Kane Gamble, známy vo virtuálnom svete skôr pod aliasom „Cracka“ sa dokázal nabúrať dokonca aj do elektronickej pošty ex–šéfa CIA, Johna Brennana. 

Tínedžer Kane Gamble, ktorý je zakladateľom hackerskej skupiny vystupujúcej pod názvom „Crackas with attitude“ (slovensky „Hackeri s postojom“) bol za kybernetické zločiny súdom odsúdený na 2 roky odňatia slobody. Aktuálne 18–ročný mladík si trest odpyká v nápravnovýchovnom zariadení pre mladistvých. Skutku sa dopustil ešte ako 15–ročný. O tom, že nejde o len tak hocijakú skupinku hackerov môže svedčiť fakt, že „Cracka“ spolu so svojimi komplicmi dokázali hacknúť viacerých popredných vládnych predstaviteľov USA, vrátane zástupcu riaditeľa FBI Marka Giuliana, riaditeľa Národnej spravodajskej agentúry Jamesa Clappera či niekdajšieho riaditeľa CIA, Johna Brennana.

Polícia zadržala  britského rodáka už začiatkom roku 2016, pričom aktuálne ho súd uznal vinným až z desiatich kybernetických zločinov. Sudca, okrem odňatia slobody, nariadil aj zaistiť všetku výpočtovú techniku odsúdeného. Technika, ktorou sa  „Crackas with attitude“ dopustili väčšiny svojich zločinov, je v digitálnom svete známa pod pojmom „sociálne inžinierstvo„. K citlivým údajom svojich obetí sa dostali napríklad aj tak, že v ich mene telefonovali na zákaznícke linky internetových providerov a mobilných operátorov za účelom získania dôverných informácií, či s úmyslom pregenerovania hesiel k jednotlivým účtom na ich kontaktné telefónne čísla alebo e–maily. Citlivé informácie získavali postupne, pričom šikovne sa najprv zmocnili účtov rodiny a priateľov svojich neskorších cieľov.

Odsúdený Kane Gamble alias „Cracka“

„Crackas with attitude“ sa podarilo získať až 40 príloh elektronickej pošty Johna Brennana, z ktorých niektoré boli publikované v dobre známych dokumentoch Wikileaks. Skupinke hackerov sa podarilo ukradnúť a zverejniť informácie o až 20–tich tisíckach kontaktoch z evidencie FBI. Podarilo sa im tiež nabúrať do e–mailovej komunikácie Jamesa Clappera a jeho manželky, no odpočúvali aj ich telefonáty a odchytávali domácu internetovú komunikáciu.

Potom, čo úrady zatkli Gambleho spolu s ďalším komplicom v roku 2016, zostávajúci členovia hackerskej skupiny deklarovali, že zastavia svoju činnosť iba v prípade, že USA preruší svoje diplomatické vzťahy s Izraelom. Gambleho advokát obhajoval svojho klienta tvrdením, že nikdy nemal v úmysle obete svojho kyberzločinu individuálne traumatizovať, ale šlo mu o zmenu zahraničnej politiky USA, ktorú sa snažil nešťastne presadiť „naivným, nezrelým a detským“ spôsobom. Sudca bol však iného názoru a nazval spomínanú hackerskú skupinu „kybergangom“ a ich počíňanie označil ako „kyberterorizmus“.

Zdroj: Engadget

Prečítajte si aj:

Spam a phishing: Kyberzločinci v roku 2017 zneužívali hlavne popularitu Bitcoinu a futbalu

 

Značky: