Ide o optimalizačný nástroj pre Windows s aktuálnymi funkciami na tento rok. Upravuje rozhranie, sprehľadňuje svoju zásobu funkcií a stále si ponecháva možnosť vykonať optimalizáciu systému jedným kliknutím.

WinOptimizer vám magazín TOUCHIT prináša každý rok, a tak máte vždy aktualizovanú verziu, tentoraz rozšírenú aj o funkcie na zobrazovanie bezpečnosti vášho systému. Nechýba kontrola hardvéru, ktorá upozorní problémy na pevnom disku.

Všetky činnosti rozdeľuje do samostatných sekcií. Na rýchlu údržbu môžete využiť optimalizáciu viacerých oblastí. Je tu nástroj na čistenie disku, optimalizáciu registra alebo čistenie súborov zostávajúcich po surfovaní internetom. Každý nástroj zobrazí nájdené výsledky. Ručná alebo automatická optimalizácia poskytne výsledky pre každú časť skenovania a je na vás, čo všetko sa bude odstraňovať.

Čistenie

Vidieť sú dočasné súbory, snímky pamäte, ktoré systém vytvoril pri chybe alebo napríklad nepotrebné inštalačné súbory. Odporúčame vždy skontrolovať, ktoré súbory sa budú odstraňovať. Program nevymaže žiadne dáta, ktoré sú vaše a mohli by ste ich niekedy potrebovať. Avšak je zbytočné, aby ste odstraňovali DB súbory vytvorené v súboroch s obrázkami. Sú v nich náhľady obrázkov, aby sa rýchlejšie zobrazili v Prieskumníkovi. Ešte jednoduchšie použitie do budúcna však uľahčí zmena nastavení programu.

Stačí vybrať, ktoré typy oblastí disku alebo súbory nemajú byť do výsledkov zahrnuté. Do výnimiek môžete zahrnúť typy skenovaní tak, ako ich uvádza program alebo priamo priečinky, súbory alebo súbory s nejakým príznakom. Napríklad tie, ktoré sú chránené proti zápisu. Súbory, ktoré budete odstraňovať, môžete namiesto priameho odstránenia premiestniť do Koša Windows.

Nástroje na analýzu systému a hardvérových komponentov. Slúžia aj na čistenie disku

Nastavenia

Program je vhodný aj na to, aby ste mali špecifické nastavenia ľahšie dostupnejšie. Môžete tak napríklad znížiť spotrebu alebo zahrievanie komponentov nastavením obnovy USB portov na nižšiu frekvenciu. Správa nastavení Windows je oblasť, ktorú netreba podceňovať a mali by ste byť opatrní. Je tu ale voľba na obnovenie pôvodne odporúčaných nastavení. Niektoré nastavenia sú dostupné pre Windows 7, väčšina z nich je plošne dostupná aj pre ostatné verzie Windows. Máte možnosť zmeniť fungovanie systému, prehliadačov Internet Explorer alebo Mozilla Firefox, prípadne priamo konfigurovať iné programy Microsoftu.

V tomto smere sme najviac ocenili funkciu AntiSpy, ktorá sa zameriava na ochranu súkromia. Systémy Windows a špeciálne Windows 10 odosielajú rôzne dáta a iným spôsobom sledujú vaše používanie systému. Tu máte všetko pod palcom. Inak roztrúsené nastavenia cez štandardné nastavenia a Ovládací panel Windows tu máte na jednom mieste. Povolenie vzdialeného pripojenia na váš počítač, administratívne zdieľania alebo napríklad zákaz oznamovania chýb pri jednotlivých službách. V štandardnom nastavení je táto možnosť povolená a údaje sa teda posielajú výrobcovi služby cez internet.

Plná výbava

Celkovo je tu viac ako 20 nástrojov na vyčistenie disku, úpravu nastavení alebo prispôsobenie Windows. Máte možnosť upravovať kontextové ponuky, konfigurovať súkromie vo Windows alebo odinštalovať aplikácie či napríklad zrýchliť spustenie systému odstránením programov spúšťaných po štarte.

Aktivácia

Program je potrebné zaregistrovať. Priamo počas inštalácie sa zobrazí výzva na získanie licenčného kľúča. Ten vám po vyplnení krátkeho formulára na webovej stránke výrobcu príde aj do emailovej schránky. Následne nainštalujete plne registrovaný program a môžete ho začať používať.

Link na stiahnutie: tiny.cc/winoptim2019

Cena: zadarmo pre čitateľov magazínu TOUCHIT

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.