advokátskej kancelárie TaylorWessing, fondu Vision Ventures a technologickej firmy Vacuum Group v celkovej sume 720 000 EUR. Verdikto vyvíja spôsob, ako použitím technológií prinášať právne poradenstvo čo najširšiemu okruhu obyvateľstva, vrátane rôznych znevýhodnených skupín, pre ktoré je bežne poskytované právne poradenstvo v praxi často ešte stále nedostupné.

Zákony, nariadenia, vyhlášky, stále nové pravidlá pribúdajú každý deň. Momentálne je ich už nespočetné množstvo, pričom častokrát sa v nich neorientujú ani samotní právnici.

„Od bežných ľudí štát očakáva, aby zákony a pravidlá poznali, rozumeli im a riadili sa nimi. Väčšina z nich si pritom štandardné právne služby nemôže dovoliť, či už z dôvodu rôznych znevýhodnení alebo finančných možností. Práve toto sa snažíme zmeniť s Verdiktom my. Chceme, aby boli právne služby dostupné aj pre tých, ktorí ich veľmi potrebujú, no bránia im v tom praktické prekážky. Častokrát sa chcú spýtať len na jednu konkrétnu otázku a nezdá sa nám  fér, aby platili rovnako ako niekto, kto potrebuje komplexné právne poradenstvo,” vysvetľuje zakladateľ Verdikta Milan Dang jeho pôvodnú myšlienku.

„Dlho som hľadal vhodných investorov, ktorí by venovali nášmu projektu nielen peniaze, ale aj svoje skúsenosti. Spoločná črta všetkých našich investorov je, že sa im páči spoločenský rozmer projektu a chcú mu pomôcť. Cítime, že nie sme sami, ktorí chceme právny systém sprístupniť pre širokú vrstvu obyvateľstva tak, ako to malo byť už dávno,” dopĺňa Milan Dang.

Do startupu okrem fondu Vision Ventures a Vacuum Group investovali aj partneri advokátskej kancelárie TaylorWessing Radovan Pala (pôsobí aj ako poradca prezidentky Zuzany Čaputovej pre oblasť práva a spravodlivosti) a Andrej Leontiev (spoluautor protischránkového zákona a medzinárodne uznávaný expert pre boj proti praniu špinavých peňazí).

„Ako skúseným advokátom nám prešlo cez ruky veľa slovenských startupov. Len málo z nich však malo vo svojej DNA jasne formulovanú víziu vytvárať spravodlivejší svet pre budúce generácie. S mojím partnerom Radovanom Palom sme presvedčení, že je našou spoločenskou povinnosťou, aby sme ako advokáti všetkými spôsobmi bojovali za zrovnoprávnenie všetkých občanov pred zákonom. Formálna rovnosť strán je však iba ilúzia, pokiaľ bežní ľudia nedokážu svoje práva účinne presadzovať a existuje  výrazná nerovnosť  medzi tými, ktorí si môžu dovoliť právne poradenstvo a tými, ktorí svoje práva dokonale nepoznajú. Podporujeme Verdikto, lebo veríme, že môže pomôcť tomu, aby bola pre bežných obyvateľov každodenná spravodlivosť skutočne dostupná, čo je predpokladom pre to, aby ich práva neboli iba „na papieri”,“ uviedol Andrej Leontiev.

S podporou nových investorov Verdikto spúšťa novú ponuku aj pre firmy. Tie budú mať možnosť predplatiť si túto službu ako benefit pre svojich zamestnancov, ktorí budú mať za pár eur prístup k právnej pomoci.

“Pre firmy ponúkame nástroj, ktorý pomôže v dôležitých životných situáciách a je benefitom, ktorý zamestnancom ukazuje, že ich zamestnávateľovi záleží na tom, aby takúto formu podpory mali,” hovorí Milan Dang.

Ako Verdikto rieši právne problémy?

  1. Stačí navštíviť webstránku https://www.verdikto.sk/pravna-poradna  a položiť otázku, ktorá vás trápi.
  2. Verdikto zaistí, aby sa dostala k správnemu advokátovi. Ten sa s podobnou otázkou stretol už mnohokrát.  Ostatní advokáti by si problematiku najprv museli dlho študovať. Zároveň viete dopredu, koľko zaplatíte.
  3. Do pár hodín obdržíte odpoveď na vašu otázku.

Verdikto v číslach

  • Funguje v 2 krajinách (SR, ČR) a v 4 jazykoch (slovenčina, čeština, angličtina, ruština)
  • Cez 100 overených advokátov v databáze sa dostanete k širokej škále advokátov, pričom nie ste viazaní na mesto najbližšie k tomu vášmu
  • Doposiaľ viac ako 10 000 registrovaných užívateľov
  • Rieši až 1000 nových podnetov mesačne
  • Cena právnej rady už od 6 EUR oproti priemernej hodinovej sadzbe advokátskych kancelárií od 50 EUR
  • Najčastejšie podnety
    • Rýchla kontrola zmluvy
    • Vysvetlenie úradných listín a úradnej komunikácie
    • Otázky na povinnosť testovania a očkovania na pracovisku
    • Otázky na práva nájomcov v súvislosti so zvyšovaním nájmu zo strany prenajímateľov
    • Aktualizácia obchodných podmienok spoločností
    • Používajú ho aj advokáti na konzultáciu svojich názorov so svojimi kolegami

Značky: