Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Celý rok si pripomíname sté výročie založenia Československej republiky a práve túto udalosť reflektuje aj Slovenské národné múzeum prostredníctvom výstavy dvoch renomovaných fotografov – jedného slovenského, ktorým je Tomáš Hulík, a druhým českým, Liborom Sváčekom. Ich spoločná výstava s názovm Česko/Slovensko je pre verejnosť už sprístupnená a pár mesiacov ešte potrvá.

 Sviatok založenia spoločnej republiky si Tomáš Hulík a Libor Sváček pripomenuli fotografickou výstavou Česko/Slovensko, ktorá prináša pohľad na krásu oboch našich krajín, zaujímavých svojou architektúrou a prírodnými scenériami. Slovenský fotograf Tomáš Hulík, ambasádor značky Nikon, popredný slovenský dokumentarista a prírodovedec spolupracoval s českým fotografom Liborom Sváčkom aj na rovnomennej publikácii, ktorú im na otvorení výstavy pokrstil generálny riaditeľ Slovenského národného múzea Branislav Panis.

Od slávnostného otvorenia, ktoré bolo v priestoroch Slovenského národného múzea sú snímky sprístupnené aj širokej verejnosti. ,,Je pre mňa česť osláviť toto výnimočné spoločné jubileum oboch našich národov a súčasne prezentovať naše jedinečné kultúrne a prírodné dedičstvo, ktoré sa my, Slováci, zatiaľ ešte stále len učíme si vážiť. Rovnako sme chceli prostredníctvom výstavy Česko/Slovensko v Slovenskom národnom múzeu spolu s Liborom Sváčkom ukázať to najkrajšie, čo v obidvoch krajinách máme,” vyjadril sa Tomáš Hulík.

Do spoločného projektu slovenský fotograf zahrnul aj sprievodné podujatie, ktoré pomenoval Inšpirácie Tomáša Hulíka. Koncom novembra predstavil prostredníctvom svojich prác aj svoje ,,srdcové” námety a témy. 42-ročný milovník prírody sa netají tým, že svoju krajinu zbožňuje: ,,Z dôvodu svojich posledných filmársko-fotografických projektov som po Slovensku precestoval takmer 200 000 kilometrov. Je to nádherná krajina, obdarená rozmanitosťou lesov, hôr, riek, lúk, pasienkov, jazier, vysokohorských plies, ale aj hradov, kaštieľov a drevených kostolov, ktoré si do dnešných dní zachovali svoju jedinečnosť. Cez naše územie prešli dejiny a zanechali tu nezmazateľné stopy,” dodal T. Hulík. Výstava fotografií pri príležitosti 100.výročia Česko/Slovensko je širokej verejnosti prístupná do 26.mája 2019.

Tomáš Hulík  (www.tomashulik.eu)

Slovenský fotograf dokumentarista a prírodovedec, ambasádor značky foto techniky Nikon, milovník divokej prírody a pôvabov Slovenska. Vyštudoval ekológiu a environmentalistiku na Prírodovedeckej fakulte UK v Bratislave. Založil prírodovedeckú organizáciu LENS. Podieľal sa na vedeckej a fotografickej expedícii na ruský Ďaleký východ, ostrov Sachalin, Borneo, do Malajzie v Južnej Kórei, Indonézii, Mongolsku a Keni. Prednášal na svetových zoologických kongresoch, publikoval o živote bobrov a venuje sa životu rysov. Pôsobí ako režisér, kameraman a producent. Natočil niekoľko filmov o bobroch, ktoré vysielali kanály ORF, ZDF, Arte a Discovery Channel. V roku 2007 vytvoril v spolupráci s Pavlom Barabášom pre rakúsky kanál ORF dokument Vysoké Tatry – divočina zamrznutá v čase, ktorý získal veľa ocenení. Od roku 2008 pracoval na projekte Návrat rysov pre STV, ORF, NDR a slovenské Ministerstvo životného prostredia. V roku 2011 natočil film Cesty Slovenskom o krásach Slovenska. Roku 2015 dokončil dva nové filmy Zlatý orol a Divoké Slovensko a ako kameraman divočiny sa podieľal na nakrúcaní filmu Expedion into Reed –  Neusiedlersee National Park.

Libor Sváček   (www.fotosvacek.cz)

Fotograf a rodák z Českého Krumlova vyštudoval anorganickú chémiu na pražskej Vysokej škole chemicko-technologickej, ale rozhodol sa zužitkovať osobnú záľubu vo fotografovaní ako profesiu. Ľuďom túžil sprostredkovať viac než úradné stanoviská, a to poéziu, prírodu, mestá a iné prostredie, ktoré človek často vidí bez toho, aby ich vnímal. Škola mu uľahčila pochopenie fotografickej chémie a zmysel pre techniku ho previedol svetom prístrojov. Vlastné štúdio nazval Expho. Ex ako extrém, pretože ho priťahujú predovšetkým extrémne podmienky a technicky náročné úlohy, ako napríklad práca a svitu mesiaca, blesku či sviečok. Extrémom je aj osobné nasadenie. Priznáva, že je schopný vykopať jamu, aby zo správneho uhla a svetla zaznamenal trblietanie pavučiny. Extrémne je náročný tiež na kvalitu fotografie, kompozíciu a na možnosti vyťažiť maximum zo špičkovej techniky a materiálu. Ako krumlovský patriot vníma svoje krásne mesto ako inšpirujúci a nevyčerpateľný zdroj romantiky objavov a premien vo svetle a nálade. Pre Krumlov je tým, čím sú pre Prahu jej milovaní fotografi. Publikuje v reprezentatívnych tlačiach – knihách sprievodcoch, kalendároch. Je autorom cyklu poetických pohľadníc, zachycujúcich malebné zákutia mesta a okolia, ako aj interiéry pamätihodností. Dokumentuje tiež významné kultúrno-spoločenské udalosti. K jeho najobľúbenejším námetom patrí letecká fotografia. Libor Sváček je jedným z tvorcov projektu Oficiálneho informačného systému regiónu Český Krumlov.

Značky: