Opatrenia obmedzujúce sociálny kontakt sa posledné mesiace stali bežnou súčasťou našich životov a ľudia sa takisto museli prispôsobiť novému pracovnému prostrediu, aj keď išlo len o ich obývačku. Tým však vznikol priestor, že sa naše súkromné a pracovné životy akosi zlievajú do jedného. Až polovica (51 %) ľudí pracujúcich z domu, ktorí začali sledovať viac obsahu pre dospelých pripúšťa, že tak robili na tých istých zariadeniach, ktoré používajú aj na pracovné účely. Ide o jedno z kľúčových zistení aktuálnej správy spoločnosti Kaspersky – Ako COVID-19 zmenil spôsob, akým ľudia pracujú.

Podmienky, ktoré sa stali novým štandardom a s ktorými sa zamestnanci v súčasnosti musia vysporiadať, začínajú mať vplyv na ich rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom. Takmer tretina (31 %) pracovníkov uviedla, že práci venujú viac času než predtým. Na druhej strane, 46 % ich uvádza, že zvýšili objem času venovaný osobným aktivitám. K tejto zmene mohlo dôjsť aj z toho dôvodu, že zamestnanci v súčasnosti nemusia toľko cestovať, resp. nemusia dochádzať do práce, ak pracujú z domu.

Správa tiež odhalila, že oddeliť pracovný a súkromný život je náročné hlavne čo sa týka informačných technológií. Pre firmy môže byť znepokojujúce, že až 51 % zamestnancov, ktorí priznali, že začali sledovať viac obsahu pre dospelých, odkedy pracujú z domu, tak robí na zariadeniach, ktoré využívajú aj na prácu. Takmer pätina (18 %) zamestnancov dokonca tento obsah sleduje na zariadeniach, ktoré im poskytol zamestnávateľ, pričom 33 % ich pripustilo, že obsah pre dospelých sleduje na svojich súkromných zariadeniach, ktoré však využívajú aj na prácu.

Navyše, 55 % zamestnancov povedalo, že odkedy začali pracovať z domu, oveľa viac čítajú spravodajský obsah. Toto zistenie je samozrejme pochopiteľné, nakoľko ľudia chcú byť o vývoji v súvislosti s koronavírusom informovaní. Avšak až v 60 % prípadov, tak robia na zariadeniach, ktoré využívajú aj na prácu. Pokiaľ teda zamestnanci nebudú venovať dostatočnú pozornosť zdrojom a webovým stránkam, ktoré navštevujú, riskujú, že sa ich zariadenie infikuje malvérom.

Pracovníci si takisto vypestovali návyk využívať služby, ktoré používajú v súkromí, aj na pracovné účely – čím zvyšujú riziko vyplývajúce z tieňového IT, vrátane zverejnenia citlivých informácií. 42 % zamestnancov napríklad využíva osobné e-mailové účty na pracovné záležitosti a 49 % pripúšťa, že prácou z domu sa ich používanie ešte zvýšilo. 38 % pracovníkov využíva messengerové aplikácie, ktoré neboli schválené ich IT oddelením, pričom 60 % z nich intenzitu ich používania počas týchto nových okolností ešte zvýšilo.

Spoločnosť Kaspersky na ochranu zamestnancov a firemných dát odporúča zamestnávateľom dodržiavať nasledovné opatrenia:

  • Naplánujte školenie zamerané na zvýšenie povedomia zamestnancov v oblasti bezpečnosti. Môžete ho realizovať aj online a malo by pokrývať všetky nevyhnutné aktivity, ako sú správa účtu a hesla, bezpečnosť e-mailov či bezpečnosť koncových bodov. Spoločnosť Kaspersky v spolupráci so vzdelávacou organizáciou Area9 Lyceum pripravila bezplatný modul, ktorý pomáha zamestnancom pracovať z domu bezpečne.
  • Zabezpečte, aby boli zariadenia, softvér, aplikácie a služby vždy aktualizované na najnovšiu verziu. Aktualizácie pomáhajú eliminovať ich zraniteľnosti.
  • Nainštalujte si overený bezpečnostný softvér ako napríklad Kaspersky Endpoint Security Cloud na všetky koncové body, vrátane mobilných zariadení a zapnite firewall. Akékoľvek riešenie, pre ktoré sa rozhodnete, by malo zahŕňať ochranu pred webovými hrozbami a e-mailovým phishingom.

Pracovníkom a používateľom pracujúcim z domu na ich vlastných zariadeniach spoločnosť Kaspersky odporúča: 

  • Použite spoľahlivé bezpečnostné riešenia, ako napríklad Kaspersky Security Cloud, určené na komplexnú ochranu pred mnohými hrozbami.
  • Zábavný a vzdelávací obsah sťahujte len z dôveryhodných zdrojov.

Značky: