Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Ste ľavák? Vo štvrtok môžete oslavovať s (ľavou) rukou hore! 13. august je váš deň – už od roku 1996 je oficiálne venovaný všetkým, ktorých dominantnou rukou je ľavá.

Dodnes neexistuje presné vedecké vysvetlenie, prečo je niekto pravák a niekto ľavák, no vzhľadom na to, že ľavákov je štatisticky menej – 8 až 15 percent populácie – ich začleňovanie do spoločnosti nebolo vždy najľahšie. V Japonsku napríklad v minulosti platilo, že žena mohla po svadbe požiadať o rozvod, ak zistila, že jej manžel je ľavák. V Indonézii dodnes nie je zdvorilé jesť a prijímať dary ľavou rukou, takže ak nechcete uraziť domácich, bude si to vyžadovať značnú akrobaciu. Popieranie ľaváctva sa pritom nemusí vyplatiť – niektoré internetové zdroje uvádzajú, že až 2 500 ľudí ročne umiera následkom zranení, spôsobených tým, že ako ľaváci používali zariadenia určené pre pravákov.

Medzinárodný deň ľavákov (13. august) prispieva k zvyšovaniu osvety ľavákov a je pripomienkou, aký komplikovaný je ich život vo svete, ktorý ponúka dizajnové riešenia zväčša len pre pravákov.

Našťastie, karta sa začína obracať a už aj na Slovensku čoraz viac predajcov vychádza v ústrety práve ľaváckej menšine. „Potreby pre ľavákov sa objavujú v desiatkach nákupných kategórií,“ hovorí obsahová manažérka nákupného portálu Heureka.sk Alexandra Čermáková. „Najčastejšie ide o kancelárske potreby, produkty pre záhradkárov a domácich majstrov. Donedávna raritou a dnes už bežným sortimentom sú ale napríklad aj počítačové myši či basgitary pre ľavákov,“ spresnila.

Ak sa potrebujete rýchlo a pohodlne zorientovať v produktovom portfóliu najrôznejších vymožeností navrhnutých špeciálne pre ľavákov, spoľahnite sa na nákupné skúsenosti iných. Heureka ponúka viac ako 3 milióny recenzií, aby ste všetky svoje internetové nákupy zvládli ľavou zadnou.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.