Observatóriu slnečnej dynamiky, ktoré patrí pod americkú vesmírnu agentúru NASA, sa podaril úsmevný záber. Doslova.

Je na ňom totiž zachytené naše Slnko, ktoré v pozorovateľovi vyvoláva dojem, že sa usmieva. S trochou nadsádzky by sa dalo povedať, že tak ide o najväčšieho smajlíka v celej našej Slnečnej sústave.

NASA tento úkaz hneď aj vysvetlila. Tmavé škvrny, ktoré pripomínajú oči a usmievajúce sa ústa, sú v skutočnosti koronárne diery, zachytené v ultrafialovom svetle. Ide o oblasti, z ktorých zo Slnka do vesmíru intenzívne prúdi slnečný vietor.

Podľa Wikipedia.org koronárne diery nemajú dlhú životnosť, zvyčajne len niekoľko rotácií Slnka. To, že sa tieto diery sformovali do tvarov, ktoré nám v hrubých rysoch pripomínajú smejúcu sa tvár, je, samozrejme, len náhoda a hračka prírody.

Zdroj: NASA/ESA/CSA

Ďalšia aktuálna zaujímavá snímka z hlbín kozmu pochádza z vesmírneho teleskopu Jamesa Webba. Ten v posledných týždňoch či mesiacoch vytvára jednu nevšednú fotografiu za druhou. Tentoraz nasnímal dve galaxie IC 1623 A a B, ktoré sú od nás vzdialené zhruba 270 miliónov svetelných rokov.

Ako informuje portál Digitaltreds.com, tieto galaxie sa postupne spájajú či zrážajú, čo na snímke vyzerá skutočne pôsobilo. Na vytvorenie záberu teleskop využil tri svoje prístroje, z ktorých každý sa zameral na inú časť infračerveného žiarenia.

Gravitácie oboch galaxií vytvárajú slapové sily, ktoré pôsobia na oblaky prachu a plynu. Z nich sa rýchlo vytvárajú nové hviezdy. Je dokonca možné, že galaxie po definitívnom splynutí vytvoria novú supermasívnu čiernu dieru.

Zdroje: Twitter.com, Wikipedia.org, Digitaltreds.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.