Tatra banka od začiatku používa na internetové bankovníctvo čítačku na potvrdzovanie dôležitých úkonov. Je to síce trochu obmedzujúce, ale na druhej strane vysoko bezpečné. 

Ak používate Internet banking v Tatra banke, bez hardvérovej čítačky ste doteraz mohli použiť softvérovú aplikáciu do smartfónu, pričom sa využívala kamera na snímanie zobrazeného QR kódu.

wp-1467235739789.png

Pri jej aktivácii potrebujete z Internet bankingu TB nasnímať zobrazený QR kód

TatrabankaQRkod

To je celkom dobrá možnosť, ale prichádza ďalšia. Prichádza totiž čítačka pre operačný systém Windows 10 ako aplikácia.

TatrabankaCitacka

Aktuálne sa už nachádza vo Windows obchode a môžete si ju pohodlne stiahnuť a aktivovať.

Čítačka pritom slúži na generovanie kódov, napríklad na aktiváciu mobilnej aplikácie Tatra banka, vstup do Internet bankingu ako aj na potvrdzovanie platieb. Čítačka je rovnako bezpečná ako štandardný hardvérový nástroj Karta a čítačka. Aplikácia na svoje fungovanie nevyžaduje aktívne dátové služby, hlasové služby, ani nezasiela SMS správy.

Aktivácia aplikácie je možná prostredníctvom Internet bankingu (záložka “Nastavenia“) alebo prostredníctvom kontaktného centra Dialog LIVE. V prípade aktivácie cez Internet banking dostanete správu, v ktorom čase je možné čítačku aktivovať. V našom prípade to bolo po 10 minútach od podania požiadavky na jej aktiváciu a doba na aktiváciu končila až po 3 dňoch. Máte tak dosť času na aktiváciu. Na aktiváciu potrebujete ešte hardvérovú čítačku.

TatrabankaCitacka7

Po aktivácii sa dostanete k možnosti skopírovania aktivačného textu (v prípade mobilnej čítačky nasnímaní QR kódu z Internet bankingu TB)a po jeho skopírovaní a zadaní Hesla na prvé prihlásenie vás aplikácia vyzve na zmenu hesla.

TatrabankaCitacka9

Pri tvorbe hesla do aplikácie sa vyhodnocuje jeho zložitosť hesla. Čím je heslo zložitejšie , tým dlhšie si ho nebudete musieť meniť.

TatrabankaCitacka10

Pri ďalšom prihlásení budete potrebovať už len vytvorené heslo a hardvérovú čítačku nemusíte nosiť so sebou.

TatrabankaCitacka11

Celkovo je to veľmi šikovná možnosť ako nahradiť hardvérovú čítačku a kartu a na potvrdzovanie platieb sme si na to zvykli okamžite. Najväčšia výhoda pritom je, že všetky čísla z kódov môžete teraz prenášať cez schránku, čo je oveľa pohodlnejšie ako ich manuálne prepisovať.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.