Operačný systém DiskStation Manager prináša nové možnosti a funkcie, vhodné pre každú skupinu používateľov, firmy aj domácnosti. Sieťové úložiská (NAS) Synology sú vhodné na použitie doma vo forme multimediálneho centra, zálohovacieho nástroja alebo napríklad osobného cloudu na fotografie.

Je obrovský počet scenárov, na čo sa dá takéto zariadenie využiť. Tým, že je určené aj do firiem, logicky sa rozširujú možnosti nasadenia vo väčších prostrediach. Spracovanie dát naberá na úplne inom rozmere. Aj preto pribudla možnosť poskladať až 1 PT dát. To je ohromné dátové úložisko, ktoré v čase spracovanie Big Data nájde svoje zmysel.

Synology DSM 7

Synology môže byť aj vo forme extra veľkého dátového úložiska

Princíp sieťového úložiska od Synology je vytvoriť si vlastné možnosti cloudu, ktorý bude dostupný aj cez internet, napríklad cez vstavané možnosti VPN. Dnes si môžete prenajať priestor v cloude a platiť ho v ročných alebo mesačných poplatkoch. Ste ale nejakým spôsobom viazaní na cloud a poskytovateľa. V prípade sieťového úložiska si môžete vytvoriť vlastný cloud a mať tak dáta priamo u seba. To všetko s ohľadom na dostupnosť a spoľahlivosť uložených dát. Princíp prístupu k dátam je takmer identický ako keby ste ich mali na externom disku.

Keď sa povie sieťové úložisko, miestna sieť a podobne, väčšinou vzniknú obavy z dostupnosti dát. Synology má však rýchle LAN pripojenie tak, aby ste nemuseli na dáta čakať. Systém ako taký sa dá zrýchliť pridaním SSD diskov a skombinovať ich s veľkokapacitnými otáčkovými diskami. To je len samotný základ. Novinka teraz prináša zrýchlenie polí RAID. Napríklad v prípade RAID 6 je tu pri použití systému DSM 7.0 až o 80 % vyšší výkon.

Hybrid Share je funkcia, ktorá zahŕňa cloudové a fyzické úložisko. Skúsenosti každého z nás hovoria o tom, že mať lokálny cloud je fajn, no bez zavedených cloudových služieb sa úplne nezaobídeme. Synology vám dáva voľnú ruku a je na vás, ako si oba typy služieb previažete. Stále máte možnosť zálohovať dátové úložisko cloudových spoločností na vaše disky. Funkcia Active Insight monitoruje agregovaný výkon. Systém ako taký je navrhnutý na čo najrýchlejší prístup k vašim dátam.

Preto sa dá na vybraných NAS zvoliť, aby boli M2 disky v úlohe cache. Tiež je na vás, ako často budete zálohovať dáta a akou formou bude prebiehať synchronizácia. Aj vďaka protokolu FCP (Fibre Channel Protocol) znižujete latenciu a máte dáta rýchlejšie. Jeho výhoda sa prejaví nielen pri spracovaní menších dát alebo práci s viacerými aplikáciami. Nižšiu latenciu a jej výhody spoznáte aj pri využívaní NAS viacerými používateľmi naraz.

Všetky dáta na diskoch môžete šifrovať, aby boli ochránené aj pri fyzickom odcudzení. DSM 7 prináša vynovené funkcie manažmentu na získanie vyššieho výkonu a tiež na lepšie spravovanie nastavení pre IT administrátorov. Vítaná novinka je možnosť použiť dvojfaktorovú autentifikáciu a prihlasovať sa do služieb DMS cez USB hardvérový kľúč alebo Windows Hello a macOS Touch ID.

Od tejto verzie je dostupná nová služba Synology Photos, ktorá kombinuje výhody aplikácie Photo Station a aplikácie Moments. Tá používa umelú inteligenciu na rozpoznávanie obsahu a osôb na fotografiách. Vďaka tomu môžete kontextovo vyhľadávať alebo fotky triediť.

Synology DSM 7

Sieťové úložisko je výborné aj na doma. Môžete k nemu pristupovať cez rôzne zariadenia, napríklad aj TV.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.