Tatra banka predstavuje ako prvá na Slovensku inováciu Tvárová biometria, vďaka ktorej si otvoríte online účet, na ktorý si môžete ihneď poslať peniaze, vybrať si ich z bankomatu či robiť z neho prevody. 

Účet otvorený cez Tvárovú biometriu budete využívať po celý rok bez poplatku za jeho vedenie. Nové riešenie je určené pre ľudí, ktoré ešte nemajú žiadny účet v niektorej banke a súčasne žijú on-line. Nechcú chodiť do banky, radi by všetky vybavili cez smartfón a zriedenie účtu by malo byť okamžité. Typickým takýmto používateľom je študent.

Slovo online v minulosti väčšinou znamenalo len online elektronickú žiadosť. Klient po jej vyplnení musel čakať na kuriéra alebo navštíviť pobočku, aby bol jeho účet aktívny a mohol ho začať využívať.

Tatra banka sa rozhodla priniesť online účet, na ktorý si budete môcť okamžite poslať peniaze, vybrať si ich z bankomatu či robiť z neho prevody. Účet, ktorý bude dostupný aj pre tých, ktorí žiadny iný účet ešte nemajú. Na to bola však potrebná zmena legislatívneho prostredia a ďalší rozvoj biometrickej technológie. Tak sa aj stalo.

Zmena legislatívneho prostredia

Jedným z mála spôsobov ako bolo doteraz možné  v zmysle legislatívy overiť identitu osoby na diaľku, bol prevod peňažnej čiastky z účtu klienta v inej banke, tzv. „penny payment“. Týmto spôsobom si overuje identitu napr. 365.bank. Prevodom minimálnej čiastky, napríklad 1 euro, sa presunula zodpovednosť za overenie osoby na banku, odkiaľ boli peniaze prevedené. Nevýhodami z pohľadu nového klienta boli nutnosť mať účet v inej banke a trvanie medzibankového prevodu (typicky 1 pracovný deň), na ktorý je viazaná aktivácia účtu. Menšia kontrola, ktorá spočívala len v overení mena klienta pri prevode, bola rizikom pre banku.

Ustanovenia novely zákona o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti a ochrane pred financovaním terorizmu vstúpili do platnosti 15. marca 2018.

Novelizovaný zákon umožňuje využívanie elektronických prostriedkov, ako sú elektronický podpis, elektronický občiansky preukaz, mobilné aplikácie na smart telefónoch či tabletoch. Banky tak môžu overovať totožnosť klientov práve pomocou nových technológií bez toho, aby boli klienti osobne prítomní v pobočke. Využívanie nových technológií v tejto oblasti podporuje aj samotná európska smernica a jej cieľom je nastaviť rovnaké legislatívne prostredie pre všetky banky.

Technologické trendy vo svete

Vo viacerých krajinách Európskej únie a eurozóny si už dnes môžu klienti založiť účet či vykonať iný bankový obchod bez toho, aby banku vôbec niekedy fyzicky navštívili. Overovanie totožnosti sa uskutočňuje prostredníctvom moderných technológií.

Niektoré zahraničné banky ponúkajú svojim klientom možnosť odfotiť si preukaz totožnosti a potom si urobiť selfie fotku alebo krátke video. Softvér získa z oboch prvky podstatné pre overenie živosti človeka a platnosti preukazu. Zároveň overí, či ide na oboch fotografiách o rovnakú osobu, a skontroluje, či ide o selfie živej osoby (a nie fotografiu, figurínu alebo vopred nahraté video). Vyhodnotí mieru zhody a buď ihneď otvorí účet, alebo vyžiada iné spôsoby overenia identity. Pri rozpoznávaní tváre sa vyhodnocuje asi 30 parametrov ako je napr. vzájomná poloha ústa, nosa, lícnych kostí a pod. Realizovaná selfie fotka sa porovnáva s tým, aká podoba je na vašom občianskom preukaze. Upozorňujeme, že napr. na nasnímanie občianskeho preukazu musí byť dostatok svetla a nemusí sa to podariť na prvý raz.

Ďalšou možnosťou je overovanie identity pri založení účtu prostredníctvom asistovaného video hovoru, ktorú využíva napríklad nemecká banka N26.

Výhody Tvárovej biometrieTB

  • bezpečnosť
  • plne automatizované riešenie
  • okamžitá spätná väzba
  • úspora času až 70 %
  • identifikácia prítomnosti osoby
  • získanie vhodnej fotografie podľa ICAO štandardov (pozícia tváre, otočenie, náklon, ostrosť, kontrast, jas, smer pohľadu, poloha úst, poloha obočia, vplyv okuliarov atď.)
  • overenie živosti človeka
  • biometrické porovnanie fotografií (tvár, fotografia z OP, register Ministerstva vnútra SR) a stotožnenie osoby
  • overenie údajov z dokladu

Bezpečnosť

Z pohľadu bezpečnosti považuje Tata banka nový spôsob identifikácie za minimálne rovnako bezpečný ako identifikáciu v pobočke. Klienti si môžu byť istí, že komunikácia je zabezpečená na rovnakej úrovni ako státisíce operácií súčasných používateľov aplikácie Tatra banka. Komunikácia je šifrovaná, osobné údaje vrátane fotografií neopustia servery Tatra banky s výnimkou zabezpečeného online dopytu na Ministerstvo vnútra SR. Banka v priebehu procesu vyhodnocuje všetky potrebné informácie podľa pravidiel, ktoré požaduje regulátor (KYC – Know Your Customer, AML, FATCA a pod.).

Ako to funguje?

  1. Stiahnete si aplikáciu Tatra banka v novej verzii
  2. Zadáte základné údaje
  3. Overíte svoje telefónne číslo
  4. Vytvoríte si PIN do aplikácie
  5. Naskenujete svoj občiansky preukaz a nasnímate svoju tvár – banka obratom overí platnosť dokladu a vašu totožnosť voči databáze Ministerstva vnútra SR
  6. Potvrdíte zmluvnú dokumentáciu
  7. Zadáte heslo a e-mail k výpisom, kontaktné údaje pre doručenie debetnej karty 

Váš účet je aktívny

Teda nečakáte na schválenie v žiadnom poradovníku, účet máte aktívny okamžite. Môžete naň ihneď prijať peniaze. Aplikácia Tatra banka  vám umožní:

  • realizovať prevody do 3 000 eur za deň
  • vyberať z bankomatu mobilom do 500 eur za deň
  • využívať množstvo ďalších funkcionalít mobilného bankovníctva

Kuriérom alebo v pobočke dostanete:

  • debetnú kartu
  • Kartu a čítačku
  • heslo do Internet bankinguTB
  • jedinú papierovú zmluvu o elektronickej komunikácii

Bezúčelový spotrebiteľský úver Po pilotnej fáze!

O zatiaľ nepredschválený úver v mobile môžu požiadať existujúci klienti Tatra banky už od decembra 2017. Od júla bude táto možnosť dostupná aj pre nových klientov, ktorí sa identifikovali biometricky.

Celý proces vybavenia úveru prebehne priamo v aplikácii:

  • s overením príjmu
  • so schválením ponuky
  • s čerpaním na počkanie

Tvárová biometria bude dostupná v novej verzii aplikácie Tatra banka už v priebehu najbližších dní. Bude sa dať stiahnuť v aplikačných obchodoch Google Play a App Store do zariadení s minimálnou verziou operačného systému Android 4.1 alebo iOS 9.

Navyše, účet otvorený do 31. 8. 2018 cez Tvárovú biometriuTB budete môcť využívať po celý rok bez poplatku za jeho vedenie. 

Ďalšie novinky z aplikácie Tatra banka

Užitočnou novinkou je možnosť zobrazenia PINu k platobnej karte a to pomocou aplikácie.

Do nej sa dostanete len po overení vašej identifikácie, takže možnosť zobrazenia PINu je bezpečná a je to možnosť ako si ho pripomenúť.

Navyše dostanete upozornenie, že screenshot z tejto obrazovky nie je vhodné zdieľať

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.