Podvodníci stále hľadajú nové spôsoby, ako by od ľudí vylákali peniaze alebo iný majetok. A s vývojom doby prichádzajú s praktikami, o ktorých sme ešte nepočuli alebo zatiaľ nie sú známe širokej verejnosti. 

Prípad 57-ročnéhu muža z Humenného, o ktorom tento mesiac informovali médiá, je toho príkladom. Neznámi páchatelia získali od muža podvodom až 26 700 eur, ktoré chcel tento muž využiť na nákup kryptomien. Podľa polície podvodníci vystupovali pod falošnou identitou a vydávali sa za zástupcov nemenovanej spoločnosti. V dobe, keď hodnota bitcoin klesla, vzniká pre podvodníkov nová šanca ako zarobiť na váš účet. Čoraz viac ľudí zvažuje jej nákup, aby neskôr zhodnotili svoje investície. Na čo si však treba dávať pozor, ak máte záujem o nákup kryptomien, ale nemáte skúsenosti? 

Pokiaľ viete, čo chcete kúpiť, nepotrebujete sprostredkovateľa ani poradcu. Ak máte jasnú predstavu o tom, ktorú kryptomenu si chcete kúpiť a v akej hodnote, nepotrebujete žiadnu osobu, ktorá vám bude poskytovať rady a zabezpečí tieto procesy. Zvládnete to sami s jednou z mnohých kryptomenových platforiem. Nákup je zväčša intuitívny. Platiť môžete svojou platobnou kartou a zakúpené kryptoaktíva uvidíte vo svojej elektronickej peňaženke danej platformy. Pri výbere platformy, cez ktorú sa rozhodnete nákup zrealizovať, buďte opatrní. 

„Je vhodné, aby to bola platforma s vyhľadateľným pozadím, taká, o ktorej si viete nájsť informácie nielen na internetovej stránke, ale napríklad aj v médiách. Vhodné je tiež prečítať si recenzie iných ľudí, ktorí s ňou už majú skúsenosť. Pozrieť si jej históriu na sociálnych sieťach a presvedčiť sa, že to nie je len krátkodobý produkt. 

Ak sa pri používaní podobných aplikácii necítite pohodlne a hľadáte niekoho, kto vám poradí, je načase osloviť skúseného sprostredkovateľa.

Podľa čoho si treba vyberať tú správnu osobu?

  • Najprv nájdite renomovanú spoločnosť, ktorá vám odporučí člena svojho tímu. 
  • Pokiaľ je to možné, navštívte osobne pobočku danej spoločnosti a presvedčte sa o ich skutočnej činnosti.
  • Pokiaľ vám niekto z vašich známych alebo kolegov odporučil sprostredkovateľa, presvedčte sa, že skutočne pracuje pre spoločnosť, za ktorej člena sa vydáva. Mal by disponovať nielen mailovou adresou danej spoločnosti, ale predovšetkým by mal mať zmluvu alebo iný dokument, ktorý ho oprávňuje k tejto práci. 
  • Nedovoľte sprostredkovateľovi, aby vytváral váš účet, a ani mu neprezraďte svoje prihlasovacie údaje. 
  • Nenechajte sa oklamať falošnými účtami známych obchodníkov alebo predstaviteľov kryptomenových spoločností, ktoré sa objavujú na sociálnych sieťach. Podľa možnosti si overte fakty v pobočke danej firmy alebo u jej oficiálneho zastúpenia. 
  • Okrem marketéra alebo sprostredkovateľa musí mať klient k dispozícii aj profesionálne oddelenie podpory, prípadne iné zložky serióznej spoločnosti. 
  • Pred uzavretím obchodu musí mať klient k dispozícii riadne dokumenty stanovujúce podmienky. Nakúpené kryptomeny by mal klient vidieť vo vlastnej elektronickej peňaženke.
  • Podozrivé môže byť aj to, ak obchodník žiada platby v hotovosti alebo ak sa vyhýba osobnému stretnutiu, o ktoré žiadate

Aj pri nákupe kryptomien s cieľom ich zhodnotenia je určite dobré myslieť na to, že nikto nezbohatol z večera do rána, najmä ak je ponuka podozrivo výhodná. Mnohé zo zaužívaných kryptopodvodov fungujú rovnako ako akékoľvek iné finančné podvody. A keďže trh s kryptomenami je volatilný, investujte iba toľko, koľko ste v prípade čierneho scenára ochotní stratiť.

Zdroj: CRYPTON DIGITAL, SE

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.