Je tu riziko starých a nevyužívaných počítačov?

Web Tom’s Hardware sa venoval téme prechodu na nový operačný systém, no zároveň koncu podpory Windows 10. S tým úzko súvisí možnosť existencie množstva nevyužívaných starých počítačov, na ktoré sa Windows 11 alebo pripravovaný Windows 12 nebude dať nainštalovať. Obmedzenia poznáme už teraz a okrem TPM čipu 2.0 potrebujete aj podporovaný procesor. Práve potreba novšieho CPU vyvolala silnú diskusiu a nevôľu zo strany používateľov. Približne sa dá hovoriť o tom, že potrebujete minimálne Intel Core 8. gen., no plošne to neplatí, keďže nie všetky CPU od Intelu sú zo série Core.

Analytická firma Canalys predpovedá nárast trhu s PC o 8 %. Podľa nich to bude súvisieť s prirodzenou potrebou mať novší počítač pripravený na Windows 11 a neskôr 12. Tí, čo nebudú potrebovať nový systém alebo počítač, zostanú na Windows 10. Avšak už bez dostupnosti bezpečnostných aktualizácií.

Keď si predstavíme, že Windows 10 je aktuálne nainštalovaný na 240 miliónoch počítačov, čo s nimi bude, keď skončí podpora Windows 10? V októbri 2025 síce bude fungovať aj naďalej, no bez zaplatenia nedostanete bezpečnostné aktualizácie. Znamená to automaticky hromadu šrotu? Ťažko, keďže aj Windows 7 tu bol príliš dlho, dlhšie než tu skutočne mal byť vzhľadom na rizikovosť nepodporovaného systému.

Z minulého pozorovania sa dá usúdiť, že budú používatelia bez aktívnej ochrany zo strany výrobcu, potom tí, ktorí vymenia počítač za novší alebo používatelia, ktorí nájdu spôsob ako obísť kontrolné mechanizmy Windows 11. Následne si ho nainštalujú aj na počítači, ktorý nie je plne kompatibilný.

Zdroj: Tom’s Hardware

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.