Technológia s potenciálom riešiť najpálčivejšie problémy ľudstva ukrytá v kostole, to znie ako dobrý námet pre vedecko-fantastické dielo.

Žiadne prekvapenie, že superpočítač MareNostrum 4 zaujal aj slávneho Dana Browna, ktorý ho spomenul v deji svojho najnovšieho románu Pôvod. Realita ale v prípade tohto inovatívneho zariadenia prekonáva fikciu. Opiera sa viac o vedu než fantastickosť.

MareNostrum 4, výsledok už štvrtého updatu zariadení MareNostrum v správe Barcelonského superpočítačového centra (Barcelona Supercomputing Center – BSC), je najrýchlejší superpočítač na svete postavený na novej generácii x86 serverov. Na jeho konštrukcii sa významnou mierou podieľala aj spoločnosť Lenovo poskytnutím komplexných datacentrových riešení.

Chrám zasvätený vede

Čisté línie MareNostrum 4 impozantne kontrastujú s historickými priestormi kaplnky Torre Girona na periférii Barcelony, kde je celé zariadenie umiestnené. Od iniciácie prvého MareNostrum v marci 2004 sa toto niekdajšie pútnické miesto stalo cieľom novodobých „pútnikov“, ktorí veria v silu faktov a vedeckého poznania. Ročne ich sem zavíta viac ako 10 000!

Superpočítač MareNostrum 4 je vyskladaný zo 48 serverových skríň s 3456 uzlami Lenovo ThinkSystem SD530, ktoré spája 60 kilometrov dlhá sieť vysokorýchlostných káblov Intel OmniPath. Vďaka spoľahlivému výkonu procesorov Intel Xeon® Platinum dokáže každý z uzlov naraz spracovať neuveriteľných 3,2 biliónov kalkulácií za sekundu. To všetko s celkovou výpočtovou kapacitou 11,1 petaflopov, ktorá dovoľuje vykonávať až 11 miliárd operácií za sekundu. Pre porovnanie – je to približne desaťnásobok kapacity predchádzajúceho updatu, MareNostrum 3, ktorého inštalácia prebehla v rokoch 2012 a 2013.

„Pomocou platformy x86 ThinkSystem od Lenovo sa nám podarilo dosiahnuť desaťnásobne vyššiu výpočtovú silu oproti staršiemu typu MareNostrum. Vďaka tomuto vylepšeniu môžu experti z BCG, európske výskumné centrá a univerzity o to efektívnejšie pracovať na vedeckých zadaniach,“ uviedol Sergi Girona, riaditeľ operácií BSC. Akademická a podnikateľská špička z celej Európy dnes využíva MareNostrum ako pracovný nástroj pri riešení širokej škály výziev z rozmanitých vedeckých i nevedeckých disciplín od astrofyziky, cez strojársky priemysel až po biomedicínu.

Superpočítač ako žolík svetového pokroku

MareNostrum 4 má nezastupiteľný význam pre napredovanie projektov týkajúcich sa napríklad klimatických zmien, gravitačných vĺn, vakcinácie proti AIDS, nových spôsobov rádiologickej liečby či hľadania obnoviteľných zdrojov energie.

Tým, že systémy MareNostrum 4 umožňujú spracovanie masívneho objemu dát za zlomok času oproti bežným počítačom či pracovným staniciam, stávajú sa čoraz vyhľadávanejšou pomôckou výskumníkov a potvrdením vizionárskych slov Wojciecha Wszóła, senior sales engineera zo spoločnosti Lenovo: „Kedysi bola virtualizácia strašiakom, ale to bol len dôsledok nesprávneho výkladu. Najčastejší predsudok vychádza zo zamieňania si fikcie a reality. Ľudia majú zo sci-fi filmov typu Matrix zafixované, ako nás tu raz ovládnu stroje. Realita je pritom úplne inde, už dnes tieto riešenia využívame vo svoj prospech.“

Superpočítače predstavujú kľúčový nástroj súčasného vedeckého výskumu – komputerizácia býva dokonca označovaná ako jeden z troch nosných pilierov vedy, súbežne s teóriou a experimentovaním. Rapídnym zrýchlením zložitých operácií a tvorby detailných modelov či simulácií pomáhajú superpočítače vedcom lepšie pochopiť, ako aj predikovať výstupné dáta.

MareNostrum 4 je podľa údajov nemeckého webu TOP500.org z júna 2017 tretím najvýkonnejším superpočítačom Európy a trinástym vo svetovom meradle. Napriek markantnému nárastu rýchlosti je MareNostrum 4 energeticky úspornejší oproti svojim predchodcom, pri desaťnásobne vyššom výkone si vystačí len s tretinovým zvýšením energie – 1,3 MW ročne.

Značky: